Greenpeace pozvao predsjednika i premijera da spriječe hrvatsko sudjelovanje u slovenskim nuklearnim planovima

Više od 600 organizacija iz 56 zemalja i teritorija objavilo je zajedničku deklaraciju „Don't Nuke The Climate“ | Naša budućnost čiste energije je obnovljiva, a ne radioaktivna!

Greenpeace je u četvrtak predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću poslao apel u kojem izražava zabrinutost otvorenom podrškom i najavom interesa Republike Hrvatske za ulaganje u projekt nuklearne elektrane Krško 2 u Sloveniji.

Na konferenciji „Energetski put u održivu budućnost“, održanoj 18. ožujka, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan otvoreno je podržao nuklearnu energiju kao opciju u zelenoj tranziciji u Hrvatskoj. Štoviše, u svojem je izlaganju nuklearnu energiju podveo pod obnovljive izvore energije, što nije i nikako ne može biti točno, ističu u Greenpeaceu Hrvatska.

„Osim što je izgradnja njezine infrastrukture preskupa i prespora, nuklearna energija nije ni obnovljiva ni održiva ni sigurna te otvara više pitanja i problema nego što ih rješava. Hrvatska ni nakon više od četiri desetljeća suvlasništva nad NE Krško nema riješeno pitanje zbrinjavanja nuklearnog otpada. Dok se ovaj krajnje ozbiljan problem ne riješi, neodgovorno je ulaziti u nove opasne, skupe avanture koju su slovenski mediji trenutno procijenili na 10 milijardi eura“, dodaju.

Na istom se događaju predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Vice Oršulić javno pohvalio intenzivnim razgovorima sa slovenskim partnerima o sudjelovanju HEP-a u izgradnji drugog bloka NE Krško.

  • Prosvjedi na pronuklearnom samitu u Bruxellesu © Guillaume Chauvin

Aktualizacija nuklearne energije vruća je europska tema o kojoj se ovih dana raspravljalo i na nuklearnom samitu u Bruxellesu, na kojem je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. Svojim nenasilnim prosvjedom i blokadom samit su omeli aktivisti Greenpeacea. Više od 600 organizacija iz 56 zemalja i teritorija objavilo je zajedničku deklaraciju „Don't Nuke The Climate“, pozivajući vlade da ne gube vrijeme i novac na nuklearne bajke te da umjesto toga osiguraju sigurnu obnovljivu energiju. 

„Ako bi Hrvatska ušla u novi nuklearni projekt po istom modelu suvlasništva, a to sugeriraju slovenski mediji, to bi značilo da bi se hrvatski građani našli pred investicijom koja u startu stoji barem pet milijardi eura, s otvorenom godinom završetka izgradnje i iznosom troška. Usporedbe radi, za pet milijardi eura danas je moguće izgraditi pet do šest gigavata solarnih elektrana, stvarnog obnovljivog izvora energije kojim Hrvatska obiluje i tako malo ga koristi. Time bi energetsku tranziciju provodili odmah, praktički riješili sve potrebe za strujom i ne bi nepotrebno i preskupo čekali 15 ili 20 godina, koliko obično treba da se nuklearni projekt realizira. U pravilu, investicije u nuklearnu energiju znače manjak ili odsutnost ambicije za ulaganja u obnovljive izvore, odnosno alibi za neprovođenje istinske tranzicije.“ - istaknuo je Zoran Tomić, direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj.

  • Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj © Biljana Šimić

Pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću

Pismo premijeru Andreju Plenkoviću

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

„Plenković se ne smije kockati ulaganjem u novi blok NE Krško“

Predstavnici Zelene akcije i austrijske organizacije Global2000 uputili poruku povodom potpisivanja sporazuma o nuklearnoj suradnji između premijera Plenkovića i francuskog predsjednika Macrona te najave premijera o spremnosti za ulazak u „zeleni“ projekt razvoja nuklearne elektrane (NE) Krško 2.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER