Kuće koje štede više vrijede!

Održana konferencija o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

„Kuće koje štede – više vrijede“ naziv je konferencije koja je u petak 8. ožujka održana u zagrebačkom hotelu Westin, a na kojoj su, uz brojne sudionike, sudjelovali Branko Bačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Kako bi naglasio važnost projekata energetske obnove, potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić istaknuo je dekarbonizaciju kao prioritet u svim aktivnostima. „I priroda i znanost nas pozivaju da krenemo drugačije promišljati način na koji organiziramo naše gradove, jer oni imaju najveći utjecaj na okoliš. U tom kontekstu, jasan je značaj poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali i poziva kojim ćemo EU sredstvima financirati obnovu višestambenih zgrada.“ - najavio je ministar Branko Bačić te dodao da je EU sredstvima do sad obnovljeno oko 1.400 stambenih objekata, a u obnovi je i 387 višestambenih zgrada koje su u riziku od energetskog siromaštva.

„I u obnovi zgrada oštećenih potresom prepoznali smo priliku da takve zgrade osim konstrukcijski, odmah obnavljamo i energetski te smo za tu namjenu osigurali 2,5 milijardi eura. Međutim, izazov s kojim se sada susrećemo nije osiguranje sredstava, već kako ta sredstva što prije utrošiti. Glavno je pitanje imamo li dovoljno građevinske operative. Uz rast građevinskog sektora od 8,4 posto, bilo je nužno osigurati dovoljno stručnjaka koji trebaju pratiti energetsku obnovu s predviđenom dinamikom obnove oko tri posto površine godišnje, zbog čega ćemo organizirati i poseban diplomski program.“ rekao je ministar Branko Bačić.

  • Branko Bačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine © Davorin Višnjić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan smatra da su takvi rezultati, uključujući i programe energetske obnove, dokaz da svjedočimo energetskoj transformaciji Hrvatske. Cilj je da što više energije proizvodimo na svom teritoriju, a to se posebno odnosi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

„Osim vjetra i solara, postoji i veliki geotermalni potencijal koji možemo koristiti, a za njegovo istraživanje je Agencija za ugljikovodike dobila značajna EU sredstva. Naravno, osim nikad većih sredstava za energetsku obnovu kuća kojima se nastavlja politika energetske učinkovitosti, tu su i mogućnosti koje tvrtkama nudi Modernizacijski fond.“ - istaknuo je ministar Damir Habijan, najavivši natječaj vrijedan 37,8 milijuna eura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije te natječaje vrijedne po 80 milijuna eura za visokoučinkovitu kogeneraciju i toplinarstvo.

  • Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja © Davorin Višnjić

Direktor Fonda Luka Balen pojasnio je kako Fond već 20 godina djeluje u smjeru zelenog i održivog. „Pola tog vremena fokus nam je bio na energetskoj obnovi jer smo u njoj prepoznali potencijal ne samo za energetske ili financijske uštede, već za poboljšanje kvalitete života naših građana. Između ostalog, do sad smo financirali obnovu preko 25.000 obiteljskih kuća. Ove godine imamo poziv vrijedan čak 120 milijuna eura pa će takvih kuća biti značajno više.“ - najavio je direktor Fonda Luka Balen u uvodnom govoru konferencije.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava o tome kakvi su trenutni energetski pokazatelji naših zgrada i zašto ih je potrebno obnavljati, u kojem su istaknute sve prednosti koje svojim vlasnicima nude obnovljene kuće, ali i doprinos koji građani obnovom daju u ukupnom smanjenju potrošnje energije i postizanju okolišnih ciljeva.

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

„Obnovljene kuće – više štede više vrijede“

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) uskoro objavljuje Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će na raspolaganju biti „rekordnih“ 120 milijuna eura, a sve novosti vezane za program sufinanciranja bit će predstavljene na konferenciji „Obnovljene kuće – više štede više vrijede“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER