Ovog ljeta imate priliku upoznati EU vlakom

Prijave se otvaraju u lipnju, a putovanje počinje ovog ljeta!

Na temelju prijedloga Europskog parlamenta, ovog će ljeta 15.000 osamnaestogodišnjaka dobiti besplatni pokaz kako bi upoznali Europu vlakom.

Kamo biste se uputili kada biste dobili besplatnu jednomjesečnu kartu za vlak bilo gdje u Europi? Ludivine i njezine prijateljice već znaju - Bugarska, Danska, Finska, Italija ili Španjolska. Ovu ideju je 2016. pokrenuo Europski parlament.

„Što ako bismo mi, Europska unija, ponudili svakom 18-godišnjem Europljaninu Interrail kartu i tako im omogućili tri tjedna otkrivanja svakodnevnog života u Europi?“, rekao je njemački zastupnik Manfred Weber iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Ideja sada postaje stvarnost. Ovog ljeta 15.000 osamnaestogodišnjaka ima priliku osvojiti kartu i otkriti do 30 zemalja u Europi.

„U početku, kada se pojavila ideja o davanju besplatnih Interrail karata mladima da bi otkrili ljepote europskog kontinenta, mnogi su smatrali da je ideja suluda i propitkivali su njezinu izvedivost. Ali sada smo poduzeli prvi korak. Ovo je tek početak i moramo s tim krenuti dalje.“ – dodao je Manfred Weber.

Da bi mogli sudjelovati, mladi kandidati i kandidatkinje 1. srpnja trebaju imati imati 18 godina i ispuniti obrazac. Prijave se otvaraju u lipnju, a putovanje počinje ovog ljeta.

EuroparlTV / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Koliko me EU košta?

Jeste li se ikada zapitali koliko vas EU košta? Jednostavno je: manje od pola šalice kave dnevno!

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Sigurnost hrane: novim pravilima do većeg povjerenja potrošača

Danas su u Europskom parlamentu usvojeni novi propisi kojima se osigurava pouzdanost i transparentnost u postupku procjene rizika za sigurnost hrane u EU-u. Nova pravila su već usuglašena s ministrima EU-a, a prihvaćena su sa 603 glasa za, 17 protiv i 27 suzdržanih.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER