Novi život povijesnog kina: U Firenci otvoren Giunti Odeon

Multikulturalni prostor i središte susreta umjetnika i kreativaca

Novo kino i knjižara Giunti Odeon, izgrađeno unutar povijesnog kina Odeon u Firenci, otvoreno je početkom studenog kao novo mjesto susreta, kulture, dijaloga i razmjene ideja, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

Završena je obnova renesansne firentinske palače Palazzo dello Strozzino u kojoj je 24. prosinca 1922. otvoreno kino Cinema Odeon, jedno od najstarijih talijanskih kina kojim je od 1936. godine upravljala obitelj Germani. U suradnji s talijanskom izdavačkom kućom Giunti Editore, osnovanom u Firenci 1956. godine, na mjestu povijesne kino dvorane nastalo je novo kino i knjižara Giunti Odeon, ali i novo mjesto susreta, kulture, dijaloga i razmjene ideja umjetnika i kreativaca.

Izgradnja palače Palazzo dello Strozzino iz 15. stoljeća zbog nekoliko se stilskih elemenata pripisuje Filippu Brunelleschiju ili čak Lorenzu Ghibertiju, no veća je vjerojatnost da je palaču izgradio Michele di Bartolomeo Michelozzi, poznatiji kao Michelozzo, jedan od glavnih majstora firentinske renesanse. Njeno kameno pročelje nalazi se na trgu Piazza degli Strozzi, dijagonalno prema jugoistočnom uglu impozantne Palazzo Strozzi.

Giunti Odeon sada je prostor od 1 500 četvornih metara koji spaja knjige, kino, glazbu i kazalište. Konkretno, Giunti Odeon raspolaže kino dvoranom s dva platna za projekcije – jednim za večernje projekcije filmova i LED video zidom za dnevne projekcije, i knjižarom u prostoru nekadašnjih sjedala u donjem dijelu gledališta. Novi Giunti Odeon dizajnirao je arhitektonski studio Benaim iz Firenze, koji je naglasio njegove arhitektonske i dekorativne elemente poput fontane, ukrase na stupovima, ali i kupolu koja će sada biti trajno osvijetljena.

  • Knjižara se nalazi na mjestu nekadašnjih sjedala u donjem dijelu gledališta © Giunti Odeon

Prostor je namijenjen predstavljanju knjiga, održavanju susreta talijanskih i međunarodnih gostiju te umjetničkih izložbi, kao i za razne priredbe poput koncerata, javnih čitanja i održavanja radionica za djecu i odrasle. U kino dvorani sa 198 sjedećih mjesta i dalje se svake večeri prikazuju filmovi na izvornom jeziku s titlovima na talijanskom. U zgradi se također nalazi caffe restoran, a Giunti Odeon bit će i izložbeni prostor u kojem će se svakih šest tjedana održavati izložbe suvremenih umjetnika.

Giunti Odeon službeno je otvoren u prisutnosti Sergia Giuntija, predsjednika izdavačke kuće Giunti Editore, Eugenija Gianija, predsjednika Regije Toskana, Darija Nardelle, gradonačelnika Firence i Antonelle Ranaldi, arhitektice i glavne nadzornice za spomeničku baštinu i krajobraz metropolitanskog područja Firence.

„U zgradi bogate povijesti i ljepote Giunti Odeon želi biti više od kina i više od knjižare: vitalan prostor otvoren za dijalog talijanskih i međunarodnih umjetnika te mjesto susreta i razmjene kulturnih iskustava u skladu s nadaleko poznatom međunarodnom tradicijom Firence.“ – izjavio je na otvaranju Sergio Giunti.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Galerija Uffizi uvela novu digitalnu ulaznicu

Ulaznice za Galeriju Uffizi, jedan od najstarijih i najposjećenijih muzeja u svijetu, već dugo se mogu kupiti putem muzejskih mrežnih stranica, a od početka svibnja uvedena je nova digitalna ulaznica koju posjetitelji u obliku QR koda primaju putem elektroničke pošte.

U Firenci otvorena nova biciklistička staza

Gotovo jedan kilometar duga biciklistička staza doprinosi daljnjem razvoju održive mobilnosti i većoj sigurnosti biciklista, kao i ostvarenju krajnjeg cilja, a to je biciklistički grad za sve građane Firence.

U blizini trga s najljepšim pogledom na Firencu nastaje novi park

Nakon niza godina uređuje se prostor bivšeg auto kampa Michelangelo koji će uskoro postati nova javna površina za odmor i opuštanje u prirodi. Budući park, smješten na brdu San Miniato ispod trga Piazzale Michelangelo, prostirat će se na površini od četiri hektara i nalazit će se uz poznati firentinski Vrt irisa (Giardino dell'Iris).

Italija kreće u obračun s „eko-vandalima“

Talijanska vlada je u utorak predstavila mjere za suzbijanje vandalskih oštećenja kulturnih spomenika i umjetničkih djela te u tu svrhu za prekršitelje predložila uvođenje novčanih kazni u visini od 10 000 do 60 000 eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER