Slavonski Brod, uključi se u sunce!

Brođani/ke, prijavite se za sufinanciranje glavnog projekta sunčane elektrane za kućanstvo!

Ova prilika dio je kampanje „Slavonski Brod, uključi se u sunce!” Grada Slavonskog Broda i Zelene energetske zadruge, a uključuje i besplatno predavanje te prilike za informiranje o sunčanim elektranama za kućanstva.

Grad Slavonski Brod je u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) pokrenuo kampanju „Slavonski Brod, uključi se u sunce!” u sklopu koje se građani/ke Slavonskog Broda od 1. do 15. srpnja mogu prijaviti za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane za kućanstvo.

Kampanja uključuje i mogućnost informiranja u „Sunčanom dnevnom boravku” 28. i 29. lipnja na Gradskoj tržnici i Trgu Ivane Brlić Mažuranić te besplatno predavanje „Kako do vlastite solarne elektrane” 30. lipnja u Galeriji Ružić. Ovom kampanjom Grad Slavonski Brod želi potaknuti korištenje lokalno dostupne i obnovljive energije, a time i pomoći otpornosti građana na aktualne i buduće promjene na tržištu električne energije te održivom razvoju grada.

„Obnovljivi izvori energije prije samo nekoliko godina bili su potpuna nepoznanica, a danas su postali naša stvarnost i potreba. Osim što građani postavljanjem solarnih elektrana mogu doprinijeti ekološkom očuvanju zraka, također ostvaruju i znatne financijske uštede, a na osobit način u vrijeme kada svjedočimo enormnim poskupljenjima cijena energenata. Nadam se da će građani Slavonskog Broda prepoznati ovu mogućnost sufinanciranja glavnog projekta za postavljanje sunčane elektrane te u bliskoj budućnosti imati svoje vlastite izvore energije.“ - izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Solarna energija iskoristiva je u svakom dijelu Hrvatske i nudi priliku za jedno od najboljih ulaganja današnjice. Povrat ulaganja u vlastitu sunčanu elektranu, uz koju se na godišnjoj razini u kućnim budžetima zadržava do 85 % dotadašnjeg troška električne energije, iznosi 6 do 10 godina. S previđenim porastom cijene električne energije u budućnosti, razdoblje povrata tog ulaganja postajat će sve kraće, a smanjiti se može i kroz prilike za sufinanciranje. Uspješnom prijavom na Natječaj za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane u sklopu kampanje „Slavonski Brod, uključi se u sunce!”, prijavitelj će od Grada dobiti sufinanciranje glavnog projekta u iznosu od 80-postotne cijene cijelog projekta (trošak za građane će time biti 625 kuna s uključenim PDV-om).

O isplativosti ulaganja, ali i uvjetima i procesu ugradnje jedne kućne solarne elektrane, zainteresirani Brođani/ke će se u sklopu ove kampanje imati priliku savjetovati sa stručnim timom Zelene energetske zadruge, koja kroz neprofitni servis „Na sunčanoj strani” građanima iz cijele Hrvatske svakodnevno pruža podršku na putu do realizacije solarnih elektrana.

„Ključne prepreke na koje nailaze građani s kojima svakodnevno komuniciramo „Na sunčanoj strani” su manjak znanja o tome što je sve potrebno za ugradnju te financiranje ugradnje solarne elektrane. Drago nam je što je Grad Slavonski Brod odlučio odgovoriti na ove potrebe nastavno na naše prvo gostovanje u gradu u 2021. u sklopu turneje Dobra energije. Pozivamo sve Brođane da iskoriste našu besplatnu pomoć u sklopu aktivnosti ove kampanje za donošenje odluke o ulaganju u vlastitu solarnu elektranu.” – kazala je Melani Furlan, voditeljica servisa Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge.

Raspored gostovanja Zelene energetske zadruge u Slavonskom Brodu:

  • „Sunčani dnevni boravak” - punkt za besplatno informiranje, 28. lipnja od 7 - 11 sati, Gradska tržnica i 29. lipnja od 9 - 13 sati Trg Ivane Brlić Mažuranić
  • Besplatno predavanje „Kako do vlastite solarne elektrane”, 30. lipnja od 18 - 20 sati, Galerija Ružić za koje se možete prijaviti ovdje.

ZEZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Gradski stanovi u Beču postaju energetski učinkoviti bez plina

U pilot-projekt dekarbonizacije uključeno je 277 gradskih stanova koji će se ubuduće grijati geotermalnom energijom. Radovi bušenja već su započeli, a njihov je završetak planiran krajem 2024. godine.

Zelena energetska zadruga: Postanite domaćin turneje „Dobra energija“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva gradove iz cijele Hrvatske da se do 17. travnja prijave na poziv za domaćine turneje Dobra energija, kampanje za promociju građanske energije u lokalnim zajednicama koju će ZEZ provesti u svibnju uz podršku europske inicijative Sporazum gradonačelnika i projekta LIFE LOOP.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER