Grad Napulj svojim građanima nastoji osigurati slobodan pristup moru i plažama

Otvoreno obnovljeno kupalište Lido Comunale di Bagnoli uz besplatan ulaz za sve građane

Lido Comunale di Bagnoli, veliko kupalište u zapadnom dijelu Napulja, ponovno je otvoreno za građane svakog dana od 9 do 18 sati. Kupalište je opremljeno svim potrebnim sadržajima, a ulaz se ne naplaćuje.

Smješteno iza rta Posillipo u Bagnoliju - zapadnoj periferiji Napulja, koji zajedno s Fuorigrottom čini desetu općinu glavnog grada Kampanije, kupalište Lido Comunale di Bagnoli proteže se na površini od 7 500 četvornih metara. Osim bezbrižnog uživanja u moru i suncu, kupalište kupačima omogućuje i pogled na Pozzuoli u kojem je svoje djetinjstvo provela slavna Sophia Loren.

Kupalište je u nazočnosti gradonačelnika Napulja Gaetana Manfredija ponovno otvoreno 30. lipnja, i to nakon što je nekoliko godina bilo zapušteno i zatvoreno za javnost. Opremljeno je brojnim sadržajima za korisnike svih dobnih skupina, a prilagođeno je i osobama s poteškoćama u kretanju. Na plaži je postavljeno osam tuševa i fontane s pitkom vodom, a obnovljene su i drvene platforme i staze koje omogućuju lakše kretanje.

 

  • Pogled na Napuljski zaljev (Golfo di Napoli) i četvrt Chiaia © Ekovjesnik

„Ovo prekrasno mjesto građanima nije bilo dostupno više od dvije godine, a sada ga ponovno otvaramo s posebnim zadovoljstvom. Kupalište je obnovljeno, uređeno i vraćeno građanima na korištenje sa svim svojim sadržajima i uslugama.“ – istaknula je Vincenza Amato, prva predsjednica Gradskog vijeća Napulja.

Ulaz na kupalište se ne naplaćuje, a građani ga mogu koristiti svakog dana od 9 do 18 sati. S obzirom da je riječ o vrlo lijepoj i lako dostupnoj lokaciji, gradska uprava Napulja ovdje razmatra mogućnost organizacije raznih ljetnih događanja.

„Jako smo zadovoljni ponovnim otvaranjem kupališta jer smo svjesni neugodnosti koje građani imaju zbog nedovoljnog pristupa moru i moramo se još više truditi kako bismo im omogućili adekvatno uređene plaže. Napolitanci imaju pravo pristupa obali i plažama našeg grada.“ – dodala je Amato.

  • Napuljske plaže © Comune di Napoli

Raznolikost napuljskih plaža

Obala Napulja i njegova kupališta podijeljena su na tri različita područja: središte grada (Centro città), Posillipo-Marechiaro i Coroglio-Bagnoli. Obalno područje središta grada uključuje povijesne lokacije kao što su Castel dell'Ovo i Borgo Marinari, kao i kupališta duž ulica Via Caracciolo i Via Mergellina u zapadnom dijelu grada. Zahvaljujući izgradnji suvremenog kanalizacijskog sustava more je čisto i pogodno za kupanje od 2002. godine, a do ovih je plaža lako doći javnim prijevozom. Obnova kupališta na ovom području Napulja također je omogućila jačanje bliske i povijesne veze između grada i njegovog mora, koja se doživljava u svim njegovim izričajima: od obalnih šetnica do lokacija s najljepšim panoramama, od kioska s keksima tarallucci do ribarskih brodova sa svježe ulovljenom ribom. U ovom dijelu najpoznatija je plaža Mappatella, koja je svakog ljeta opremljena brojnim sadržajima i tuševima koje mogu koristiti svi kupači.

  • Otok Nisida © Enzo Abramo / Pixabay

Obalno područje u podnožju brda Posillipo, zapadno od četvrti Chiaia, proteže se od Mergelline do zaljeva Trentaremi te uključuje kupališta kao što su Palazzo Donn'Anna, Riva Fiorita, Villa Rosebery, Marechiaro i morski arheološki park Gaiola. Obala je morfološki vrlo raznolika i karakteriziraju je male plaže i pristaništa okružena palačama i vilama te prirodne uvale sa stjenovitim plažama. Morske struje jamče bistrinu i prozirnost mora, u kombinaciji s lijepim obalnim krajolicima. U ovom djelu Napulja postoji i više privatnih plaža, kao što su Bagno Elena, Lido Ideal, Bagno Sirena, Rocce Verdi, Il Gabbiano, Lido delle Rose, Lido Marechiaro i Lido Villa Imperiale, ali i nekoliko javnih - Riva Fiorita, Marechiaro i Gaiola, od kojih je potonja opremljena svim potrebnim sadržajima i tuševima.

  • Bagnoli © Santo Tarda / Pixabay

Obalno područje Coroglio-Bagnoli oduvijek je bilo najposjećenije napuljsko kupalište i proteže se od obronaka rta Posillipo do granice s Pozzuolijem, uključujući otok Nisida i plaže između dva duga mola Italsider i Belvedere di Bagnoli. Od antičkih vremena poznato po svojim termalnim vodama, na ovom se području trenutačno planira velika urbana obnova s ciljem vraćanja njegove nekadašnje ljepote devastirane izgradnjom industrijskih objekata u prvoj polovici 20. stoljeća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Riječke plaže spremne za sezonu kupanja

Riječke plaže, na kojima su izvedeni potrebni pripremni radovi i čišćenje, kao i prvo uzorkovanje kvalitete mora za kupanje, spremne su za sezonu kupnja koja počinje prvog dana lipnja, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Kvaliteta vode za kupanje u Europi i dalje je visoka

Prema najnovijem godišnjem izvještaju Europske agencije za okoliš (EEA) o vodama za kupanje, većina europskih kupališta ispunila je najstrože EU standarde „izvrsne“ kvalitete vode u 2022. godini. U izvještaju se navodi gdje se ovog ljeta mogu pronaći najčistija kupališta u Europi.

Predivno otkriće na plaži u podnožju Vezuva

Ženka glavate želve položila je jaja na pješčanoj plaži talijanskog grada Torre del Greco u metropolitanskom području Napulja. Gnjezdište je zaštićeno i nadzirat će se u sklopu projekta Life Turtlenest sve dok se mlade kornjače ne izlegu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER