Ususret Svjetskom danu palijativne skrbi

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se 14. listopada 2023. pod motom „Suosjećajne zajednice - zajedno za palijativnu skrb“

U Hrvatskoj je između 26 000 i 46 000 osoba kojima je potrebna palijativna skrb, a nije im dostupna. Uz podršku cijele zajednice, a posebice volontera i donatora, to se može promijeniti.

U organizaciji Udruge Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, u subotu 14. listopada na Cvjetnom trgu obilježit će se Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Obilježavanje se organizira pod motom „Suosjećajne zajednice – zajedno za palijativnu skrb“ jer je razvoj palijativne skrbi zadatak cijele zajednice, a suosjećajnost je temelj izgradnje kvalitetnije palijativne skrbi i boljeg života u zajednici.

Palijativna skrb je usmjerena na poboljšanje kvalitete života osoba koje se suočavaju s teškim bolestima koje su napredovale do faze u kojoj se ne može očekivati ​​potpuno izlječenje. Ova vrsta skrbi ne bavi se isključivo tjelesnim simptomima bolesti, već uzima u obzir i emocionalne, socijalne i duhovne potrebe pacijenata. Misija udruge La Verna je omogućavanje takve cjelovite palijativne skrbi bolesnima i umirućima te njihovim obiteljima kojima je potrebna  podrška i suosjećanje.

Kako bi i vlastitim primjerom ukazali na važnost zajedništva, na informativnim štandovima postavljenim na dan događanja, volontirat će niz dionika palijativne skrbi u Zagrebu – suradnici iz palijativnih timova domova zdravlja Grada Zagreba, domova za starije osobe Grada Zagreba, učenici srednje škole za medicinske sestre, studenti.

Stoga Udruga La Verna poziva građane da dođu na Cvjetni trg 14. listopada od 10 do 14 sati kako bi se informirali, izrazili podršku aktivnom zalaganju za razvoj palijativne skrbi u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj te donirali za one kojima treba pomoć u najtežim životnim trenucima.

Donirati se može i online, putem donacijskog obrasca na internetskoj stranici udruge La Verna ili uplatom na žiro račun: HR3724020061100823359. Svaka donacija utjecat će na živote oboljelih i njihove obitelji te mijenjati zajednicu u kojoj živimo.

Udrugu La Verna čini 37 volontera koji se bave palijativnom skrbi na području grada Zagreba. Godišnje poklone preko 3 000 volonterskih sati za preko 200 korisnika – palijativnih bolesnika i njihovih obitelji. Udruga je osnovana 2009. godine i djeluje pod krilaticom „Dostojanstven život do kraja“.

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

Umjesto „najbržeg prsta“ udruge zahtijevaju transparentno i kvalitetno trošenje EU sredstava

Više od stotinu organizacija civilnog društva zatražilo je od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zaklade za razvoj civilnog društva i Ureda za udruge Vlade RH izmjenu roka za otvaranje natječaja – predviđenog za 4. siječnja, na 29.1.2021. i donošenje odluke o raspisivanju natječaja na način da se ne provedi metodom „najbrži prst”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER