Lucio Dalla nakon trga dobiva i novu zelenu površinu s kišnim vrtovima

U Bologni će se do ljeta urediti „piazza giardino“ između natkrivenog trga Piazza Lucio Dalla i ulice Via Fioravanti

U Bologni je odobren izvedbeni projekt uređenja nove zelene površine s drvećem, kišnim vrtovima i podnom fontanom koja će natkriveni trg Piazza Lucio Dalla povezivati s gradskom četvrti Bolognina.

Trg Lucia Dalle (Piazza Lucio Dalla) svečano je otvoren 9. srpnja 2022. u spomen na čuvenog talijanskog pjevača, tekstopisca i glazbenika rođenog u Bologni, i to deset godina nakon njegove smrti. Riječ je o natkrivenom javnom prostoru od šest tisuća četvornih metara u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora, na kojem se ranije nalazila tržnica voća i povrća. Nakon završetka obnove nadstrešnice Nervi i preimenovanja trga, ovaj prostor je u proteklih godinu i pol dana postao važno središte gradskog života s natkrivenim skate parkom, buvljakom, tjednom tržnicom lokalnih poljoprivrednih proizvoda Campi Aperti, kao i brojnim glazbenim i sportskim događanjima koji se ovdje redovito organiziraju.

Proces urbane regeneracije ovog dijela Bologne sada se nastavlja stvaranjem novog vrtnog trga koji će ​​veliki natkriveni prostor povezivati s gradskom četvrti Bolognina. Ovog tjedna odobren je izvedbeni projekt uređenja novog javnog prostora na ukupnoj površini od preko 3.300 četvornih metara između Trga Lucia Dalle i ulice Via Fioravanti, a očekuje se da će radovi početi do ožujka.

 

Bologna će tako dobiti novi ozelenjeni javni prostor s klupama i prvom podnom fontanom s okomitim mlaznicama, kao i šest kružnih kišnih vrtova u kojima će se pohranjivati kišnica i tako smanjivati slijevanje oborinske vode u kanalizaciju. U sklopu projekta uredit će se i tri velika travnjaka na kojima će se posaditi novo drveće i grmlje, dok će se postojeća stabla integrirati u nove zelene površine.

 

Radovi bi se trebali završiti do ljeta ove godine, a vrijednost im se procjenjuje na oko 900.000 eura.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

U Bologni svečano otvoren obnovljeni povijesni perivoj Ville Spada

Povijesni perivoj Ville Spada u Bologni obnovljen je zahvaljujući investiciji od dva milijuna eura financirane sredstvima talijanskog nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Osim obnove zelenila, perivoj je dobio novi sustav prikupljanja i odvodnje kišnice, a uređene su i sve njegove staze.

Zeleni zaokret „crvene“ talijanske regije Emilia-Romagna

U sjevernoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna u sljedećih pet godina posadit će se 4,5 milijuna stabala ili po jedno za svakog njenog stanovnika. Rasadnici će besplatno dijeliti sadnice općinama, školama, građanima i raznim udruženjima – svima koji ih budu htjeli saditi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER