Krovovi javnih institucija u Barceloni pretvaraju se u vrtove

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Poznato je da urbano vrtlarstvo donosi mnoštvo zdravstvenih i društvenih pogodnosti za stanovnike gradova. Sudjelovanje u održavanju urbanih vrtova nudi nove mogućnosti za tjelesnu aktivnost, stvaranje i jačanje društvenih kontakata i odnosa, rješava stres i druge potrebe za mentalnim zdravljem i doprinosi općem blagostanju. Te su pogodnosti posebno vidljive za socijalno ugrožene skupine, uključujući stanovnike s niskim dohocima, imigrante, stanovnike s invaliditetom, djecu ili starije osobe.

Barcelona ima projekt za uređenje krovnih vrtova

S porastom potražnje za slobodnim prostorima u europskim gradovima, mnoge su udruge suočene s problemom pronalaženja lokacija za svoje aktivnosti. Pozitivno rješenje nudi se u Barceloni čije javne institucije svoje prazne i ravne krovove sada žele pretvoriti u krovne vrtove i dati ih na korištenje udrugama osoba s invaliditetom.

Projekt se realizira suradnjom IMPD Gradskog zavoda za osobe s invaliditetom, ISGlobal instituta za zdravstvenu zaštitu te Instituta IRTA za agronomska istraživanja i tehnologije, koji korisnicima osigurava vrtlarsku opremu

 

„U Barceloni se trudimo što više javnih površina i ustanova, kao što su muzeji, kazališta i škole, učiniti dostupnima našim građanima s posebnim potrebama. Želimo im osigurati pristup u sve javne ustanove, a u Barceloni govorimo o oko 8-10 % ukupne populacije gradskog stanovništva. Riječ je o osobama s posebnim potrebama, uključujući slijepe i nijeme, osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama, kao i osobe s poteškoćama u učenju. To je gotovo oko 100.000 stanovnika našeg grada“, kaže Ferran Urgell iz Gradskog zavoda za osobe s invaliditetom, s kojim je o ovom hvalevrijednom projektu razgovarao portal PopUpCity.

Zašto građanima trebaju krovni vrtovi

Stanovništvo Barcelone je u stalnom porastu, a grad koji je smješten između planina i mora sve je napučeniji i ima vrlo male mogućnosti prostornog širenja. Osim toga, Barcelona oskudijeva i sa zelenim površinama, parkovima i vrtovima.

„Osobama s invaliditetom želimo omogućili pristup svim javnim institucijama, a riječ je mahom o lokacijama u središtu grada. Upravo zbog toga, ravni krovovi javnih institucija Barcelone pokazali su se kao izvrsna mogućnost. Nije potrebno isticati kako smo ipak birali zgrade koje raspolažu dizalima“, objašnjava Urgell.

Članovima udruga pruža se tako mogućnost rada u vrtovima, njihovom održavanju i uzgajanju voća i povrća. Ovdje ih se uči kako najbolje održavati nasade, što se radi u pojedinim godišnjim dobima, kada se biljke zalijevaju i kako se brane od nametnika. No ono što je najvažnije, ovdje se navikavaju na timski rad i podjelu radnih zadataka te uče kako upravljati svojim raspoloženjima i frustracijama. Dosad se ova vrsta aktivnosti pokazala izvrsnom i vrlo korisnom.

Donacije hrane

Kako je riječ o javnim, gradskim ustanovama, voće i povrće se ne uzgajaju radi zarade, već ponajprije radi davanja novih sadržaja osobama s invaliditetom.

„Svakako bi nas radovalo da im možemo pronaći odgovarajuće poslove jer svi imaju poteškoća pri zapošljavanju. Zakon nam ipak ne dopušta prodaju proizvoda uzgojenih na gradskim krovovima, što bi trebalo promijeniti i omogućiti njihovu prodaju na tržištu. Prošle godine smo na našim krovovima ubrali preko pola tone rajčica!“ kaže Urgell i dodaje: „Hrana se ne smije bacati, pa je koriste članovi udruge, no veći se dio donira lokalnim dobrotvornim ustanovama koje pripremaju obroke u pučkim kuhinjama.“

Važnost povezivanja građana

„Većina građana rijetko dolazi u kontakt s osobama s invaliditetom, a na ovaj način ostvarujemo komunikaciju, suradnju i razmjenu iskustava. Na primjer, surađujemo i s osobama koje su iz raznih razloga prekinule svoje školovanje. Ovdje ih naši vrtlari uče kako uzgajati povrće, a pored toga se potiče tolerancija i razvija odnos međusobnog poštovanja, prihvaćanja i uvažavanja. Predrasude prema osobama s invaliditetom su u našem društvu još uvijek jako izražene, a na njihovo smanjenje možemo utjecati još kod djece predškolske dobi. Promjena našeg odnosa prema osobama s invaliditetom je ključan korak prema njihovom uključivanju u zajednicu“, tvrdi Urgell.

Budućnost projekta

Ovaj projekt je naišao na veliko odobravanje medija i građana, koji se žele uključiti u rad s udrugama i dati na korištenje vlastite prostore za uređenje većeg broja krovnih vrtova u Barceloni. Projekt je zasad ograničen isključivo na krovove javnih institucija, no očekuje se kako će mnoge građane potaknuti na uređenje urbanih krovnih vrtova.

„U našem će gradu živjeti sve više i više stanovnika. Slobodnog je prostora sve manje, a njegovo dijeljenje postat će novi izazov - krovovi nam se nameću kao izvrsno rješenje“, zaključuje Urgell.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER