Onečišćenje zraka povećava rizik od Alzheimerove bolesti

Ograničite boravak i izbjegavajte tjelesnu aktivnost na otvorenom u slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka

Novo istraživanje Sveučilišta Emory u Atlanti još jednom potvrđuje kako izloženost visokim razinama onečišćenja zraka povećava rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

U istraživanju provedenom na 1113 stanovnika Atlante u dobi od 45 do 75 godina, istraživači Sveučilišta Emory pronašli su pozitivne biomarkere Alzheimerove bolesti – točnije amiloidne plakove – u cerebrospinalnom likvoru osoba koje su bile izložene onečišćenju zraka u neposrednoj blizini mjesta stanovanja.

Rezultati istraživanja o povezanosti između izloženosti finim česticama i biomarkera Alzheimerove bolesti u cerebrospinalnom likvoru kod zdravih odraslih osoba bez kognitivnih problema objavljeni su početkom travnja u časopisu Environmental Health Perspectives te još jednom potvrđuju ranije tvrdnje znanstvenika da onečišćenje zraka izravno doprinosi procesu degeneracije u mozgu.

„U našem prethodnom istraživanju već smo dokazali povezanost između izloženosti onečišćenju zraka i promjena u mozgu povezanih s Alzheimerom obdukcijom preminulih osoba, a sada smo pronašli slične rezultate provodeći istraživanje na živim odraslim osobama koje su u prosjeku bile 15 godina mlađe i kognitivno zdrave”, kazala je Anke Huels, glavna autorica studije s Odjela za epidemiologiju Škole javnog zdravstva Sveučilišta Emory. „Ovo otkriće je vrlo važno jer pokazuje da onečišćenje zraka u stambenim prostorima može negativno utjecati na naš mozak čak i desetljećima prije nego što stvarno razvijemo Alzheimerovu bolest.“

Kako smanjiti izloženost onečišćenju zraka

„Znamo da je onečišćenje zraka općenito loše za ljudsko zdravlje, uključujući zdravlje mozga. Potvrđujući povezanost s razinama amiloidnog proteina u cerebrospinalnom likvoru, naše istraživanje sugerira da bi onečišćenje zraka moglo povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti“, rekao je James Lah, jedan od članova istraživačkog tima i izvanredni profesor neurologije na Sveučilištu Emory. „Također, istraživanjem ukazujemo na činjenicu kako bi očuvanjem čistog okoliša mogli pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.“

Istraživači ističu kako je potrebno ograničiti boravak i izbjegavati tjelesnu aktivnost na otvorenom kada lokalni indeks kvalitete zraka ukazuje na lošu ili vrlo lošu kvalitetu zraka.

„Ako već morate biti na otvorenom tijekom loše kvalitete zraka, razmislite o nošenju maske, poput maske N95“, kazali su istraživači i naveli savjete za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti: zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, sprječavanje i kontrolu visokog krvnog tlaka i šećera u krvi, prestanak pušenja i izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola te dovoljno kvalitetnog sna.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mogu li kućni ljubimci usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem samaca?

Nova studija istraživača s kineskog Sveučilišta Sun Yat-sen otkrila je povezanost posjedovanja kućnih ljubimaca sa sporijom stopom kognitivnog pada kod samaca u starijoj životnoj dobi. Osim što smanjuju usamljenost, postoji mogućnost da kućni ljubimci pomažu u zaštiti od demencije starijih samaca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER