Energetska obnova OŠ Juraj Šižgorić u Šibeniku

Šibenski projekti energetske učinkovitosti

Do završetka natječajnog roka na adresu Grada Šibenika pristiglo je 6 ponuda za energetsku obnovu OŠ Juraj Šižgorić na Baldekinu. Ponuđeni iznosi s uključenim PDV-om kreću se od 6,4 do 7,1 milijuna kuna, a cjelokupna procedura izbora najpovoljnijeg ponuditelja, koji zadovoljava sve natječajne uvjete, traje maksimalno do 90 dana. Natječaj je ponovljen – na prvi je pristigla samo jedna ponuda na 7,5 milijuna kuna.

„Iako ponovljenim natječajem nismo ušli u prošle godine procijenjene financijske okvire ove investicije, ipak smo dobili do milijun kuna jeftinije ponude. Građevinski sektor je zadnjih godinu dana u velikoj ekspanziji te se moramo pomiriti s tržišnom situacijom. No, ovo je smo jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za koje smo dobili bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava, proveli javnu nabavu te odradili građevinske radove. Primjerice, u zadnje 3 godine po ovom modelu smo obnovili dječji vrtić Kućica na Baldekinu, sportsku dvoranu Baldekin i sportski objekt Miminac, te dobili blizu 3 milijuna kuna za obnovu dječjeg vrtića Vidici, na kojem radovi startaju ovo ljeto“, izjavio je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Grad Šibenik je pripremio projekt energetske obnove OŠ Juraj Šižgorić početkom prošle godine i prijavio ga na natječaj „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje projekta s 1.840.324 kune. Nakon toga je projekt prijavljen i na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, gdje je Grad Šibenik osvojio još 1.564.152 kune.

Osnovna škola Jurja Šižgorića stara je 45 godina, sastoji se od suterena, prizemlja i kata, a ukupne je građevinske bruto površine 4074,5 m2. U školi je zaposleno 47 djelatnika i ima 341 učenika. Planirani zahvat odnosi se na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov, zamjenu stare stolarije novom u PVC-u, zamjenu postojećeg sustava grijanja na lož ulje s grijanjem na plinski kotao, postavljanje sunčanih kolektora na krov za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode i zamjenu rasvjetnih tijela učinkovitijima. Projektiranom investicijom škola bi iz energetskog razreda C prešla u A+, ali i dobila potpuno novi vizualni identitet.

Grad Šibenik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora

Od 15. siječnja 2018. godine kreće podnošenje projektnih prijedloga za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora na Poziv Ministarstva objavljenog 16. studenog 2017. godine u sustavu eFondovi te na mrežnim stranicama strukturnih fondova i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER