Za svaku vašu donaciju La Verna palijativnom bolesniku dostavlja začinsku biljku

Akcija „ZaČin ljubavi“ provodi se s ciljem educiranja i senzibiliziranja javnosti na temu palijativne skrbi

Udruga La Verna je u sklopu svojih aktivnosti pružanja podrške palijativnim bolesnicima prošle godine javnosti predstavila akciju pod nazivom „ZaČin ljubavi“. Cilj akcije je educirati građane o palijativnoj skrbi i približiti im vrijednost koju ona društvu donosi.

„Nadamo se da će nam akcija pomoći u senzibiliziranju javnosti kako bi nam pružila podršku i po mogućnosti pomogla u prikupljanju sredstava u svrhu unapređenja palijativne skrbi“, izjavila je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna.

Građani akciju mogu podržati na dva načina. Prvi je putem web stranice udruge na kojoj se tijekom cijele godine može ispuniti online obrazac i donirati određeni iznos za začinsko bilje. Također, u akciji mogu sudjelovati i volonteri koji odabrano bilje dostavljaju korisnicima te tako pomažu bolesniku kojeg donator osobno poznaje, a ujedno podržavaju daljnji rad udruge.

Mogućnost donacije uživo je drugi način kojim građani mogu iskazati podršku radu La Verne. Volonteri su u različitim prigodama već predstavljali rad udruge na ulicama i trgovima grada Zagreba te će se i ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, u subotu 9. listopada 2021., u vremenu od 10 do 14 sati s građanima družiti na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg).

Tim povodom postavit će se štand sa začinskim biljem koje će na dar dobiti svi zainteresirani građani koji prigodnom donacijom podrže rad udruge s ciljem razvoja volonterstva u palijativnoj skrbi, kao i unapređenja palijativne skrbi u Hrvatskoj.

Događanje se organizira pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji udruzi pruža vrijednu podršku u provedbi svih aktivnosti.  

„Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva“, krilatica je koja daje najkraći odgovor na pitanje zašto začinsko bilje kao „živi simbol“ kojemu je cilj pomoći senzibilizirati javnost i približiti temu palijativne skrbi, ističu u udruzi.

Od listopada „ZaČin ljubavi“ dobiva i svoje ambasadore

U narednih godinu dana, svakog mjeseca akciju će podržati i promovirati jedan od poznatih hrvatskih gastro blogera ili blogerica.

Njima su za kreiranje najboljih jela potrebni dobri začini. Baš kao što su za kreiranje boljeg društva, posebno u segmentu palijativne skrbi, potrebni dobri ljudi – volonteri koji pružaju podršku onima kojima je potrebna palijativna skrb. Prvi ambasador akcije, „Ružmarin La Verne“, bit će poznati urednik, novinar, bloger i čovjek velikog srca Domagoj Jakopović Ribafish. Svoju podršku akciji uoči blagdana pružit će i brojne druge poznate osobe.

La Verna s veseljem u srce Zagreba 9. listopada poziva i najmlađe Zagrepčane. Za njih će organizirati likovnu radionicu za djecu pod vodstvom likovne umjetnice Smiljane Čoh iz „Mirabilia Ateliera“. Bit će to prilika da udruga predstavi nove radionice pod nazivom „Evo 5“ koje su namijenjene djeci iz obitelji palijativnih bolesnika. „Neka nitko ne bude izostavljen“, krilatica je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi te ovaj novi segment rada, kojim će se La Vernin rad usmjeriti i na djecu, jest najbolji način da se ta važna misao provede u djelo. 

Udrugu La Verna čini 28 volontera koji djeluju na području grada Zagreba s raznim aktivnostima podrške osobama kojima je potrebna palijativna skrb. Humanitarnim radom i mobilnim timom volontera, La Verna pruža psihosocijalnu i duhovnu podršku bolesnim osobama, ali i usluge savjetovališta i službe za podršku u žalovanju. Udruga iza sebe ima više od 20.000 sati volontiranja, a može se pohvaliti i nagradom Volonterski Oscar. 

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Umjesto „najbržeg prsta“ udruge zahtijevaju transparentno i kvalitetno trošenje EU sredstava

Više od stotinu organizacija civilnog društva zatražilo je od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zaklade za razvoj civilnog društva i Ureda za udruge Vlade RH izmjenu roka za otvaranje natječaja – predviđenog za 4. siječnja, na 29.1.2021. i donošenje odluke o raspisivanju natječaja na način da se ne provedi metodom „najbrži prst”.

Natječaj za prijavu projekata udruga na otocima usmjerenih na održivi razvoj otoka 2019.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je Natječaj za prijavu projekata udruga na otocima u 2019. godini kojim se otočnim udrugama dodjeljuje financijska potpora za provedbu projekata koji će doprinijeti održivom razvoju otoka. Njime se nastoje podržati nove ideje, modeli razvoja i/ili načini rješavanja postojećih problema poboljšanjem kvalitete života na otocima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER