Završeni radovi na pročelju južnog dijela zida Dioklecijanove palače

Nastavlja se suradnja s Hrvatskim restauratorskim zavodom na projektu „Dioklecijanova palača, Zapadna vrata i crkva Gospe od Zvonika“

Završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu pročelja južnog zida Dioklecijanove palače, a slijedi i nastavak suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodom na njenoj obnovi, izvijestili su iz Grada Splita.

U sklopu konzervatorsko-restauratorskih radova izvršilo se čišćenje, konsolidacija i rekonstrukcija kamenih dijelova antičke strukture, uklanjanje cementnih zakrpa i drugih neprimjerenih materijala. Ovim radovima završeni su restauratorski zahvati na antičkoj strukturi istočnog dijela južnog pročelja koji su se provodili u nekoliko faza.

Preostaje rekonstrukcija pročelja uz lođu s novootkrivenim antičkim stupovima, koja će se izvesti u sklopu EU projekta „Palača života, grad mijena“, a slijede i daljnje aktivnosti na pripremi dokumentacije za nastavak obnove zapadnog dijela južnog pročelja.

Grad Split potpisao je sporazum s Hrvatskim restauratorskim zavodom o nastavku suradnje na projektu „Dioklecijanova palača, Zapadna vrata i crkva Gospe od Zvonika“ do 2025. godine. Do sredine 2023. godine planiraju se u cijelosti dovršiti konzervatorsko-restauratorski radovi na istočnom luku propugnakula nakon čega će se ukloniti radna skela. Slijede konzervatorsko-restauratorski radovi na sjevernom zidu propugnakula (vanjska i unutrašnja strana) koji će uključivati uklanjanje starih zapuna i sljubnica, sustavno uklanjanje vegetacije, čišćenje i stabilizaciju kamena te fugiranje sljubnica. Prilikom radova planira se u cijelosti statički sanirati kameni balkon sakristije na vanjskom sjevernom zidu propugnakula.

 

  • Fotografije: Pogled na istočni zid propugnakula i istočnu fasadu crkve Gospe od Zvonika, detalj nakon radova (Arhiv HRZ-a, 2023.) / Konzervatorsko-restauratorski radovi na fresci (Arhiv HRZ-a, 2022.)

Grad Split od 2020. godine uz Ministarstvo kulture i medija RH sufinancira radove na Zapadnim vratima i crkvi Gospe od Zvonika, a od tada je u cijelosti obnovljen i statički saniran srednjevjekovni zvonik, istočna i zapadna strana istočnog zida propugnakula i podgled luka. Prilikom radova obavljena je zamjena stolarije na crkvi Gospe od Zvonika, injektiranje i stabilizacija zidova crkve te je u cijelosti konzervirana-restaurirana srednjevjekovna freska ispod krovišta crkve.

Cilj ovih sveobuhvatnih radova je prijeko potrebnim, minimalnim intervencijama revitalizirati sklop Zapadnih vrata i crkve Gospe od Zvonika te tako poboljšati stanje ove iznimno prometne zone stare gradske jezgre.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Otvoren novi Muzej grada Rijeke u prekrasnoj Palači Šećerane

U obnovljenoj zgradi riječke industrijske baštine - Palači Šećerane, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske – u petak je otvoren novi prostor Muzeja grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti. Obnova Palače Šećerane kapitalno je ulaganje Grada Rijeke u kulturnu infrastrukturu koje se u značajnom dijelu sufinancira bespovratnim EU sredstvima.

Dubrovnik: Morska voda kao izvor energije

Završeni su svi radovi na zamjeni postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru, izvedeni u sklopu projekta DURA-e „Seadrion“. Novim postrojenjem opskrbljuje se zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držića.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER