Razvrstaj.me Plus – aplikacija za učinkovito razvrstavanje otpada

Grad Pula svojim građanima pomaže pri snalaženju u razvrstavanju otpada

Grad Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo novu, inovativnu aplikaciju pod nazivom Razvrstaj.me Plus koja građanima omogućava jednostavno svakodnevno snalaženje u razvrstavanju otpada.

Ova korisna aplikacija je zamišljena kao asistent građanima kako bi na što jednostavniji način te što učinkovitije razvrstavali otpad na kućnom pragu te na jednom mjestu bili u mogućnosti saznati sve relevantne informacije vezane za sustav selektivnog prikupljanja otpada na pulskom području.

Aplikacija obuhvaća široku tražilicu sa preko 700 pojmova, prikaz lokacija svih zelenih (eko) otoka na području grada, i sve to na interaktivnoj karti gdje je moguće dobiti i upute kako do određenog zelenog otoka doći, zatim raspored odvoza otpada po mjesnim odborima, osnovne informacije o radu reciklažnih dvorišta, datoteke brošura o selektivnom prikupljanju po mjesnim odborima i slično.

Svrha uvođenja aplikacije je maksimalno olakšavanje prelaska na sustav selektivnog prikupljanja otpada svim građanima na području grada čime mogu ostvariti značajne uštede te ispravnije odvajati određene proizvode i materijale za koje nisu sigurni gdje se i kako ispravno odlažu.

Baza podataka pojmova konstantno raste, koristi ažurirane informacije, a važno je napomenuti kako je riječ o takozvanoj cloud usluzi.

Aplikaciju je izradila tvrtka Reinvent j.d.o.o. iz Pule, iz koje dodatno napominju da se radi o web aplikaciji te da za razliku od već postojećih sličnih aplikacija ovu ipak nije potrebno instalirati, već se otvara u bilo kojem novijem web pregledniku. Aplikacija je prilagođena kako za osobna računala, tako i za mobilne i tablet uređaje te ju je moguće koristiti bilo kada i bilo gdje, na prostoru gdje postoji pristup internetu.

Razvrstaj.me Plus prva sadrži naprednu tražilicu vrsta otpada iz baze podataka koja prilikom unosa naziva otpada već nudi korisnicima rezultate za koje postoje upute o odlaganju. Baza podataka konstantno raste, a moguća je i sugestija korisnika putem e-maila za dodavanje vrste otpada koju putem aplikacije nisu uspjeli pronaći kako bi doprinijeli što boljoj informiranosti javnosti.

Aplikacija je izrađena u suradnji s Pula Herculaneom d.o.o.o. te je prilagođena podacima za grad Pulu uz pripadajući vizualni izričaj u skladu sa brandingom Grada. Također, obzirom da je Pula iznimno turistički osviještena, autori najavljuju kako je plan u budućnosti aplikaciju sa pripadajućom bazom podataka prevesti na engleski jezik kako bi inozemnim posjetiteljima također olakšali razvrstavanje otpada, pogotovo u privatnom smještaju.

Kao temelj aplikacije Razvrstaj.me Plus korištena je javno dostupna inačica aplikacije Razvrstaj.me, ranije zamijećena na razini Hrvatske, koju je autor Reinvent j.d.o.o. obogatio dodatnim modulima i prilagodio potrebama grada Pule te u suradnji s Gradom izradio svojevrstan pilot projekt za konkretnu jedinicu lokalne samouprave kako bi svojim sugrađanima olakšali pripremu za selektivno prikupljanje otpada.

Aplikacija se može pronaći na službenim web stranicama Grada Pule ili izravno na poveznici pula.razvrstaj.me.

Grad Pula / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Razvrstaj.me za ljepšu i čišću Hrvatsku

Aplikacija Razvrstaj.me Plus je verzija besplatne Razvrstaj.me aplikacije, prilagođena području pojedinog grada ili općine koja između ostalog sadrži dodatne mogućnosti kao što su: potpuna baza podataka sa svim vrstama otpada (više od 750 pojmova) prilagođena lokalnom sustavu odvojenog sakupljanja otpada, prikaz rasporeda odvoza otpada, lokacije i radno vrijeme reciklažnih dvorišta, prikaz lokacija zelenih otoka, itd.

Europski tjedan za smanjenje otpada održava se do 26. studenog

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 18.-26. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki, organizacija civilnog društva, do pojedinaca.

Varaždin: Natjecanje kućanstava u razvrstavanju otpada

Grad Varaždin s ciljem upoznavanja građana s postignutim ciljevima i ostvarenim rezultatima u području gospodarenja otpadom provodi projekt PROMO ili punim nazivom „PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER