Škrlec: Kohezijska politika mora biti pokretač kružnog gospodarstva

Velikom većinom podržano izvješće zastupnika Zelenih/ESS-a Davora Škrleca

„Kohezijska politika jedan je od najboljih alata za smanjenje socijalne i ekonomske nejednakosti diljem Europske unije. Želimo uskladiti tu moć s ogromnim potencijalom kružne ekonomije spajanjem potrošačke snage EU-a s našim klimatskim i ekološkim ciljevima. To bi ujedno bila pobjeda i za gospodarstvo i za okoliš", izjavio je Davor Škrlec

Zastupnici u Europskom parlamentu su na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom podržali izvješće zastupnika Zelenih/ESS-a Davora Škrleca o važnosti kružnog gospodarstva i prijedlozima kako kohezijska politika može pomoći u postizanju ciljeva kružne ekonomije.

Između ostalog, izvješće poziva na:

  • strukturni i investicijski fondovi moraju biti uvjetovani ispunjavanjem ciljeva kružnog gospodarstva
  • razvoj nacionalnih strategija o kružnoj ekonomiji u skladu s pristupom EU-a
  • bolji, lakši i transparentniji pristup financiranju lokalnih i regionalnih samouprava kako bi se povećala ulaganja u „zelene“ poslove, gospodarenje otpadom, pametnu specijalizaciju i ekološki prihvatljive tehnologije
  • povećanje sredstava za kružnu ekonomiju i ulaganja vezana uz klimu u kohezijskoj politici nakon 2020. godine

„Kohezijska politika jedan je od najboljih alata za smanjenje socijalne i ekonomske nejednakosti diljem Europske unije. Želimo uskladiti tu moć s ogromnim potencijalom kružne ekonomije spajanjem potrošačke snage EU-a s našim klimatskim i ekološkim ciljevima. To bi ujedno bila pobjeda i za gospodarstvo i za okoliš. Otpad predstavlja veliki problem za većinu naših zajednica, ali u kružnoj ekonomiji imamo rješenje. Kružna ekonomija i kohezijska politika ne smiju ostati samo mjere iz Bruxellesa, nego politike koje će biti razmotrene na lokalnoj i regionalnoj razini. Ekološke prednosti smanjenja otpada su jasne, ali to je mnogo više od toga. Kružna ekonomija može biti veliki poticaj europskom gospodarstvu. Ovo je prilika za stvaranje kvalitetnih zelenih poslova u zajednicama gdje često postoji nedostatak prilika.“ – rekao je Davor Škrlec, izvjestitelj za navedeno izvješće.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Škrlec: Europski parlament odobrio osnivanje posebnog odbora za glifosat i uskoro kreće s istragom

Na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a Konferencija predsjednika Europskog parlamenta tijekom ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu odobrila je zahtjev za osnivanjem posebnog odbora za analizu i procjenu postupka autorizacije pesticida u Europskoj uniji koji će se prvenstveno baviti nedavnim procesom odlučivanja o produljenju dozvole za glifosat na još pet godina.

Vrijeme je za borbu protiv sukoba interesa u kreiranju klimatske politike

Povodom započete konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Bonnu, Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu objavio je jučer izvješće koje ukazuje na postojanje tzv. „rotirajućih vrata“ između javnog sektora i industrije fosilnih goriva u Europi, sa široko rasprostranjenim potencijalom postojanja sukoba interesa i njegovim dominantnim položajem za vrijeme cjelokupnog trajanja klimatskih pregovora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER