Hrvatska je domaćin važne međunarodne konferencije o utjecaju vjetroelektrana na okoliš i prirodu

7th Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW2023 | Šibenik, 18.-23. rujna 2023.

Šibenik će od 18. do 22. rujna 2023. godine biti domaćin jedne od najvećih i najvažnijih znanstvenih konferencija na svijetu u području utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu.

Konferencija pod nazivom „7th Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW2023“ okupit će više od 600 sudionika iz cijeloga svijeta, koji uključuju svjetsku znanstvenu elitu iz tog područja, ali i brojne velike i značajne konzultantske tvrtke, ulagače u vjetroelektrane, razvojne inženjere, te predstavnike državnih tijela, javnog sektora i nevladinih organizacija. Svi oni dolaze kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo te sudjelovali u zajedničkom razvoju rješenja održivog razvoja vjetroelektrana istovremeno uvažavajući potrebu zaštite prirode i okoliša.

  • Hrvatska je domaćin važne međunarodne znanstvene konferencije o utjecaju vjetroelektrana na okoliš i prirodu – CWW2023

S obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije te sve veći razvoj vjetroelektrana u Hrvatskoj, EU-u, ali i cijelom svijetu, potreba za ovom konferencijom i njezin značaj svakako je velik. Naime, iako vjetroelektrane proizvode zelenu energiju koja nudi brojne ekološke prednosti, njihova izgradnja može imati utjecaj na ekosustave i životinje, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Stoga je prije izgradnje potrebno istražiti moguće utjecaje zahvata na prirodu i okoliš te propisati mjere zaštite.

„Konferenciju CWW2023 organiziramo upravo s tim razlogom – kako bi se podijelilo znanje i iskustvo na globalnoj razini i zajednički pronašla rješenja kojim bi se njihovi utjecaji izbjegli ili smanjili na prihvatljivu razinu“, rekla je Mirna Mazija, direktorica tvrtke Supernatural i suorganizatorica konferencije. Uz vrhunske hrvatske i svjetske znanstvenike, na konferenciji će sudjelovati i konzultanti, ulagači u vjetroelektrane i razvojni inženjeri, proizvođači opreme te predstavnici državnih tijela, javnog sektora i nevladinih organizacija iz cijeloga svijeta.

Prva CWW konferencija organizirana je 2011. godine u Norveškoj, nakon čega su se održavale u Švedskoj, Njemačkoj, Portugalu, Škotskoj i Nizozemskoj. Zahvaljujući ovogodišnjim organizatorima, konzultantskim tvrtkama Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju i Supernatural, vodećim u području zaštite prirode i okoliša kod razvoja obnovljivih izvora energije, Hrvatska je dobila čast ove godine biti domaćin sedme po redu konferencije.

© OIKON

„U pet dana trajanja konferencije, planirano je održavanje niza predavanja, sesija, tematskih radionica i diskusija, ali i izleta te posjeta turističkih i stručno povezanih lokacija u bližoj okolici održavanja konferencije, poput posjeta Nacionalnom parku Krka i vjetroelektranama Danilo i Jelinak“, objasnio je Dalibor Hatić, direktor Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon i suorganizator konferencije, dodavši kako je osim razmjene znanja i ideja te pronalaska rješenja, konferencija odlična prilika za promociju Šibenika, Jadranske obale i cijele Hrvatske.

„Program konferencije još je u izradi, no s obzirom na interes sudionika i rekordan broj i kvalitetu prijavljenih znanstvenih sažetaka, možemo garantirati iznimno kvalitetnu i produktivnu konferenciju koja će uključivati vrlo značajne govornike, zbog čega smo vrlo uzbuđeni i s nestrpljenjem očekujemo rujan“, zaključuju organizatori.   

U tijeku su rane prijave za konferenciju po povoljnijim cijenama. Sudionici iz Hrvatske i susjednih zemalja ulaze u skupinu zemalja s dodatno sniženim cijenama kotizacija.

© OIKON

Sve informacije o konferenciji CWW2023 mogu se pronaći na mrežnoj stranici cww2023.org. Konferencija će se održati na engleskom jeziku. 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Korištenje radara za ekološku održivost vjetroelektrana

U srijedu je na Brijunima održana radionica „Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u organizaciji tvrtki OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Hrvatski institut OIKON širi poslovanje na Sloveniju

OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba s 23-godišnjim iskustvom u poslovima zaštite prirode i okoliša i upravljanju prirodnim resursima te vodeća tvrtka na tom području u Hrvatskoj i regiji proširio je poslovanje izvan granica Hrvatske otvorivši u Ljubljani podružnicu OIKON SI, Inštitut za trajnostni razvoj d.o.o. u suradnji sa slovenskim partnerom CEDARS d.o.o.

Radarskom tehnologijom do ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše

„Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ naziv je radionice koja se u srijedu 20. listopada održava na Brijunima, u organizaciji OIKON – Instituta za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systemsa, Supernaturala i OIEH te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izvijestili su iz OIE Hrvatska.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER