Opća bolnica Zadar održala javno savjetovanje za prelazak na obnovljive izvore energije

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju opreme Opće bolnice Zadar i unapređenje zdravstvenih usluga

U sklopu projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“, Opća bolnica Zadar je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Zadar organizirala javno savjetovanje za poslovnu zajednicu i zdravstvene ustanove.

Savjetovanje je održano u petak 19. svibnja 2023. u prostorijama HGK Županijske komore Zadar na kojem je sudjelovalo 14 predstavnika tvrtki i javih te zdravstvenih institucija.

Voditeljica projekta Ines Stipčević predstavila je projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ te dosad provedene aktivnosti i planirane rezultate. Zadarska bolnica će u sklopu projekta ove godine krenuti s radovima na Poliklinici, na čijem krovu će se postaviti solarna elektrana koja će doprinijeti sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje. Dodatno će smanjiti i potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže i to za 19,11 %.

Jedan od važnih partnera projekta je i tvrtka angažirana za upravljanje projektom, Green green Advisory, čiji je predstavnik Jakov Kolega uzvanike upoznao s neophodnim aktivnostima za prijavu i izradu kvalitetnog projektnog prijedloga kojim se mogu prijaviti na buduće pozive za sufinanciranje energetske učinkovitosti. Srećko Tamburović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar ujedno je predstavio Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i Norveški financijski mehanizam iz kojeg se financira projekt  „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“.

Sudionicima je istaknuta važnost učinkovitog upravljanja potrošnjom energije kao mjere energetske učinkovitosti za smanjenje emisije stakleničkih plinova i postizanje održive opskrbe energije.

Ovo je samo jedna od aktivnosti kojom Opća bolnica Zadar želi potaknuti na prelazak na obnovljive izvore energije, a krajem lipnja organizirat će se i otvoreno događanje za javnost.

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Kreće izgradnja solarne elektrane na krovu Poliklinike Opće bolnice Zadar

Današnjom početnom konferencijom u Zadru je predstavljen projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar” koji će doprinijeti sigurnosti opskrbe električnom energijom i smanjenju emisija CO2 uz istodobno smanjenje potrošnje električne energije. Projekt je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER