U Sloveniji se 1. lipnja uvodi jedinstvena karta za integrirani javni prijevoz putnika

Putnici će ih moći koristiti za neograničen broj putovanja, kako vlakom, tako i autobusom, i to na bilo kojoj relaciji u zemlji!

Ministarstvo okoliša, klime i energije od 1. lipnja 2023. produžuje dosadašnje jedinstvene elektroničke karte za integrirani javni prijevoz putnika (IJPP) i uvodi nove pod nazivom „Slovenija“. Počinje i primjena novih tarifa prijevoza temeljem kojih se cijene pojedinačnih IJPP karata određuju prema udaljenostima između gradova.

Od 1. lipnja u Sloveniji će biti dostupna nova jedinstvena karta koja će za 70 eura mjesečno ili 560 eura godišnje omogućiti neograničeno korištenje autobusa i vlakova na području cijele zemlje, čime će se značajno smanjiti troškovi putnicima koji redovno koriste javni putnički prijevoz na dužim relacijama.

Ministarstvo okoliša, klime i energije Republike Slovenije iniciralo je uvođenje nove jedinstvene karte „Slovenija" za javni prijevoz putnika, i to ponajviše iz razloga što je tijekom pandemije broj putnika pao za gotovo 60 posto. Novom jedinstvenom kartom za javni prijevoz želi se potaknuti i druge potencijalne putnike da počnu koristiti javni prijevoz putnika, osim učenika, studenata i onih koji imaju pravo na besplatnu kartu, a koji već imaju subvencionirane karte.

Od 1. lipnja karta će biti dostupna svima, pa tako i stranim državljanima, a moći će je kupiti na svim prodajnim mjestima gdje se sada prodaju karte za integrirani javni prijevoz putnika (IJPP).

Prednost nove jedinstvene karte „Slovenija“ je što će je putnici moći koristiti za neograničen broj putovanja, kako vlakom, tako i autobusom, i to na bilo kojoj relaciji u zemlji. Ova novost će svakako dobro doći putnicima koji redovito koriste javni prijevoz putnika na dužim relacijama jer će im značajno smanjiti troškove prijevoza. Registriranu mjesečnu kartu po cijeni od 70 eura može koristiti samo jedna osoba, dok cijena neregistrirane, odnosno prenosive karte, koju može koristiti više osoba iznosi 90 eura mjesečno ili 720 eura godišnje.

Sličan sustav uveden je i u Njemačkoj, gdje je prošle godine najprije uvedena mjesečna karta po cijeni od svega devet eura koja je vrijedila za cijelu zemlju. Glavni cilj bio je potaknuti korištenje javnog prijevoza, ali i pomoći kućanstvima zbog sve većih troškova života. Kako je zbog navale na jeftine karte željeznički promet nekoliko puta bio u kolapsu, cijena je od 1. svibnja ove godine podignuta na 49 eura. Taj iznos omogućuje neograničen broj putovanja autobusom i podzemnom željeznicom u cijeloj zemlji, kao i lokalnim i regionalnim vlakovima.

  • Slovenska cesta © Ekovjesnik

Dnevne, trodnevne i tjedne karte

Slovenija uz mjesečne i godišnje karte u lipnju uvodi i dnevne, trodnevne i tjedne karte za neograničen broj putovanja diljem zemlje, a stajat će 15, 20 i 35 eura.

Dnevna karta do iznosa od 15 eura omogućuje neograničen broj putovanja na relaciji za koju je izdana, dok dnevna karta po cijeni od 15 eura omogućuje neograničen broj putovanja na području cijele Slovenije. Isto vrijedi i za trodnevnu kartu do ili za iznos od 20 eura. Tjedna karta do cijene od 35 eura od ponedjeljka do nedjelje omogućuje neograničen broj putovanja na relaciji za koju je izdana, dok karta od 35 eura omogućuje neograničen broj putovanja na cijelom području Slovenije.

Međutim, ni jedna od novih karata neće uključivati ​​vožnju gradskim prijevozom putnika. Kako objašnjavaju iz Ministarstva okoliša, klime i energije, očekuje se kako će i gradski prijevoz putnika u novu shemu biti uključen do kraja godine, što će pak ovisiti o proračunu za sljedeću godinu. U slučaju Ljubljane to trenutačno znači da putnici za gradski prijevoz mjesečno trebaju izdvojiti dodatnih 37 eura.

Nova karta utjecat će i na visinu naknade za prijevoz na posao

Unatoč činjenici što će nova karta za putnike koji putuju na dužim relacijama biti znatno jeftinija, mnogi Slovenci se već sada pitaju što to znači za visinu naknade za prijevoz na posao. Iz Ministarstva okoliša, klime i energije navode da „ne mogu kočiti razvoj javnog prijevoza putnika jer će netko dobiti manju naknadu za prijevoz na posao”. Naime, iznos naknade za prijevoz na posao smanjit će se ovisi o osnovici po kojoj poslodavac radniku isplaćuje naknadu. Ako je vezana uz kilometražu, nova karta neće utjecati na naknadu, ali hoće ako se vezuje uz iznos mjesečne karte.

Razlika u visini naknade najvjerojatnije neće uspjeti uvjeriti dio zaposlenika da koristi javni prijevoz putnika jer će se zbog trenutačnog voznog reda međugradskih autobusa i vlakova, a ponegdje i nepostojanja željezničkih veza, morati voziti duže, odnosno na posao krenuti sat ili dva ranije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montpellier uvodi besplatan javni prijevoz

Od 21. prosinca 2023. stanovnici Montpelliera moći će se besplatno koristiti prijevozom u gradskoj autobusnoj i tramvajskoj mreži. Ova odluka potaknuta je potrebom smanjenja onečišćenja i emisija iz prometa te poboljšanjem dostupnosti javnog prijevoza svim stanovnicima grada i njegovog metropolitanskog područja.

Kraj potrage za kartama javnog prijevoza u glavnom gradu Češke

Od danas putnici na svim linijama Praškog javnog prijevoza (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP) mogu kupiti karte bez korištenja gotovine putem 1200 samoposlužnih uređaja ugrađenih u svim autobusima, e-busevima i trolejbusima.

KlimaTicket - U Austriji krenula revolucija javnog prijevoza

Prema aktualnoj analizi austrijskog autokluba postoje velike razlike na razini Austrije u korištenju javnog prijevoza, no Beč je ponovno zauzeo vodeću poziciju. Čak 93 posto Bečana i Bečanki povremeno koristi javni prijevoz!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER