Slavonski Brod, uključi se u sunce!

Brođanke i Brođani, saznajte kako do solarne elektrane i aktualnih poticaja

Grad Slavonski Brod uz podršku Zelene energetske zadruge (ZEZ) organizira kampanju „Slavonski Brod, uključi se u sunce!“ kojom građanima omogućava prilike za informiranje o solarnim elektranama za kućanstva te više mogućnosti sufinanciranja i smanjenja troška ulaganja u solarnu elektranu.

Kampanja će uključivati „Sunčani dnevni boravak“, informativni pult Zelene energetske zadruge 28. svibnja od 16 do 20 sati na Trgu Ivane Brlić Mažuranić i 29. svibnja od 8 do 12 sati na Gradskoj tržnici, te informativno predavanje „Najlakši put do solarne elektrane“ dana 6. lipnja u 18 sati u Kući Brlićevih. 

Samo u posljednjih godinu dana, broj solarnih elektrana za kućanstva i tvrtke priključenih na nacionalnu mrežu je udvostručen – s 8.000 na preko 18.000. Zašto su se brojni građani počeli okretati solarnoj energiji, nije teško za razumjeti - uz solarnu elektranu, na godišnjoj razini mogu smanjiti račune za struju i do 90 %. Povrat ulaganju u solarnu elektranu može se očekivati za šest do osam godina, a proizvođači garantiraju maksimalnu učinkovitost solarnih panela barem 20-ak godina. 

Razdoblje povrata ulaganja u solarnu elektranu je moguće dodatno ubrzati uz poticaje

Od 6. do 30. lipnja Grad Slavonski Brod će provoditi javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane kroz koji građani imaju priliku osigurati sufinanciranje glavnog projekta u iznosu od 80 % cijene projekta, ali i podršku u prijavi za novi krug nacionalnih poticaja za solarne elektrane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to, sufinanciranje Grada je moguće kombinirati s aktualnom grupnom nabavom solarnih elektrana Zelene energetske zadruge koja nudi barem 15 % popusta na opremu solarne elektrane visoke kvalitete te podršku u ugradnji po principu „ključ u ruke“.

Ovo je treći put da Grad Slavonski Brod i Zelena energetska zadruga organiziraju kampanju Slavonski Brod, uključi se u sunce!“, a cilj joj je potaknuti što više Brođana da se okrenu solarnoj energiji.

„Obnovljivi izvori energije prije samo nekoliko godina bili su potpuna nepoznanica, a danas su postali naša stvarnost i potreba. Osim što građani postavljanjem solarnih elektrana mogu doprinijeti ekološkom očuvanju zraka, također ostvaruju i znatne financijske uštede, a na osobit način u vrijeme kada svjedočimo enormnim poskupljenjima cijena energenata. Nadam se da će građani Slavonskog Broda prepoznati ovu mogućnost sufinanciranja glavnog projekta za postavljanje solarne elektrane te u bliskoj budućnosti imati vlastite izvore energije.“ - izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Sve detalje o aktualnim prilikama za sufinanciranje solarne elektrane, ali i puno više - o uvjetima ugradnje, načinu obračuna solarne energije, pronalasku pouzdanog instalatera, administrativnim koracima do ugradnje i dr. - saznajte u sklopu informativnih aktivnosti Zelene energetske zadruge u Slavonskom Brodu i to prema sljedećem rasporedu:.

  • 28. svibnja - Sunčani dnevni boravak Zelene energetske zadruge, informativni pult na Trgu Ivane Brlić Mažuranić od 16 do 20 sati
  • 29. svibnja - Sunčani dnevni boravak Zelene energetske zadruge, informativni pult na Gradskoj tržnici od 8 do 12 sati
  • 6. lipnja - Predavanje “Najlakši put do solarne elektrane” u Kući Brlićevih od 18 sati – prijave putem sljedećeg online obrasca.

ZEZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Slavonski Brod, uključi se u sunce!

Ova prilika dio je kampanje „Slavonski Brod, uključi se u sunce!” Grada Slavonskog Broda i Zelene energetske zadruge, a uključuje i besplatno predavanje te prilike za informiranje o sunčanim elektranama za kućanstva.

U Čakovcu održan zanimljiv događaj o Suncu i solarnoj energiji za kućanstva

Događaj „Zagledaj se u Sunce“ u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ), Astronomskog društva Vega Čakovec i Grada Čakovca građanima je dao uvid u mogućnosti koje pruža energija iz Sunca, a uključivao je gledanje u Sunce kroz solarni teleskop, demonstraciju mobilnog solarnog sustava zahvaljujući kojem su građani mogli popiti i „solarnu” kavu te informativna predavanja na temu Sunca i solarne energije za kućanstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER