Šibenik je domaćin važne međunarodne konferencije o utjecaju vjetroelektrana na okoliš i prirodu

U Šibeniku se u sklopu konferencije CWW 2023 okuplja svjetska elita na temu utjecaja razvoja vjetroelektrana na prirodu i okoliš

„Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW2023“ jedna je od najznačajnijih međunarodnih konferencija koja se u svom sedmom izdanju događa u Hrvatskoj, a okupiti će više od 600 stručnjaka iz cijeloga svijeta s ciljem pronalaska rješenja održivog razvoja vjetroelektrana koji istodobno uključuje zaštitu prirode i okoliša.

Šibenik će od 18. do 22. rujna 2023. godine biti domaćin jedne od najvećih i najvažnijih konferencija na svijetu u području utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu. Konferencija „Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW 2023“, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, u svom sedmom izdanju okupit će više od 600 sudionika iz više od 50 zemalja, sa šest kontinenata, koji uključuju svjetsku stručnu i znanstvenu elitu iz tog područja, ali i brojne velike i značajne konzultantske tvrtke, ulagače te predstavnike državnih tijela i nevladinih organizacija. Glavni cilj konferencije je pronalazak rješenja održivog razvoja vjetroelektrana uvažavajući istodobno potrebu zaštite prirode i okoliša. Konferenciju organiziraju hrvatske konzultantske tvrtke Oikon i Supernatural.

© OIKON

„S obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora u ukupnoj energetskoj bilanci svijeta te razvoju i izgradnji sve većeg broja vjetroelektrana u Hrvatskoj, EU-u, ali i cijelome svijetu, ova je konferencija kao dokazano dobra platforma za razmjenu znanja i iskustva znanstvenika iz cijeloga svijeta koji se bave ovim sektorom, ne samo korisna, nego i nužna. Informacije i spoznaje koje će biti prezentirane na konferenciji pomoći će u daljnjem odgovornom razvoju energetike obnovljivih izvora kako u Hrvatskoj tako i u regiji.“ - objasnio je Dalibor Hatić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije i direktor Instituta Oikon.  

Iako vjetroelektrane proizvode zelenu energiju koja nudi brojne ekološke prednosti, njihova izgradnja može imati utjecaj na cijele ekosustave kao i pojedine vrste i staništa, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Stoga je prije, za vrijeme i nakon izgradnje potrebno istražiti potencijalne utjecaje zahvata na prirodu i okoliš te propisati mjere umanjenja i izbjegavanja identificiranih utjecaja. U pet dana trajanja konferencije, o tome će raspravljati više od 600 sudionika iz više od 50 zemalja, sa šest kontinenata kako bi došli do optimalnih rješenja koja u najvećoj mogućoj mjeri umanjuju utjecaj vjetroelektrana na prirodu i okoliš.

© OIKON

Na konferenciji će istaknuta predavanja  imati i renomirani znanstvenici kao što su dr. sc. Johann Köppel (Technical University Berlin/Uppsala University), dr. sc. Roel May (Norwegian Institute for Nature Research), dr. sc. Christian C. Voigt (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, Njemačka) i dr. sc. Taber Allison (Renewable Energy Wildlife Institute, SAD). Na konferenciji će se održati dvije panel rasprave, šest radionica, 108 usmenih i 90 posterskih izlaganja, a pokrit će se teme vezane uz sve sastavnice okoliša – od cijelih ekosustava, općenito bioraznolikosti, specifičnih utjecaja na ptice, šišmiše i velike zvijeri, morske vrste i staništa, ali i ljude. Raspravljat će se o regulatornim pitanjima, najnovijim tehnološkim rješenjima, kao i budućnosti korištenja energije vjetra. Za znanstveni program konferencije zaslužan je međunarodni znanstveni odbor od 16 članova na čelu s Davidom Tidharom, stručnjakom za bioraznolikost iz SAD-a s bogatim iskustvom rada u tom području.

„Interes za sudjelovanje na konferenciji izuzetno je velik i bilježimo rekordan broj prijava. Osobito smo ponosni što smo uspjeli okupiti svjetsku stručnu i znanstvenu elitu te sve aktivne sudionike uključene u snažnu energetsku tranziciju koja se upravo događa diljem svijeta. Samo zajedničkim razumijevanjem svih aktera na tom putu možemo savladati izazov pronalaskom inovativnih rješenja koja će omogućiti razvoj obnovljivih izvora energija i ekološki odgovornu energetsku tranziciju.“ - zaključila je Mirna Mazija, suorganizatorica konferencije i direktorica tvrtke Supernatural.   

U sklopu konferencije, sudionici će posjetiti vjetroelektrane Danilo i Jelinak, Sokolarski centar Dubrava, Nacionalni park Krka i Šibenski arhipelag te uživati u ljepotama grada Šibenika, Jadranskog mora, obale i bogatstva hrvatske prirode.

© OIKON

Sve informacije o konferenciji CWW2023 mogu se pronaći na mrežnoj stranici cww2023.org. Konferencija će se održati na engleskom jeziku. 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

FER provodi i pokazuje da živi ono što podučava

Nova solarna elektrana kapaciteta je 600 kW i zajedno s baterijskim spremnikom omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju gotovo 50 posto ukupnih energetskih potreba FER-a.

Korištenje radara za ekološku održivost vjetroelektrana

U srijedu je na Brijunima održana radionica „Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u organizaciji tvrtki OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER