Obnova praške robne kuće Máj bit će dovršena 2024. godine

Praška robna kuća Obchodní dům Máj građena je od 1971. do 1975. godine, a obnovom će se sačuvati njen izvorni izgled

Zahvaljujući povijesnoj vrijednosti i dugogodišnjoj tradiciji, kao i izvanrednoj lokaciji, robna kuća Máj ima potencijal za stvaranje jedinstvenog mjesta u središtu Praga koje će biti privlačno ne samo turistima, već će se savršeno uklopiti u svakodnevni život Pražana.

Građevinsko poduzeće Metroslav već je počelo s obimnim radovima na obnovi praške robne kuće Máj, smještene u ulici Národní (nekadašnja Národní třída), jednoj od glavnih gradskih ulica, koja se od samog središta grada i Vjenceslavovog trga (Václavské náměstí) proteže u smjeru jugozapada i Narodnog kazališta (Národní Divadlo).

  • © AMADEUS Real Estate a.s.

S obzirom na status zaštićenog kulturnog dobra, svi elementi izvornog oblikovanja ove praške robne kuće bit će sačuvani u dogovoru s konzervatorima. Tijekom faze planiranja projekta tvrtka Metroslav je surađivala s arhitektima robne kuće Obchodní dům Máj, Martinom Rajnišem i Johnom Eislerom, te dodatno konzultirala struku – od povjesničara umjetnosti i urbanista do statičara i konzervatora.

Mjesto za shopping i slobodno vrijeme

„Osuvremenjeni Máj željeli bismo otvoriti za javnost već u prvoj polovici 2024. godine. Ukupni troškovi nakon završetka potpune rekonstrukcije dosegnut će četiri milijarde kruna“, izjavio je developer Václav Klán, koji upravlja tvrtkom Amadeus Real Estate.

>>> Pročitajte još >>> Otvoren prvi obnovljeni dio kultne berlinske robne kuće KaDeWe

  • © AMADEUS Real Estate a.s.

Glavni arhitekt obnove, Milan Mlady, vjeruje da će projekt oživjeti ovaj dio Praga kao njegovo novo središte kulture i zabave. „Čak i nakon rekonstrukcije, zgrada će sačuvati svoj izvorni vanjski izgled i karakteristično pročelje“, rekao je Mlady.

Na ukupnoj površini od 16.995 m² trgovine će se spojiti s bogatom gastronomskom i zabavnom ponudom, čime će se stvoriti novi gradski prostor za provođenje slobodnog vremena.

  • © AMADEUS Real Estate a.s.

Robna kuća Máj izgrađena je na mjestu nekadašnje neogotičke Šlikove palače i otvorena u travnju 1975. godine, a češko ministarstvo kulture ju je 2006. proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

Početkom lipnja diljem Češke održava se „Vikend otvorenih vrtova“

Više od 200 privatnih perivoja i vrtova diljem Češke otvorit će se za javnost u subotu 10. i nedjelju 11. lipnja 2023. Posjetiteljima će se tijekom dva navedena dana omogućiti pristup brojnim privatnim lokacijama, uključujući dvorce, povijesna groblja, samostane, arboretume, botaničke vrtove, rasadnike i farme cvijeća.

Ovako trebaju izgledati škole za 21. stoljeće!

Praška gradska četvrt Komořany u 12. okrugu glavnog grada Češke za nekoliko bi godina trebala dobiti novu zgradu osnovne škole. Projekt nove škole odabran je na prvom arhitektonskom natječaju provedenom za ovaj dio Praga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER