Počinje 29. sezona Bečkog ledenog sna

Bečki ledeni san (Wiener Eistraum 2024) od 19. siječnja do 3. ožujka 2024.

Veliko klizalište na trgu Rathausplatz ispred bečke gradske vijećnice ponovno će začarati grad. Njegovo otvaranje zakazano je za 19. siječnja 2024. u 19 sati.

Prava sezona klizanja u glavnom gradu Austrije tek počinje. Riječ je, naravno, o Bečkom ledenom snu (Wiener Eistraum 2024), prekrasnom klizalištu na trgu Rathausplatz ispred bečke gradske vijećnice. Veliko otvorenje na redu je 19. siječnja, a posjetitelji na ledu mogu uživati sve do 3. ožujka 2024. godine. Tako će 29. sezona Bečkog ledenog sna Bečan(k)e i njihove posjetitelje uveseljavati čak 45 dana.

Popusti i pogodnosti za sve uzraste

Bečki ledeni san s radom je počeo još davne 1996. godine i rastao iz godine u godine, a kao jedino svjetsko klizalište na dvije razine doseglo je veličinu od nevjerojatnih 9 500 četvornih metara.

Grad Beč i ove godine vrtićkoj i školskoj djeci omogućuje besplatno klizanje. To na godišnjoj razini znači da oko 45 000 djece besplatno uživa u Bečkom ledenom snu. Ipak, ni ostali građani u tom smislu nisu zakinuti. Ponedjeljkom stanovnici austrijske prijestolnice mogu dobiti popust od 50 posto. Osim toga, građani svakog dana mogu ostvariti i popust od 10 posto ako karte kupe putem interneta. Spomenuti se popust ne odnosi samo na ulaznice, već i na niz ostalih usluga poput najma i brušenja klizaljki. Također, na popust pravo imaju i socijalno ugroženi građani, kao i obitelji te skupine veće od 10 osoba.

Jedino svjetsko klizalište na dvije razine

Što se drugog kata tiče, on je ove godine još veći te se sada može pohvaliti vrtoglavom površinom od 1 300 četvornih metara. Ne tako davne 2019. godine njegovim je otvorenjem Beč postao jedini grad na svijetu s klizalištem na dvije razine.

  • Djeca imaju priliku brusiti klizačke vještina na 100 m2 © stadt wien marketing

Od površina za najmlađe i klizačke početnike do sportova na ledu

Uz sve to, Bečki ledeni san nudi i veliku dječju površinu na čijih stotinu četvornih metara najmlađi neometano mogu brusiti svoje klizačke vještine uz pratnju. Osim dječje površine u južnom dijelu, na sjevernoj polovici dostupno je oko 550 metara četvornih za nešto starije početnike na ledu. Ova je površina za vježbu otvorena cijelog vikenda, a radnim danom od 10 do 16 sati. Od 17 sati spomenuta se površina pretvara u teren za omiljeni ledeni sport sličan curlingu.

Raznovrsna gastronomska ponuda

Kako nijedan klizač ne bi ostao gladan ni žedan, tu je i bogata gastronomska ponuda, kako austrijska, tako i internacionalna, a cjelokupni je asortiman i ove godine 100-postotnog organskog podrijetla. Upravo zbog toga, Bečki ledeni san prošle je godine dobio certifikat ÖkoEvent PLUS.

 

Bečki ledeni san nije samo lijep, već i ekološki osviješten

Osim hrane i pića, cijelo je zdanje Bečkog ledenog sna drugi put dobilo visoke ekološke ocjene jer predstavlja brojne mjere čiji je cilj osigurati da poslovanje bude što više ekološki prihvatljivo.

Rashladni sustav optimiziran je i potpuno obnovljen prošle godine, kao i novi upravljački alat koji omogućuje kontrolu pomoću algoritama iz različitih parametara. Najsuvremeniji i automatizirani sustavi povećavaju učinkovitost klizališta te se očekuje kako će se ove godine omogućiti smanjenje potrošnje energije od 20 posto. Velik dio nastale energije može se ponovno upotrijebiti, primjerice, višak toplinske energije koji stvaraju rashladni strojevi služi za grijanje prostora za iznajmljivanje klizaljki. Novost ovogodišnjeg Bečkog ledenog sna je testiranje upotrebe solarnih panela.

Bečki ledeni san i prije službenog otvaranja možete pratiti uživo putem web kamere.

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Solarna energija povećala plaće nastavnika

Osim postizanja ušteda energije, ova škola daje izvrstan primjer kako se korištenjem solarne energije mogu povećati i plaće slabo plaćenih nastavnika. Škola u Batesvilleu instalirala je 1.600 solarnih panela kako bi smanjila troškove režija i ušteđenim novcem svojim nastavnicima dala prijeko potrebne povišice.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER