Predstavljanje Integriranih akcijskih planova Urbact gradova

Predstavljanje planova organizira se u Šibeniku u četvrtak, dana 17. svibnja u 18 sati

Nakon dvije i pol godine aktivnog sudjelovanja u mrežama europskih gradova, hrvatski partneri predstavit će svoje integrirane akcijske planove nastale u okviru programa URBACT III i to Dubrovnik, Koprivnica, Solin, Split, Šibenik, Varaždin i Zagreb.

Teme i fokusi predmetnih akcijskih planova su razni te se tiču područja poput: upravljanja gradskim teretnim prometom, revitalizacije napuštenih nekretnina, uvođenja inovativne javne nabave i organizacijskih procesa u poslovanje gradova, poticanja digitalnog gospodarstva, promoviranja socijalne inkluzije i zdravog života te podizanja kvalitete života u rubnim dijelovima grada.

Iako je riječ o programu učenja i razmjene znanja, URBACT-ova metodologija počiva na integriranom pristupu rješavanje problema te snažnom uključivanju lokalnih dionika u izradu (i provedbu) akcijskog plana. Upravo stoga, debitantsko sudjelovanje hrvatskih gradova u URBACT-u predstavlja vrijedno iskustvo za daljnje jačanje i razvoj kako građanska participacije tako i održivog urbanog razvoja u Hrvatskoj.

Predstavljanje planova će se organizirati u Šibeniku u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u četvrtak, dana 17. svibnja u 18 sati.

Događaj je financiran sredstvima Europske unije iz EFRR-a, a ulaz je slobodan.


PROGRAM:
17:30 - Registracija
18:00 - Pozdravi i uvodno obraćanje
18:15 - Predstavljanje integriranih akcijskih planova mreža: FreightTails, Procure, RetaiLinks, Smart impact i Techtown
18:45 - Panel rasprava (moderatorica: Petra Grgasović)
19:15 - Predstavljanje integriranih akcijskih planova mreža: 2nd Chance, MAPS, suburban i Vital Cities
19:45 - Panel rasprava (moderator: Marko Zlonoga)
20:15 - Zaključak i zatvaranje događaja

 

URBACT III je program međuregionalne suradnje koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar cilja Europske teritorijalne suradnje. Cilj programa je razmjena znanja i izgradnja kapaciteta europskih gradova (i općina) koji izrađuju ili provode integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja.

 

Urbact / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Renovacijski val“ EU za dizala koja znače spas starijima i slabopokretnima

Europska komisija objavila je dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.

Objavljen novi poziv programa URBACT

Objavljen je novi poziv za Mreže za planiranje u sklopu programa URBACT III. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave i njihove razvojne agencije, a riječ je o posljednjem pozivu za ovaj tip mreža u ovom financijskom razdoblju. U Mrežama za planiranje već je sudjelovalo 9 hrvatskih gradova.

Poziv na skup o održivoj urbanoj mobilnosti

Panel rasprava „Integrirani promet“ održava se dana 6. prosinca 2018. godine u 11 sati u HKD Napredak (Bogovićeva 1/I. kat, Zagreb). Uz zanimljive prezentacije i primjere dobre prakse, saznajte što se po pitanju održive mobilnosti radi u gradu Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER