Berlin kupuje mrežu daljinskog grijanja švedskog Vattenfalla

Postignut dogovor o iznosu od 1,6 milijardi eura

Savezna pokrajina Berlin odlučila je kupiti mrežu daljinskog grijanja njemačkog glavnog grada od švedske energetske tvrtke Vattenfall. Obje su strane u utorak objavile da je postignut dogovor koji još treba potvrditi Zastupnički dom Berlina.

Vijest su u utorak najavili gradonačelnik Berlina Kai Wegner (CDU) i uprava švedske tvrtke Vattenfall. Senat će Zastupničkom domu Berlina predstaviti koncept financiranja dogovorenog iznosa od 1,6 milijardi eura u prvom kvartalu 2024., a očekuje se kako će se prodaja zaključiti na proljeće.

Berlinski gradonačelnik Wegner smatra kako je riječ o „povijesnom danu“ za Berlin, tim više što kupoprodajni ugovor također uključuje opciju preuzimanja Vattenfallovih udjela u tvrtki Gasag, glavnom dobavljaču plina u Berlinu, navodi se u priopćenju Senata.

Wegnerova zamjenica i senatorica za gospodarstvo Franziska Giffey (SPD) izjavila je u srijedu za rbb24 kako je riječ o jednoj od najvažnijih odluka o energetskoj i klimatskoj politici ovog desetljeća. „Radi se o tome da Berlin dobije utjecaj na sigurnost opskrbe, a također i na stabilnost cijena. To je moguće na potpuno drugačiji način nego da neki fond s najvećim očekivanim povratom drži daljinsko grijanje u Berlinu u svojim rukama“, kazala je Giffey.

Berlin je bio jedini ponuditelj

Vattenfall je u svibnju 2022. objavio da će revidirati svoje poslovanje s daljinskim grijanjem za 1,4 milijuna kućanstava u Berlinu. Senat je tada iskazao interes za kupnju i sudjelovao u nadmetanju koje je Vattenfall započeo početkom prosinca 2022. Berlin je bio jedini ponuđač te su krajem listopada ove godine Senat i Vattenfall započeli s pregovorima.

Glavna tema pregovora bila je cijena, s obzirom da je berlinski Senat uvijek jasno davao do znanja da cijena od tri do četiri milijarde eura koju je objavio Vattenfall nije prihvatljiva. Berlinu je pak prihvatljivi iznos bio iznos manji od dvije milijarde eura, a dogovor se nastojao povezati i s preuzimanjem udjela u tvrtki Gasag pri čemu bi Berlin preuzeo nešto više od 50 posto dionica i postao većinski vlasnik tvrtke. Dva dosadašnja suvlasnika, tvrtka Eon i francuska energetska grupacija Engie imali bi udjele od po 30-ak posto.

Pokrajinska vlada Berlina već godinama radi na tome da cjelokupna energetska i opskrbna infrastruktura bude u javnom vlasništvu. Elektroenergetska i vodoopskrbna mreža već su u državnom vlasništvu, a njima se sada dodaje i mreža daljinskog grijanja. Međutim, plinska mreža će u doglednoj budućnosti ostati u privatnom vlasništvu.

Tvrtka Vattenfall s približno 20 000 zaposlenika napušta fosilna goriva te stoga razmatra budućnost svog poslovanja s daljinskim grijanjem u Berlinu, iako se konačna odluka o prodaji mreže čekala do posljednjeg trenutka. Međutim, tvrtka je tek nedavno najavila ulaganje u mrežu u vrijednosti od 200 milijuna eura, a planu su dizalica topline i nova parna turbina na lokaciji Reuter West. Kako navode u Vattenfallu, u mreži daljinskog grijanja planiraju smanjiti emisiju CO2 za oko dva milijuna tona do 2030. godine što odgovara trećini ukupnog smanjenja emisije na koje se obvezao Berlin.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin: Od srijede u mraku brojne javne zgrade i znamenitosti

Kao doprinos uštedi energije, berlinska senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Bettina Jarasch (Zeleni) donijela je odluku o gašenju dekorativne rasvjete na oko 200 javnih zgrada i znamenitosti. Odluka se odnosi i na berlinsku katedralu.

Obnova riječkih toplana omogućit će značajne uštede energije

Cilj projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ povećanje je energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom na području grada Rijeke koji opskrbljuje gotovo 10 000 korisnika. Prva faza projekta obuhvatila je obnovu postojeće toplovodne mreže u duljini od 7,9 km te izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, kao i modernizaciju i povezivanje tri toplane u sustav Istok, tri toplane u sustav Zapad te rekonstrukciju toplane Srdoči.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER