Naša budućnost čiste energije je obnovljiva, a ne fosilna i radioaktivna!

Greenpeaceov predizborni semafor: Što biraju oni koje biramo?

Greenpeace je uoči predstojećih parlamentarnih izbora na adrese pet političkih stranaka/koalicija koje prema anketama prelaze izborni prag (Domovinski pokret, HDZ, Most, Možemo! i SDP) poslao anketni upitnik o temama kao što su energetska tranzicija i očuvanje okoliša i prirode. Rezultati ankete bit će objavljeni tijekom predizborne kampanje.

„U anketi se nalaze teme važne za budućnost zemlje - energetska tranzicija te očuvanje okoliša i prirode, sa zahtjevom da se stranke o njima izjasne“, ističu u Greenpeceu.

Teme su sljedeće:

  1. Od 2030. Hrvatska može i treba proizvoditi svu električnu energiju za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora energije.
  2. Zajedno s drugim zemljama Europske unije Hrvatska treba napustiti fosilni plin do 2035. godine.
  3. Obustaviti sva ulaganja u novu infrastrukturu za fosilni plin i ambiciozno se okrenuti obnovljivim izvorima energije i mjerama energetske učinkovitosti.
  4. Nova Vlada treba naložiti INA-i vađenje plinske platforme Ivane D sa dna Jadranskog mora, kao što je to već naredio Državni inspektorat.
  5. Hrvatska ne treba sudjelovati u slovenskim planovima za novu nuklearnu elektranu Krško 2, nego se okrenuti domaćim, obnovljivim izvorima.
  6. Globalni sporazum o oceanima koji je Hrvatska potpisala, a UN usvojio, treba ratificirati do kraja ove godine.
  7. Po uzoru na Globalni sporazum o oceanima, snažno poduprijeti i zagovarati ambiciozni Globalni sporazum o plastici.

Aktivistkinje i aktivisti Greenpeacea na Markov trg donijeli su prigodne rekvizite: prijenosnu solarnu elektranu s priključenim „predizbornim“ semaforom i veliki glasački listić koji pokazuje smjer kojim treba ići hrvatska energetska politika.

  • © Maja Bota / Greenpeace Hrvatska

„Dosadašnja hrvatska klimatska i energetska politika pokazala je nedostatak ambicija i rezultat su minimalna ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Za razliku od brojnih europskih zemalja koje su sunce i vjetar prepoznale kao čisti i neovisni izvor energije, naše dosadašnje vladajuće garniture bile su sklonije širenju plinske infrastrukture, a po najnovijim najavama i one nuklearne.“ - izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Naime, nuklearni lobi i aktualna politika u posljednje vrijeme nuklearnu energiju javnosti nameću kao prihvatljivo tranzicijsko rješenje, što je velika podvala. Nuklearna energija je preskupa, realizacija projekata traje i do petnaest godina, trajno rješenje za nuklearni otpad jednostavno ne postoji, a ne rješava ni pitanje energetske neovisnosti. Usto, NE Krško, primjerice, krajem prošle godine zbog kvara nije radila mjesec i pol dana, a trenutačno je u remontu dodatnih mjesec dana, što znači da u samo sedam mjeseci nuklearna elektrana neće raditi dva i pol mjeseca. Začudo, nikome za to vrijeme ne nedostaje električne energije.

„Srećom, hrvatski građani u sve većoj mjeri prepoznaju vrijednost ulaganja u solarnu energiju te je odgovornost novoizabranih političkih dužnosnika da mjerama i propisima omoguće i olakšaju građanima realizaciju projekata.“ - izjavila je Petra Andrić, dodajući da sunca imamo u izobilju, a među najgorima smo u Europi po korištenju njegovog potencijala.

Greenpeace smatra da spomenute teme zaslužuju visoko mjesto u predizbornim raspravama, s obzirom na to da zadnjih godina sve više i jače osjećamo posljedice klimatskih promjena na vlastitoj koži i u vlastitom dvorištu.

„Želimo da političke stranke jasno i glasno kažu što planiraju napraviti po pitanju klimatske krize i zaštite okoliša, temama o kojima ovisi naša budućnost. Želimo da to čuju i vide birači prije nego što u ruke prime glasačke listiće.“ - zaključila je Andrić.

  • © Maja Bota / Greenpeace Hrvatska

Rezultati anketnog upitnika bit će objavljeni tijekom predizborne kampanje. Hoće li predizborna obećanja hrvatskih političkih stranaka ponovno biti zaboravljena i postati predizborne laži?

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER