Sustav za izračun ekološkog otiska plovila osmišljen u Hrvatskoj

Sustav Vessel Environmental Footprint (VEF) suvremeno je nastojanje usmjereno na održivi razvoj unutar sektora nautičkog turizma

Tim Green Saila nedavno je razvio način na koji vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila mogu mjeriti svoj ekološki otisak. Riječ je o prvom takvom sustavu koji plovilima pomaže u određivanju njihovog ekološkog otiska, a također djeluje i kao sustav ocjenjivanja, pokazujući razinu održivosti svakog plovila.

„Najveća prednost izračuna emisija je upravljanje rizicima i prilikama. Ako razmišljamo o dugoročnom bavljenju morem i turizmom, logično je da vodimo računa." - Hrvoje Carić (Institut za turizam)

Opći cilj VEF sustava (Vessel Environmental Footprint - VEF) jest osvijestiti i smanjiti utjecaj nautičke industrije na okoliš i pomoći pri prijelazu nautičke industrije prema održivoj budućnosti. Sustav ocjenjivanja klijentima također omogućuje donošenje informirane odluke o kupnji, što zauzvrat dodatno podržava današnja ekološka nastojanja.

Sustav ocjenjivanja uzima u obzir emisije proizvedene na plovilu, potrošnju energije i vode, kao i proizvedeni otpad kako bi se izračunala finalna ocjena te vidjelo koliko se održivo upravlja pojedinim plovilom. 

Kako bi se izmjerio ukupni ekološki otisak plovila, mjere se četiri ključna područja:

  • emisije proizvedene na brodu 
  • potrošnja energije
  • potrošnja vode
  • otpad proizveden na brodu

Nadalje, VEF sustav također uzima u obzir elemente koji imaju sposobnost neutralizirati ili smanjiti utjecaj plovila na okoliš. To uključuje smanjeno korištenje antifoulinga, prisutnost obnovljivih izvora energije na brodu (solarni paneli, genarator itd.) te postoje li na plovilu mjesta označena za razdvajanje otpada. Starost plovila, koliko često se koristi i kako se koristi (tj. charter ili slobodno vrijeme) također se uzimaju u obzir u VEF sustavu. 

Vlasnici plovila trebaju ispuniti kratak upitnik, koji potom omogućava Green Sailu sustavu da izračuna individualnu ocjenu. Ocjene se daju vlasnicima plovila, što im omogućuje da ponosno pokažu svoja verificirana plovila klijentima.

Mnoge prednosti usvajanja sustava ocjenjivanja uključuju poboljšanu reputaciju, kulturu tvrtke i vjerodostojnost brenda, smanjene operativne troškove, unaprijeđeni tijek opskrbnog lanca te poboljšanu transparentnost.

Iako nautički turizam minimalno doprinosi globalnom zagađenju, itekako može imati negativan utjecaj na priobalne lokalne zajednice kroz zagađenje mora, zraka, gomilanje otpada i sl. posebice ako ne postoje regulacije po pitanju sivih i crnih otpadnih voda, sredstava za čišćenje plovila te ako ne postoji infrastruktura za učinkovito razdvajanje i recikliranje otpada kao sto je slučaj u Hrvatskoj. Primjerice, iako su motori plovila za rekreaciju manji izvor CO2 koji se ispušta u okoliš (samo jedan posto ukupnog onečišćenja mora uzrokuju plovila za rekreaciju), te emisije mogu biti značajne na lokalnoj razini (Moreau, 2009.). Nadalje, druga ozbiljna prijetnja koja proizlazi iz emisija onečišćenja zraka je zakiseljavanje oceana.

U budućnosti će izračun emisija i onečišćenja pomoći u praćenju pozitivnih kretanja u okolišu kako se događaju i podizanju svijesti o nautičkoj održivosti.

Sustav VEF suvremeno je nastojanje usmjereno na održivi razvoj unutar sektora nautičkog turizma, što će pridonijeti povećanju klimatskih ambicija EU-a. Green Sail potiče sve čarter tvrtke i vlasnike brodova da stupe u kontakt kako bi pratili svoje emisije putem VEF sustava i podržali lokalne inicijative za rješavanje pitanja ekološke održivosti.

Tvrtke za najam plovila mogu ovdje provjeriti kako verificirati svoja plovila.

 

>>> Pročitajte još >>> DHMZ: Od danas su cijela Hrvatska, njena obala, more i otoci pokriveni radarskim mjerenjima

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

Problem ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan je od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune. Iako se nautički sektor suočava s brojnim drugim problemima, ne treba zanemariti da morska voda može biti onečišćena patogenima, hranjivim tvarima, kemikalijama, deterdžentima, pesticidima i teškim metalima iz fekalne otpadne vode što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema te ujedno ugroziti morski sustav i gospodarstvo.

Razvijena metodologija za praćenje ekološkog otiska turizma na Sredozemlju

Zahvaljujući projektu DestiMED, Nacionalni park Kornati i Park prirode Lastovsko otočje mogli su mjeriti ekološki otisak njihove turističke ponude, a to je sada na raspolaganju i ostalim našim zaštićenim područjima. Hrana se ispostavlja najvećim izazovom ekološkog utjecaja posjetitelja na samo zaštićeno područje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER