Udruga BIOM: „Uredba o obnovi prirode korak bliže ostvarenju, ali s rupama“

Uredba o obnovi prirode: Sinoć su završeni intenzivni pregovori u trijalogu

U četvrtak kasno navečer završeni su intenzivni pregovori između Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća o željno iščekivanoj Uredbi o obnovi prirode, što je rezultiralo političkim dogovorom triju institucija.

„Iako nam je drago vidjeti da su svi ekosustavi izvorno obuhvaćeni uredbom još uvijek uključeni u sporazum, članci su razvodnjeni u usporedbi s izvornim prijedlogom Komisije i stajalištem Vijeća. Razočaravajuće je vidjeti brojna uključena izuzeća i pretjeranu fleksibilnost u pogledu obveza država članica“, ističu u Udruzi BIOM.

„Opseg kopnene obnove nije ograničen isključivo na područja Natura 2000, ali su dodane značajne rupe u zakonu koje mogu smanjiti ukupnu površinu koju treba obnoviti. Zahtjev za sprječavanje propadanja ozbiljno je potkopan, što otežava njegovu provedbu. Srećom, konkretni zahtjevi za povećanjem prirode na poljoprivrednim zemljištima, kao i obnavljanje tresetišta, ušli su u ovaj sporazum, ali ponovno uvođenje članka imalo je visoku cijenu davanjem značajnih ustupaka, poput uvođenja mogućnosti pauziranja provedbe zakonodavstva – što se naziva 'kočnica za slučaj opasnosti'.“ – komentiraju glavne komponente sporazuma u Udruzi BIOM.

Izvještava se da su takozvani pregovori u trijalogu bili izazovni jer su Vijeće i Komisija radili na pronalaženju zajedničkog jezika sa znatno slabijim stajalištem Parlamenta.

Uredba, prvotno osmišljena za provedbu mjera čiji je cilj obnova najmanje 20 % prirode EU-a na kopnu, rijekama i morima do 2030., neočekivano je postala meta agresivne kampanje širenja dezinformacija i zastrašivanja koju je vodila skupina EPP Manfreda Webera, s ciljem spriječiti da ova uredba ikada ugleda svjetlo dana. Zbog toga su brojni ciljevi razvodnjeni usvajanjem stajališta Parlamenta. Učinjeni su mnogi kompromisi i ustupci kako bi se izašlo u susret svim uključenim stranama, uz očekivanje dobivanja potpore čak i od najkonzervativnijih frakcija.

Podsjetimo, poziv za donošenje utjecajne Uredbe o obnovi prirode dobio je neviđenu potporu više od milijun građana, poduzeća, znanstvenika i brojnih drugih dionika. Uredba o obnovi prirode dobila je podršku od članica EU-a, industrije vjetroenergije i solarnih panela, znanstvenika, progresivne poljoprivredne zajednice, europskih lovaca, financijskih institucija, europskih gradonačelnika, sve većeg broja tvrtki i poslovnih udruženja te europske mladeži. Kroz različite kampanje koje je pokrenula koalicija #RestoreNature (uključujući Avaaz), WeMove itd., prikupljeno je gotovo 1,2 milijuna potpisa i poruka za ambicioznu Uredbu o obnovi prirode.

Postignuti sporazum sada moraju odobriti države članice, kao i proći ključno glasovanje u Odboru za okoliš Europskog parlamenta, kasnije ove godine, gdje bi konzervativne skupine mogle ponovno pokušati „torpedirati“ uredbu.

„Ako prijedlog uspješno prođe ove korake, proći će kroz konačno glasovanje tijekom plenarnog glasovanja u Parlamentu, koje se očekuje u prosincu 2023. Sada pozivamo države članice i Europski parlament da odobre ovaj sporazum trijaloga i ne odgađaju prijeko potrebne radove na obnovi koji će pomoći EU-u u borbi protiv klimatske i prirodne krize.“ – ističu u Udruzi BIOM.

„Laknulo nam je vidjeti da pregovarači nisu potpuno iznevjerili europske građane. Uključivanje ciljeva obnove za poljoprivredna zemljišta i isušena tresetišta daje nam skromnu priliku za svjetliju budućnost, budući da naša sposobnost da imamo hranu i čistu vodu ovisi o tome jesu li ti ekosustavi zdravi i bioraznoliki. Ali pravi lakmus test leži u tome hoće li se ovaj zakon doista pozabaviti zapanjujućim posljedicama klimatske i prirodne krize. A to će se vidjeti samo ako i kada države članice pravilno provedu zakon.” – izjavila je Sofie Ruysschaert, suradnica za politiku obnove prirode u BirdLife Europe.

„Unatoč značajnim ustupcima učinjenim protivnicima utjecajnog Zakona o obnovi prirode, privremeni sporazum uključuje nekoliko pozitivnih elemenata kao što su ciljevi za preokret smanjenja broja oprašivača ili ponovno uspostavljanje slobodnog toka rijeka. Imperativ je da zakon sada službeno usvoje suzakonodavci prije EU izbora 2024. i da njegova provedba započne bez odgode kako bi se također omogućilo EU da ispuni svoje globalne obveze o klimi i bioraznolikosti.” – kazao je Sergiy Moroz, voditelj politike za vodu i bioraznolikost u Europskom uredu za okoliš (European Environmental Bureau - EEB).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Europa treba svrhovitu Uredbu o obnovi prirode, poručuje 200 organizacija civilnog društva

Proteklih mjeseci, poziv za donošenjem učinkovite Uredbe o obnovi prirode dobio je snažnu podršku više od milijun građana, poslovnih subjekata, znanstvenika i mnogih drugih dionika. Dok se tri europske institucije bave zaključnim „trialozima“ kako bi finalizirale ovu uredbu, ključno je da pregovarači osiguraju da ova dugo očekivana uredba bude primjerena suočavanju s globalnim izvanrednim stanjem klime i bioraznolikosti, ističu u Udruzi Biom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER