Bečanima ovaj trg nije dovoljno zelen pa će ga u potpunosti redizajnirati

Christian-Broda-Platz postaje klimatski prihvatljiv javni prostor i zelena vrata poznate trgovačke ulice Mariahilfer Straße

Zelena ofenziva austrijskog glavnog grada nastavlja se punom parom! Na red je došao trg Christian-Broda-Platz u šestom bečkom okrugu Mariahilf na kojem će se posaditi 25 novih stabala, a uklanjanjem asfalta s površine veće od 1 300 m² dobit će se prostor za još više hlada, svježine i zelenila.

Popločenjem trga svijetlim i vodopropusnim betonskim pločama ovaj trg postat će nova zelena vrata najpoznatije bečke trgovačke ulice. Uz povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a zahvaljujući izgradnji šire i od prometnih traka odvojene biciklističke staze najviše će profitirati biciklisti.

Ulli Sima, gradska vijećnica zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost, i načelnik okruga Mariahilf Markus Rumelhart, u srijedu su predstavili projekt redizajna trga, čija će realizacija većim dijelom početi u proljeće 2024. godine. S izgradnjom nove biciklističke infrastrukture počet će se tijekom ove godine, najvjerojatnije u studenom.

 

  • Sadašnji izgled trga Christian-Broda-Platz © Ekovjesnik

„Dosljedno provodimo aktivnosti ozelenjavanja i uklanjanja asfalta, a često korišteni prostor trga Christian-Broda-Platz transformirat ćemo u kvalitetniji i klimatski prihvatljiv prilaz popularnoj Mariahilfer Straße. S više od 25 novih stabala, vodenim elementima i puno zelenila, ali i novim biciklističkim stazama, realizirat ćemo sjajan projekt koji u potpunosti ispunjava zahtjeve našeg klimatski prihvatljivog urbanog dizajna.“ – kazala je gradska vijećnika Ulli Sima.

„Riješili smo brojne probleme stanovnika našeg okruga i trudili smo se u što većoj mjeri postići klimatsku otpornost ovog dijela grada. Trg ćemo ispuniti drvećem, postavit ćemo nove vodene elemente i poboljšati rasvjetu. Zajedno sa svijetlim popločenjem i novom biciklističkom stazom, trg će u budućnosti biti sigurniji, ugodniji i zeleniji. Želio bih posebno zahvaliti svima koji sudjeluju u ovom projektu koji ćemo realizirati zahvaljujući programu „Klimatski model grada pogodnog za život“ („Lebenswerte Klimamusterstadt“).“ – izjavio je načelnik okruga Mariahilf Markus Rumelhart.

>>> Pročitajte još >>> Kako se Beč štiti od vrućine?

  • Ulli Sima, gradska vijećnica zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost, i načelnik okruga Mariahilf Markus Rumelhart © PID / Christian Fürthner

Hitno potrebno rashlađivanje prostora

Trg se nalazi na prometnom čvorištu između bečkog Zapadnog kolodvora (Westbahnhof) i ulica Mariahilfer Gürtel i Mariahilfer Straße, a ispod njega prolaze linije podzemne željeznice U3 i U6. Zbog svog položaja trg predstavlja jedan od glavnih prilaza trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße, a trenutačni dizajn karakterizira previše asfalta, betonskih sjedala, crvenih stupova i nedostatak hlada što umanjuje kvalitetu boravka, osobito u toplijim ljetnim mjesecima.

Na trgu se trenutačno nalazi nekoliko stabala, jarboli s lozicom i pet platnenih nadstrešnica koji više ne zadovoljavaju uvjete klimatski prihvatljivog prostora. Stoga će se izgled i oprema trga u potpunosti izmijeniti ponajviše zahvaljujući sadnji više od 25 stabala i 1300 m² novih zelenih površina.

>>> Pročitajte još >>> Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

  • Budući izgled trga Christian-Broda-Platz © Carla Lo Landschaftsarchitektur

Većina prostora nalazi se iznad podzemnog parkirališta i ulaza u podzemnu željeznicu, a kako je potrebno osigurati pristup vozilima hitne pomoći, širenje zelenih površina predstavlja pravi izazov. Ipak, pri planiranju se vodilo računa da se prostor što više ozeleni stablima koji će stvarati hlad i zasjenjenje te pozivati na boravak pod krošnjama. Stabla će biti posađena na novim prostranim zelenim površinama, koje će biti opremljene sustavom automatskog navodnjavanja kako bi im se osigurali što bolji uvjeti za rast. Dvije ventilacijske konstrukcije na trgu imat će i rešetke po kojima će rasti biljke penjačice, a sačuvat će se sva postojeća stabla. Sunčana jedra između jarbola također će biti integrirana u novi dizajn prostora i bit će dostupna nakon njegove prenamjene.

>>> Pročitajte još >>> Klimatski model grada Beča postaje međunarodni standard

  • Budući izgled trga Christian-Broda-Platz © Carla Lo Landschaftsarchitektur

Novi vodeni elementi za ugodniju mikroklimu

Tri vodena elementa s ukupno 25 mlaznica za vodenu maglicu i dodatnih 25 mlaznica podne fontane osigurat će zabavu djeci i odraslima te sniziti temperaturu tijekom vrućih dana. U planu je i postavljanje četiri stupa s mlaznicama za raspršivanje vodene maglice i još dvije slavine s pitkom vodom. Svijetle vodopropusne betonske ploče umjesto sadašnjeg asfalta omogućit će prikupljanje kišnice i doprinijeti dodatnom hlađenju prostora zbog naknadnog isparavanja.

Više prostora i sigurnosti za bicikliste

Postojeće biciklističke staze u ovom dijelu Beča dio su glavne biciklističke mreže i intenzivno se koriste. Ranije su na ovom području bile obilježene samo uske trake za biciklistički promet, a tijekom redizajna trga između ulica Mariahilfer Gürtel i Stumpergasse izgradit će se odvojene jednosmjerne biciklističke staze, široke najmanje dva metra, i to s obje strane Mariahilfer Straße. Nova i rubnjacima odvojena biciklistička staza u smjeru središta grada bit će nastavljena i kroz središnju zonu između prometnih traka, čime će se stvoriti značajno poboljšana veza sa susjednim okrugom Rudolfsheim-Fünfhaus. U smjeru središta grada već postoji široka biciklistička staza.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

Parkiralište pored bečkog Naschmarkta konačno postaje zelena oaza

Parkiralište u neposrednoj blizini najpopularnije bečke tržnice Naschmarkt sa svojih 12 000 četvornih metara postat će atraktivni javni prostor s puno hlada i zelenila. Uklanjanjem asfalta stvorit će se prostrana zelena površina, čime će se riješiti problem jednog od najvećih toplinskih otoka u središtu Beča.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER