Zanimljiv način borbe protiv onečišćenja zraka u indijskim gradovima

Od nepoželjne dizelske čađe i dima do tinte potrebne gotovo svima!

Kvaliteta zraka u većim indijskim gradovima već dugi niz godina ne ide u korist ni okolišu ni ljudskom zdravlju. Postotak oboljelih od bolesti dišnih puteva svake godine sve je veći, a broj umrlih od udisanja onečišćenog zraka godišnje i više nego zapanjuje. No, čini se kako je tim indijskih inženjera pronašao način učinkovitog rješenja ovog problema.

Svakodnevna opasnost po zdravlje u Delhiju

Dobro je poznato da Indija vodi veliku bitku s onečišćenim zrakom, ponajprije kao posljedicom ispušnih plinova automobila, ali i industrije. U posljednjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO) navodi se kako se neki od najonečišćenijih svjetskih megagradova nalaze upravo u Indiji – i to Delhi i Mumbai.

Činjenica je da polovica školaraca u Delhiju odrasta s nepovratnim oštećenjima pluća te da udisanje zraka ovoga indijskog grada ima jednako opasan učinak na zdravlje kao i deset popušenih cigareta dnevno. Glavni i najveći utjecaj na zdravlje imaju čestice čađe, a za 28 posto emisija istih u Delhiju izvor su dizel generatori.

Kako bi ovoj dugogodišnjoj prijetnji zdravlju stali na kraj ili barem umanjili daljnje učinke ljudskih aktivnosti na onečišćenje zraka u njihovom gradu, tim indijskih inženjera analizirao je problem i pronašao način kako ga učinkovito riješiti.

Kap tinte za zdraviji udisaj

Indijska tvrtka, Chakr Innovation, razvila je i prodaje uređaj koji može „uhvatiti“ 90 posto čestica čađe nastalih radom dizelskih generatora na samom izvoru te ostatak koji preostaje nakon obrade (izdvojene čestice čađe iz zraka) prodaje kao sirovinu proizvođačima tinte. To je prvi uređaj za hvatanje emisija posebno iz dizelskih generatora, tvrdi se na internetskoj stranici tvrtke.

Za tri inženjera koji su razvili uređaj, Kushagra Srivastava, Arpit Dhupera i Prateek Sachana, glavni cilj njihovog projekta bila je borba protiv onečišćenja zraka te čisti zrak za sve, a ne samo nusproizvod i profit kao najčešće glavna motivacija.

„Chakr Innovation ima za cilj stvaranje pionirskih, održivih tehnologija s mogućnošću industrijskog uvećanja procesa za suzbijanje ozbiljnih prijetnji koje proizlaze iz onečišćenja. Naš zadatak je razviti i implementirati inovativna rješenja koja učinkovito mogu kontrolirati onečišćenje zraka, štedeći prirodni okoliš i štiteći ljudsko zdravlje“, priopćeno je iz tvrtke.

Srivastava i Dhupar s posljedicama onečišćenog zraka imaju iskustva iz prve ruke, jer su obojica odrasli u Delhiju. Dhupar za Reuters navodi da od srednje škole pati od kroničnih respiratornih problema te da neki njegovi prijatelji i članovi obitelji također pate od bolesti dišnih puteva.

„Moj problem svodi se na povećanje razine anksioznosti kad god počnem ostajati bez zraka“, navodi Dhupar za Reuters.

Jedan od instaliranih uređaja tvrtke Chakr Innovation / Fotografija: Chakr Innovation

Najveći problem je u dizelskim generatorima

Dizelski generatori električne energije posebna su prijetnja ljudskom zdravlju jer se u velikoj mjeri koriste u većim gradovima kao što je Delhi, posebice kada gradska mreža za napajanje izgubi na snazi zahvaljujući ljetnim valovima topline.

„Alarmantna stvar vezana za dizelske generatore je da su smješteni u srcu gusto naseljenih područja, ispuštajući otpadni dim upravo tamo, u okolinu gdje boravi najveći broj ljudi“, kaže Srivastava.

Prema Institutu za zdravstvene učinke (Health Effects Institute) u istraživanju iz 2015. godine navodi se da 1,1 milijun ljudi u Indiji godišnje umre od udisanja onečišćenog zraka te da je dva posto od tih smrt posljedica ispušnih plinova dizelskih motora (generatora).

Nagli razvoj inovacije popraćen i drugim, inovativnim idejama

Chakr Innovation je dosad instalirala 50 uređaja u Chennai i satelitskom gradu Delhija, Gurgaonu, te planira instalaciju još 50 u nadolazećoj godini. Tvrtka je surađivala i još surađuje s raznim vladinim tvrtkama i drugim uredima državne uprave te kompanijama za razvoj nekretnina pri čemu je zaradila više od 200 tisuća američkih dolara (11 milijuna rupija) u prvih godinu dana.

Srivastava, Dhupar i Sachan nisu jedini indijski inovatori koji svoje vještine nastoje iskoristiti kako bi smanjili onečišćenje zraka u svojoj zemlji. Angad Daryani radi na tornju koji će filtrirati onečišćene tvari iz gradskog zraka.

Nadalje, tvrtka Graviky Labs sa sjedištem u Bangaloreu proizvodi tintu iz ispušnih plinova automobila s dizel motorima. Prema njihovoj internetskoj stranici, do 2013. godine su pročistili 1,6 bilijun litara zraka (otprilike 0,42 bilijuna galona).

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novim pakiranjem do smanjenja bacanja hrane

Iako mnogi potrošači bacaju mlijeko i ostale mliječne proizvode nakon što im istekne datum roka trajanja, točnije oznaka „upotrijebiti do”, činjenica je da će se mlijeko najvjerojatnije moći konzumirati još nekoliko dana. Kako bi se smanjile količine takvog otpada te utjecalo na smanjenje bacanja hrane koja je još uvijek ispravna za konzumaciju, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell dizajnirali su „pametan“ karton.

Održana tribina o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i partneri Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod, Razvojna agencija Brodsko-posavske županije provode projekt „Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER