Pistolettova „Venera od krpa“: Simbol generacije i regeneracije Napulja

Ponovno rođenje Venere na napuljskom trgu Piazza Municipio

Monumentalna instalacija velikog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta „Venera od krpa“ vraća se na napuljski trg Piazza Municipio. Nakon požara koji ju je u potpunosti uništio 12. srpnja ove godine, nova verzija bit će postavljena 22. siječnja i ostat će izložena tijekom sljedeća četiri mjeseca.

Novu verziju monumentalne instalacije „Venera od krpa“ („Venere degli stracci“), poznatog djela Michelangela Pistoletta iz 1967. godine, predstavili su 27. listopada gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi, umjetnik Michelangelo Pistoletto, savjetnik gradonačelnika i kustos kulturnog projekta „Suvremeni Napulj“ („Napoli Contemporanea 2023.“) Vincenzo Trione i potpredsjednik napuljske udruge „Altra Napoli EF“ Antonio Lucidi.

Napuljski gradonačelnik Manfredi najavio je ponovno postavljanje instalacije „Venera od krpa“ na istom mjestu gdje je u sklopu kulturnog projekta „Napoli Contemporanea“ bila izložena od 28. lipnja do 12. srpnja 2023. kada je u potpunosti uništena u požaru koji je skrivio jedan napuljski beskućnik. Nova verzija instalacije postavit će se na napuljskom trgu Piazza Municipio 22. siječnja 2024. gdje će biti izložena tijekom četiri mjeseca, a potom će je umjetnik pokloniti Gradu Napulju.

  • Slijeva nadesno: potpredsjednik napuljske udruge „Altra Napoli EF“ Antonio Lucidi, gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi i kustos projekta „Suvremeni Napulj“ („Napoli Contemporanea 2023.“) Vincenzo Trione © Comune di Napoli

Podsjetimo, „Venera od krpa“ Michelangela Pistoletta predstavlja uvećanu, gotovo 10 metara visoku verziju umjetnikove instalacije iz 1967. godine koja se sastoji od reprodukcije kipa „Venere s jabukom“ danskog neoklasičnog kipara Bertela Thorvaldsena, nadahnutom Praksitelovom „Afroditom Knidskom“ (360. pr. n. e.) i okružena je hrpom krpa i odbačene odjeće. Pistoletto ideal klasične ljepote suprotstavlja otpadu suvremenog društva, kritizirajući našu potrošačku kulturu i konzumerizam kojim nepotrebno gomilamo otpad i uništavamo svijet u kojem živimo.

„Ovo je put kojim se bol pretvorila u liječenje. Venera se nije sama uništila, već se ponovno rodila na istom mjestu“, rekao je putem videokonferencije Michelangelo Pistoletto. „Dogodila se epizoda degeneracije koja je pokrenula važnu dinamiku promišljanja i rasprave o devastaciji današnjice. Iz tog je razloga moj osjećaj prema Napulju ostao nepromijenjen. Transformacija patnje u novu priliku za vitalnost i ponovno rođenje predstavljat će veliku radost za sve njegove građane.“

  • Instalacija Michelangela Pistoletta „Venera od krpa“ izgorjela je u požaru 12. srpnja 2023. © Ekovjesnik

Umjetnikova donacija potvrđuje duboku povezanost s Napuljem te ponavlja njegovu želju za promicanjem umjetnosti kao obrazovnog alata i pokretačke snage za društvenu transformaciju, osobito u osjetljivim kontekstima.

Ambiciozni projekt Grada Napulja „Napoli Contemporanea“ uključuje brojne izložbe, instalacije i inicijative posebno osmišljene za muzejske i javne prostore kojima se nastoji dati nova namjena te potaknuti njihova obnova u skladu s razvojnim potrebama grada, a umjetnički izrazi proizvode snažne inovativne učinke te podižu kvalitetu javnog prostora.

  • Instalacija Michelangela Pistoletta ponovno se vraća na napuljski trg Piazza Municipio © Comune di Napoli

Građani i tvrtke donirali 22 615 eura

„Donacija nove verzije „Venere od krpa“ Gradu Napulju i pokretanje crowdfunding kampanje za razne humanitarne udruge pokazuju da umjetnost ponekad može postići svoje najvrjednije ciljeve kada živi izvan sebe i širi se u stvarnost, u naše živote.“ – izjavio je Vincenzo Trione, kustos kulturnog projekta „Napoli Contemporanea“.

Naime, Grad Napulj je nakon uništenja instalacije pokrenuo crowdfunding kampanju pod nazivom „Ricostruiamola!“, povjerenu udruzi „Altra Napoli EF“ koja je dobila podršku brojnih građana. Međutim, umjetnik je odlučio djelo rekonstruirati o svom trošku i potom ga pokloniti gradu, a u dogovoru sa svim donatorima ukupno prikupljena sredstva u visini od 22 615 eura dodijelit će se udrugama koje djeluju na području Napulja.

 

  • „Venera od krpa“ („Venere degli stracci“) Michelangela Pistoletta izložena je od 28. lipnja na napuljskom trgu Piazza Municipio / Michelangelo Pistoletto i Gaetano Manfredi, gradonačelnik Napulja © Comune di Napoli

„Prihvatili smo poziv Grada Napulja i organizirali akciju prikupljanja sredstava koja je najprije uključivala građane, a zatim i brojne privatne tvrtke i kulturne institucije“, objasnio je potpredsjednik udruge „Altra Napoli EF“ Antonio Lucidi. „Nakon velikodušne ponude maestra Pistoletta da svoj rad donira gradu, predložili smo da se u dogovoru s donatorima sredstva prenamijene udrugama koje rade za dobrobit najsiromašnijih. To su udruga „La Scintilla“, koja radi na zaštiti, praćenju i socijalizaciji osoba s intelektualnim teškoćama, i socijalna zadruga „Lazzarelle“ koja djeluje na području resocijalizacije i reintegracije počiniteljica kaznenih djela u društvenu zajednicu”.

 

  • U sklopu obnove trga napuljskog trga Piazza Municipio i uređenja istoimene stanice podzemne željeznice ponovno su posađeni drvoredi hrasta crnike. © Ekovjesnik

Prenamjena sredstava udrugama koje djeluju na području inkluzije ranjivih društvenih skupina umjetniku je predstavljala dodatno nadahnuće za izradu nove verzije instalacije „Venera od krpa“, naglašavajući još jednom važnu funkciju umjetnosti koja se stavlja u službu zajednice.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Golema Pistolettova „Venera od krpa“ postavljena na napuljskom trgu Piazza Municipio

Ambiciozni projekt Grada Napulja dio je procesa urbane obnove koji uključuje međunarodno priznate suvremene umjetnike različitih generacija. Intervencijama i umjetničkim instalacijama na trgovima i ulicama te u klaustrima i muzejskim prostorima naglašava se predanost ovog velikog talijanskog grada umjetnosti i kulturi te osmišljavaju njegovi javni prostori.

Obnovljeni povijesni vrt više nije najbolje čuvana tajna Napulja

Početkom tjedna svečano je otvoren napuljski Parco Re Ladislao (Park Ladislava Napuljskog), povijesni vrt koji se nalazi iza čuvene crkve San Giovanni a Carbonara u četvrti San Lorenzo. Nakon godina zanemarivanja ova riznica mediteranske bioraznolikosti ponovno se može posjetiti svakog dana od 7 do 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER