Belgijski supermarket uzgaja povrće na krovu

S krova na police za sat vremena!

Učinkovita logistika i optimizacija opskrbnih lanaca sve su važnije za poslovanje suvremenih trgovačkih lanaca, a ova belgijska trgovina u tome očito uspijeva. Trgovina Delhaize u Bruxellesu prodaje voće i povrće koje uzgaja na vlastitom krovu i to samo sat vremena nakon njihovog branja, čime znatno ubrzava vrijeme dostave, smanjuje troškove prijevoza i zadovoljava potrebe sve većeg broja ekološki osviještenih kupaca.

Belgijski lanac supermarketa Delhaize pokrenuo je projekt „Urbana farma“ kako bi zadovoljio zahtjeve sve većeg broja potrošača koji brinu o podrijetlu hrane koju kupuju i čiji je izbor zdrava hrana.

„Povrće se bere ujutro u 8 sati, a već sat kasnije na policama je naše trgovine“, izjavila je za Euronews djelatnica trgovine Marie Delvaulx.

Krovni vrt površine 360 četvornih metara sam proizvodi svu potrebnu energiju korištenjem instaliranih solarnih panela i oporabom topline iz zgrade trgovine. Ova urbana farma, u kojoj su ove godine proizvedene rajčice, razne zelene salate i jagode, radi tijekom cijele godine, a uzgoj je moguć i u hladnim zimskim mjesecima zahvaljujući stakleniku.

Proizvodi ove farme u trgovini se ipak nude po cijenama nižim od ostalih organskih proizvoda koji se prodaju u trgovini. Iako se u teoriji i ovi proizvodi mogu okarakterizirati kao takvi, u trgovini Delhaize su svjesni da za njih ne mogu dobiti ekološku oznaku jer nisu uzgojeni na prirodnom tlu, već na krovu trgovine.

„Lokalni uzgoj zdrave i kvalitetne hrane uz smanjenje prijevoznih potreba jedan je od izazova naše regije. Ukoliko svi prihvate ovu ideju trgovačkog lanca Delhaize, naš cilj o lokalnoj proizvodnji  30 posto voća i povrća kroz urbanu poljoprivredu mogli bismo postići daleko prije 2035. godine kako je trenutno planirano“, izjavila je za Brussels Times regionalna briselska ministrica zaštite okoliša i energije Céline Fremault.

Uzgoj voća i povrća na krovovima gradskih zgrada ipak ima nekih nedostataka - zbog gubitka bioraznolikosti proizvodi su podložni većim oštećenjima insekata, a tu je i pitanje ograničenja težine i opterećenja krovova. Međutim, iz trgovačkog lanca Delhaize tvrde kako je ovo tek njihova prva urbana farma ove vrste koja zadovoljava samo dio potreba za voćem i povrćem te će poslužiti kao test za širenje ove ponude i u drugim trgovinama.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER