Udruga Sunce pokrenula kampanju „More puno života“

Nizom članaka na svojoj mrežnoj stranici Udruga Sunce ističe važnost očuvanja bioraznolikosti uspostavom zaštićenih područja u Jadranu

Udruga Sunce pokrenula je kampanju pod nazivom „More puno života“, koja ima za cilj podizanje svijesti hrvatske javnosti o neophodnosti učinkovitih zaštićenih područja u moru te njihovim prednostima i dugoročnim koristima za zajednicu.

EU Strategija bioraznolikosti do 2030. – Vraćanje prirode u naše živote

Kampanja je započela u lipnju s člankom o EU Strategiji bioraznolikosti do 2030., koja predstavlja sveobuhvatni okvir za vraćanje prirode u naše živote.

Do 2030. godine svaka država članica EU-a treba uspostaviti mrežu učinkovitih zaštićenih područja na 30 % površine mora i 30 % kopna. Od tog ukupnog postotka, 10 % mora i 10 % kopna treba biti strogo zaštićeno. Trenutačna površina zaštićenih područja u Hrvatskoj obuhvaća tek 1,94 % hrvatskog teritorijalnog mora te 16,26 % obalnog mora pod ekološkom mrežom. Površina mora pod strogom zaštitom je toliko mala da je nemjerljiva.

 

Zone stroge zaštite za more puno života

U drugom članku, pod nazivom Zone stroge zaštite za more puno života, istaknuto je da često postoji pogrešno shvaćanje kako uspostava zona stroge zaštite, poznatih kao no-take zone, ne donosi nikakvu korist ljudima. Međutim, godine istraživanja i brojni primjeri dobre prakse dokazuju da čovjek i ljudske djelatnosti mogu imati značajne koristi od ovakvih zaštićenih područja. Očuvanje mora i njegove bioraznolikosti znači i očuvanje resursa koji su ključni za zajednicu. Pročitajte članak i saznajte kako zone stroge zaštite pružaju podršku ribolovu.

  • ©  Udruga Sunce

Park prirode Telašćica – „novo“ zaštićeno područje u Jadranu

Treći članak, Park prirode Telašćica – 'novo' zaštićeno područje u Jadranu, opisuje situaciju u Parku prirode Telašćica. Telašćica je jedinstvena prirodna oaza s bogatom bioraznolikošću i atraktivnom turističkom ponudom. Primjer PP Telašćica dokazuje kako je moguće uspostaviti zakonodavni okvir za upravljanje morskim zaštićenim područjima koji će zaista omogućiti provedbu zaštite na terenu, to još uvijek nije ostvario ni jedan drugi morski park u Hrvatskoj.

Apo otočić na Filipinima – priča o zaštićenom području punom života

Inspirativna priča o malom otočiću Apo na Filipinima predstavljena je u članku Apo otočić na Filipinima – priča o zaštićenom području punom života. Iako veličine svega 12 hektara, taj otočić s manje od 1 000 stanovnika danas je ronilačka destinacija i primjer uspješno očuvanog zaštićenog područja. A možete li uopće zamisliti kako je roniti u području koje je već 40 godina zatvoreno za sve oblike ekstrakcije?

©  Udruga Sunce

Međunarodni primjeri učinkovitih morskih zaštićenih područja

Primjere dobre prakse u Sredozemlju, otočje Columbretes i otočje Medes u Španjolskoj i Torre Guaceto u Italiji opisuje se u članku Međunarodni primjeri učinkovitih morskih zaštićenih područja. Ova područja ističu se kao primjeri učinkovitih strogo zaštićenih morskih područja prema Kriterijima i smjernicama za proglašenje zaštićenih područja Europske komisije.

Kampanja „More puno života“ nastavit će se sve do jeseni, a Sunce poziva sve da podijele informacije o važnosti zaštićenih područja kako bismo budućim generacijama ostavili neprocjenjivo nasljeđe. Zajedničkim naporima možemo stvoriti more puno života koje će nas oduševljavati svojom ljepotom, održivim resursima i bogatom bioraznolikošću.

Udruga Sunce / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Puno je razloga zašto biste na Svjetski dan pčela trebali posjetiti Ljubljanu

Svjetski dan pčela u Ljubljani će se obilježiti brojnim događanjima, između ostalog, probama meda i pčelinjih proizvoda te upoznavanjem građana s projektom „Čebelja pot“ („Put pčela“). Dva dana kasnije, na Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja, u Stritarjevoj ulici organizirat će se ljubljanski festival bioraznolikosti Raznoživo.

Ujedinjeni narodi usvojili Sporazum o svjetskim morima

Ujedinjeni narodi danas su u New Yorku usvojili povijesni Sporazum o svjetskim morima s ciljem osiguravanja očuvanja i održivog korištenja morske biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne jurisdikcije koja pokrivaju više od dvije trećine oceana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER