Montréal i ove zime zabilježio značajno povećanje broja biciklist(ic)a

Tko kaže da je kanadska zima prehladna za bicikliranje?

Prošla zima je u Québecu bila iznimno blaga, a u Montréalu će se pamtiti i po velikom povećanju broja biciklista i biciklistica. To potvrđuju automatski brojači biciklističkog prometa postavljeni diljem drugog po veličini kanadskog grada.

U Montréalu je od prosinca 2022. do veljače 2023. godine zabilježeno ukupno 706 996 biciklističkih putovanja, što predstavlja povećanje od 27 % u usporedbi s podacima za prošlu zimu. Tom povećanju svakako je pomogla blaža zima, kao i temperature zraka koje su u prosjeku bile više u odnosu na one uobičajene za hladne kanadske zime.

Naime, u Montréalu je zima 2022./2023. bila treća najblaža u povijesti mjerenja, iako je istovremeno bila jedna od najsnježnijih, što predstavlja pravi izazov za bicikliranje u zimskim mjesecima. Unatoč vrlo hladnom siječnju, prošla je zima 2021./2022. dosad bila rekordna po broju biciklista. Od prosinca 2021. do veljače 2022. zabilježeno je 556 198 biciklističkih putovanja ili osam posto više u odnosu na raniju zimu, a u pravilu je svaka zima od one 2019./2020. oborila biciklistički rekord prethodne.

Međutim, valja napomenuti kako se podaci o broju biciklističkih putovanja iz godine u godinu povećavaju zbog sve većeg broja automatskih brojača, koji se duž biciklističke mreže Réseau express vélo (REV) instaliraju od kraja 2020. godine.

Tijekom pandemijskih zima ostvaren je blagi porast biciklističkih putovanja, iako je potrebno uzeti u obzir pad korištenja javnog prijevoza i smanjenje putovanja automobilima zbog mjera suzbijanja zaraze koronavirusom. Osim što je bila blaga, dosadašnja rekordna zima 2021./2022. bila je prva u kojoj su u funkciji bila sva tri glavna pravca REV-a i u kojoj u Montréalu na snazi nisu bile mjere zatvaranja.

  • Place d'Armes, Montréal - Bui Long / Unsplash

U tri gradske četvrti ostvaruje se 73 % zimskih biciklističkih putovanja

Biciklistička staza REV Saint-Denis bila je najprometnija, odnosno na raskrižju ulice Rue des Carrières je dana 8. prosinca 2022. zabilježen najveći broj prolazaka biciklista – ukupno 1 917 u jednom danu. Tog dana temperatura zraka je bez snijega dosegla 5 °C. Dana 4. veljače 2023. zabilježen je najmanji broj prolazaka biciklista i to samo 125 njih, no jutarnja temperatura iznosila je gotovo -30 °C. Navedena biciklistička staza najprometnija je i tijekom ljetnih mjeseci, a ove zime na dvije lokacije automatskih brojača zabilježeno je ukupno 68 645 i 61 222 prolazaka biciklista. Biciklističkom stazom REV Bellechasse ove je zime zabilježeno 54 178 biciklist(ic)a, a ona će od ovog ljeta imati dvije jednosmjerne trake sa svake strane ulice što će dodatno utjecati na njeno korištenje.

Od deset najpopularnijih biciklističkih staza, pet se nalazi u četvrti Plateau-Mont-Royal (175 844 biciklističkih putovanja ove zime). Od ostalih, tri su u Ville-Marieu u središtu grada (134 577), a dva u četvrti Rosemont-La-Petite-Patrie (203.388). Ove tri četvrti najčešće se koriste za zimsku vožnju biciklom te zajedno čine 73 % biciklističkih putovanja zabilježenih tijekom zime. Međutim, stanovnici ove tri četvrti čine samo 18 % stanovništva Montreala.

Unatoč porastu zimskih vožnji biciklom, podaci za različite dijelove grada uvelike se razlikuju i ne daju potpunu sliku zimskog biciklističkog prometa. U pojedinim dijelovima grada biciklističke staze još nisu izgrađene, a na nekima unatoč većem broju biciklista još nisu postavljeni automatski brojači. Međutim, podaci ukazuju na porast zimskog biciklističkog prometa, a grade se i nove biciklističke staze kojima će se bolje povezati dijelovi grada.

Udio biciklizma 15 % do 2030. godine

Riječ je uglavnom o jednosmjernim stazama, širine između 2,3 do 3 metra, koje se nadovezuju na postojeću biciklističku mrežu. Staze su osigurane stupovima kako bi se biciklisti fizički odvojili od automobila i javnog prijevoza, dok se na križanjima za tu namjenu koriste betonski rubnjaci. Projekt Réseau express vélo s gotovo 184 km biciklističkih staza provodi se u skladu s očekivanjem prema kojem će do 2030. biciklizam predstavljati 15 % svih putovanja u Montréalu.

Nova mreža biciklističkih staza donosi brojne prednosti, i to ne samo biciklistima, već i svim građanima Montréala. Njome se utječe na smanjenje emisija stakleničkih plinova, smirivanje prometa, smanjenje buke, povećanje sigurnosti u prometu, poboljšanje pristupa središtu grada i pojedinim lokacijama u ostalim dijelovima grada te općenito na poboljšanje kvalitete života građana, revitalizaciju trgovačkih ulica i četvrti, a naposljetku i na povećanje prometa u trgovini.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montreal je u dvije godine ukinuo 4.280 parkirnih mjesta

Otkad je Valérie Plante prije dvije godine postala gradonačelnica Montreala, na javnim je površinama ukinuto 4.280 parkirnih mjesta, od kojih je njih više od 2.800 zamijenjeno novim biciklističkim stazama. Vlasnici limenih ljubimaca stvarno nemaju razlog za ljutnju jer taj broj čini manje od jedan posto uličnih parkirališnih mjesta u Montrealu.

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Kako prometnu gradsku ulicu pretvoriti u ugodnu zelenu oazu?

Svi znamo onu poznatu uzrečicu „Slika govori više od tisuću riječi!“, a to posebno vrijedi za animirani video latvijskog arhitekta i urbanista Ota Ozolsa. Kratki video detaljno prikazuje kako bi se bilo koja prometna gradska ulica – uglavnom podređena automobilskom prometu – mogla transformirati u ugodnu zelenu oazu, pogodnu za sve sudionike u prometu, ali sigurnu za šetnju i vožnju biciklom te poželjnu za stanovanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER