Parlament donio novi propis o zabrani zavaravajućih informacija o proizvodima

Općenite tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš i druge zavaravajuće informacije o proizvodima stavljene su izvan zakona te su od sada dopuštene samo oznake održivosti koje su uvela javna tijela ili se temelje na odobrenim programima certificiranja

Europski parlament dao je konačno zeleno svjetlo za direktivu koja će poboljšati označivanje proizvoda i zabraniti upotrebu zavaravajućih tvrdnji o prihvatljivosti za okoliš kao što su „prijateljski za okoliš“, „prirodno“, „biorazgradivo“, „klimatski neutralno“ ili „eko“.

„Danas svatko može staviti bilo kakvu oznaku na svoj proizvod. U EU-u ih ima preko 1 200, a jedva trećina ima neki oblik provjere. Tvrdnje kao „bio“, „prirodno“, „reciklirano“, „manje emisija do 2023.“ će se zabraniti ako nemaju strogo provjereno uporište. Tvrdnje da neki proizvod ima pozitivan ili neutralan utjecaj na klimu bazirane na neutralizaciji ugljika bit će zabranjene jer nisu znanstveno dokazane“, kazala je Biljana Borzan.

 

Zabrana manipulativnog zelenog marketinga i obmanjujućih informacija o proizvodu

Direktivom koja je danas donesena s 593 glasova za, 21 protiv i 14 suzdržanih nastoji se zaštititi potrošače od zavaravajućih marketinških praksi i pomoći im da pri kupnji donose bolje odluke.

Da bi se to postiglo, na EU-ov popis zabranjenih poslovnih praksi dodaju se brojne problematične marketinške strategije povezane s manipulativnim zelenim marketingom i prijevremenim zastarijevanjem proizvoda.

Točnije i pouzdanije oglašavanje

Novim pravilima nastoji se uvesti red u označivanje proizvoda pa se tako zabranjuje korištenje općih tvrdnji o okolišu kao što su „prihvatljiv za okoliš”, „prirodan”, „biorazgradiv”, „klimatski neutralan” i „ekološki”, ukoliko za njih nema stvarnih dokaza.

Reguliraju se i oznake održivosti, zbog zabluda koje uzrokuje njihova nekontrolirana upotreba bez usporedivih podataka. Ubuduće će u EU-u biti dopuštene samo oznake održivosti koje su uvela javna tijela ili se temelje na službenim programima certificiranja.

Usto, direktivom se zabranjuju tvrdnje da proizvod ima neutralan, smanjen ili pozitivan utjecaj na okoliš na temelju kompenzacije emisija.

Informacije o jamstvu moraju biti vidljive, uvodi se nova oznaka o duljem jamstvu

Drugi važan cilj nove direktive je usmjeriti pozornost proizvođača i potrošača na trajnost proizvoda. U budućnosti će informacije o jamstvu morati biti vidljivije, a uvodi se i nova usklađena oznaka kako bi se istaknuli proizvodi s duljim jamstvenim rokom.

Zabranjuju se neutemeljene tvrdnje o trajnosti (npr. da će stroj za pranje rublja izdržati 5 000 ciklusa pranja ako to nije istina u normalnim uvjetima), upozorenja za zamjenu potrošnog materijala prije nego što je to istinski nužno (što je npr. često slučaj kod pisača) i neistinite tvrdnje da se proizvodi mogu popraviti.

„Ovaj zakon promijenit će svakodnevni život svih Europljana! Odstupit ćemo od kulture odbacivanja, učiniti marketing transparentnijim i boriti se protiv preuranjenog zastarijevanja proizvoda. Građani će moći odabrati proizvode koji su trajniji, mogu se popraviti te su održiviji zahvaljujući pouzdanim oznakama i oglasima. Što je najvažnije, tvrtke više ne mogu varati građane govoreći da su plastične boce dobre jer je tvrtka posadila negdje drveće – ili reći da je nešto održivo bez objašnjenja zbog čega. Ovo je velika pobjeda za sve nas!“ – poručila je izvjestiteljica Biljana Borzan (S&D), koja je nakon glasanja održala konferenciju za medije u Strasbourgu.

  • Biljana Borzan glavna je autorica i pregovaračica Zakona o duljem trajanju uređaja (Empowering consumers for green tranistion).  © Europski parlament

Borzan uvela red u niz lažnih tvrdnji na tržištu, prije svega onih o održivosti proizvoda

„Ovo je kraj dugog i teškog procesa, borbe s industrijom, borbe s trgovcima te dugih rasprava s kolegama u Europskom parlamentu! Danas smo industriji rekli dosta! Danas smo stavili ljude ispred profita! Čak 94 posto građana vjeruje da su uređaji koje su kupovale naše mame i bake trajali dulje od ovih koje možemo kupiti danas. Istraživanja pokazuju kako se uređaji najviše kvare između druge i treće godine upotrebe, taman kada istekne obavezno zakonsko jamstvo. U Hrvatskoj se građanima najviše kvare mobiteli i tableti, slijede ih printeri, sušilice, perilice za rublje i laptopi. Kupovina takvog uređaja je veliki financijski udarac za naše građane!“ – kazala je Biljana Borzan.

U njenom istraživanju, preko 80 posto građana kaže kako na uređajima treba pisati koliko će trajati. Borzan je ispregovarala novu oznaku koja će pokazivati koliko godina proizvođač jamči da će proizvod trajati.

„Kada uđemo u trgovinu, logično je da ćemo odabrati onaj proizvod koji ima oznaku s većim brojem. To će također potaknuti proizvođače da nude kvalitetnije proizvode. Neće nam više prodavati mačka u vreći! Budući da čak 60 posto građana EU ne zna da imaju obvezno zakonsko jamstvo od minimalno dvije godine na svu robu bez obzira na proizvođača, podsjetnik će biti u svim trgovinama“, objašnjava Borzan.

Direktivu sada još treba usvojiti Vijeće, nakon čega će biti objavljena u Službenom listu. Zatim će države članice EU-a imati 24 mjeseca da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Nova EU pravila potiču potrošače na popravak umjesto na zamjenu uređaja

Europski parlament je u utorak s 590 glasova za, 15 protiv i 15 suzdržanih usvojio pregovaračko stajalište o novoj direktivi za jačanje prava potrošača na popravak i smanjenje utjecaja masovne potrošnje na okoliš. Cilj je olakšavanjem popravka pokvarenih uređaja potaknuti održiviju potrošnju, smanjiti količinu otpada i poduprijeti sektor servisiranja, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

 

 

Odabir popravka umjesto zamjene!

Europski parlament će usvojiti svoje pregovaračko stajalište o novim pravilima EU-a koja promiču pravo na popravak i održivije korištenje robe široke potrošnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER