U riječkoj ulici Ulici Drage Gervaisa postavljena umjetnička instalacija „Morčić“

Instalacijom „Morčić“ krenuo projekt uređenja Ulice Drage Gervaisa na riječkim Pećinama

U sklopu projekta „Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova“ na javnoj površini pločnika u Ulici Drage Gervaisa kod kućnog broja 14, predstavljena je prva u nizu umjetničkih instalacija pod nazivom „Morčić“.

Umjetničku instalaciju „Morčić“ predstavile su Tamara Morić, dugogodišnja predsjednica Kluba Sušačana koji je nositelj projekta, Vesna Rožman, akademska kiparica i ujedno autorica uređenja Ulice Drage Gervaisa te Višnja Višnjić Karković, idejna začetnica projekta.

Riječki kipar Vinko Matković prije 67 godina ovu je ulicu na riječkim Pećinama zamišljao je kao knjigu stihova Gervaisove poezije, a ideja je ponovo aktualizirana prilikom otvaranja izložbe u Muzeju grada Rijeke 2010. godine pod nazivom „Drago mi je, Gervais!“ autorica Višnje Višnjić Karković, Jolande Todorović i Vesne Rožman. Klub Sušačana je 2021. godine prihvatio ulogu inicijatora, realizatora i nositelja projekta, a za izradu „Morčića“ zaslužan je Tip Top dizajn iz Matulja.

„Projekt je zamišljen kao niz umjetničkih instalacija, a svi stanovnici ulice imat će mali djelić opusa Drage Gervaisa. Tako će na početku Ulice Drage Gervaisa biti postavljena skulptura Drage Gervaisa, a na kraju njegova opširna biografija i interaktivni edukacijski park na temu „Moja zemlja“. „Oblačić“ je sljedeća instalacija koja bi se trebala realizirati ove godine, a nalazit će se na platou ispred marketa.“ - opisala je koncept projekta akademska kiparica i autorica uređenja Ulice Drage Gervaisa Vesna Rožman.

  • „Morčić“ je prva u nizu umjetničkih instalacija koje će se postaviti u Ulici Drage Gervaisa / Foto: Grad Rijeka

Projekt će doprinijeti ljepšem izgledu jedne od najdužih riječkih ulica, ali i oplemeniti svakodnevni život njezinih stanovnika i prolaznika, a svojim edukacijskim karakterom služit će djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se upoznali s likom i djelom Drage Gervaisa te zavoljeli njegovu poeziju, ističu u Gradu Rijeci.

Svrha projekta je njegovanje riječke kulturne baštine i očuvanje identiteta u kojem je čakavština njegov neizostavan dio. Ovim spomen obilježjem posvećenim Dragi Gervaisu i oživljavanjem njegove pjesničke riječi sve građane i posjetitelje želi se podsjetiti na još jednu važnu ličnost iz povijesti koja je svojim književnim djelom vjerno oslikala i dočarala prostor Liburnije i njegovih ljudi.

VEZANE VIJESTI

Golema Pistolettova „Venera od krpa“ postavljena na napuljskom trgu Piazza Municipio

Ambiciozni projekt Grada Napulja dio je procesa urbane obnove koji uključuje međunarodno priznate suvremene umjetnike različitih generacija. Intervencijama i umjetničkim instalacijama na trgovima i ulicama te u klaustrima i muzejskim prostorima naglašava se predanost ovog velikog talijanskog grada umjetnosti i kulturi te osmišljavaju njegovi javni prostori.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER