73 kandidata za Europski parlament obećavaju budućnost bez toksina uoči europskih izbora 2024.

Toxic-free Pledge | Zalog za budućnost bez toksina otvoren je za daljnje pridruživanje

S ciljem davanja prioriteta javnom zdravstvu i održivosti okoliša, 18 vodećih ekoloških i zdravstvenih organizacija ujedinilo se kako bi pozvalo kandidatkinje i kandidate za Europski parlament da se posvete Europi bez toksina.

Neposredno uoči izbora za Europski parlament, 73 kandidata iz 23 nacionalne stranke i 14 država članica EU-a, uključujući 16 nositeljica i nositelja lista, obećalo je da će se u Europskom parlamentu posvetiti borbi protiv sveprisutne prijetnje kemijskog onečišćenja.

 

Kemijsko onečišćenje još uvijek predstavlja stalnu prijetnju u EU-u

Štetne kemikalije, uključujući pesticide, sve su prisutnije u našoj hrani, vodi, zraku, tlu, proizvodima, pa čak i u našim tijelima. Posljedice su strašne, s brojnim zdravstvenim učincima poput prerane smrti, bolesti, neplodnosti i kognitivnih oštećenja. Osobito su ugrožene ranjive skupine, uključujući djecu, trudnice, starije osobe i one koji se suočavaju s zdravstvenim nejednakostima.

Zalog za budućnost bez toksina (Toxic-free Pledge), koji je potaknula koalicija stručnjaka iz raznih zdravstvenih i ekoloških nevladinih organizacija, ocrtava ključne aktivnosti za sljedećih pet godina borbe protiv značajnog utjecaja štetnih kemikalija na zdravlje i okoliš. Preostalo je još puno posla da se u potpunosti ostvari Strategija održivosti u području kemikalija (Chemicals Strategy for Sustainability Towards a Toxic-Free Environment), koju je Europska komisija donijela 14. listopada 2020. kao jedan korak EU-a prema ostvarenju cilja nulte stope onečišćenja u Europi, ključne obveze iz Europskog zelenog plana. Strategijom se građane i okoliš nastoji bolje zaštititi od štetnih kemikalija, kao i osnažiti inovacije promicanjem upotrebe sigurnijih i održivijih kemikalija.

„Budući da 84 posto građana EU-a vjeruje da je zakonodavstvo EU-a o zaštiti okoliša ključno, a 92 posto navodi da bi tvrtke trebale snositi troškove rješavanja onečišćenja, brzo djelovanje je ključno“, navodi se u priopćenju Europskog ureda za okoliš (European Environmental Bureau - EEB). Ova inicijativa ima za cilj poboljšati zaštitu zdravlja, potaknuti inovacije i prijelaz na sigurnije, održive kemikalije, osiguravajući konkurentnu industriju EU-a.

Sedam ključnih prioriteta borbe protiv kemijskog onečišćenja

Ako budu izabrani, kandidati se obvezuju da će se zalagati za brzu i učinkovitu reformu Uredbe REACH koja je donijeta radi bolje zaštite ljudskog zdravlja i okoliša od rizika koji mogu predstavljati kemikalije, uz istodobno jačanje konkurentnosti kemijske industrije EU-a. Nadalje, zalagat će se za postupno ukidanje „vječnih kemikalija“ – velike skupine tisuća sintetičkih kemikalija koje je stvorio čovjek, poznatih i kao perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS), inovacije i prijelaz na sigurnije kemikalije, materijale i proizvode i omogućavanje pristupa pravdi za sve građane EU-a. Također, kandidatkinje i kandidati obvezuju se da će onečišćivače smatrati odgovornima, zahtijevat će transparentnost i sljedivost kemikalija te se zalagati za zaustavljanje izvoza kemikalija zabranjenih u EU-u.

„Vrijeme je za promjene. Novoizabrani zastupnici u Europskom parlamentu imat će jedinstvenu priliku da se odlučno bore protiv kemijskog onečišćenja i bolje zaštite građane i buduće generacije. Onečišćenje utječe na sve nas, a put do budućnosti bez toksina počinje provedbom ovih sedam ključnih prioriteta.” – izjavila je Noémie Jégou iz Europskog ureda za okoliš.

„Europski parlament ima odlučujuću ulogu s Europskom komisijom i državama članicama EU-a u povećanju ambicioznosti mjera i tempa njihove provedbe, kako bi se radilo na zdravom planetu za zdrave ljude u njegovom novom petogodišnjem sazivu.“ – rekla je Sandra Jen, voditeljica programa za zdravlje i kemikalije u Savezu za zdravlje i okoliš (Health and Environment Alliance - HEAL).

Javnost zahtijeva davanje prioriteta politikama koje štite zdravlje i okoliš

„Tijekom novog saziva Europskog parlamenta od 2024.-2029. godine, europski političari morat će se hitno pozabaviti kemijskim onečišćenjem i njegovim negativnim učincima na zdravlje i gospodarstvo, a davanje prioriteta politikama koje štite zdravlje i okoliš ključno je i javnost ga široko podržava i zahtijeva“, ističu u Europskom uredu za okoliš (EEB).

Zalog za budućnost bez toksina otvoren je za daljnje pridruživanje kandidatkinja i kandidata za Europski parlament, kao i izabranim zastupnicama i zastupnicima nakon europskih izbora 2024. Ova inicijativa dio je EEB-ovog Europskog pakta za budućnost, koji ističe dvanaest ključnih zahtjeva za stvaranje boljeg svijeta za buduće generacije.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Danas se obilježava Dan ekološkog duga EU-a

317 organizacija civilnog društva poziva čelnike EU-a da se prihvate rješavanja kriza prirode, klime i zagađenja nakon predstojećih izbora za Europski parlament

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER