Početkom lipnja diljem Češke održava se „Vikend otvorenih vrtova“

Subota 10. i nedjelja 11. lipnja 2023. idealni su za upoznavanje s bogatim povijesnim nasljeđem češke vrtne umjetnosti

Više od 200 privatnih perivoja i vrtova diljem Češke otvorit će se za javnost u subotu 10. i nedjelju 11. lipnja 2023. Posjetiteljima će se tijekom dva navedena dana omogućiti pristup brojnim privatnim lokacijama, uključujući dvorce, povijesna groblja, samostane, arboretume, botaničke vrtove, rasadnike i farme cvijeća.

Stanovnici i turisti u Češkoj će 10. i 11. lipnja 2023. moći posjetiti i istraživati brojne perivoje i vrtove koji su inače nedostupni tijekom najvećeg dijela godine. Posjetiteljima se time pruža jedinstvena prilika upoznavanja najljepših skrivenih lokacija, kao i različitih pristupa uređenju i održavanju vrtova, njihovih funkcija, posebnosti i vrijednosti.

„Vikend otvorenih vrtova“ („Víkend otevřených zahrad“) prvi put je održan 2010. godine na poticaj Instituta za nacionalnu baštinu (Národní památkový ústav), kada su u događaju sudjelovala samo tri vrta. Zanimanje javnosti raslo je iz godine u godinu, a uz sve veći broj otvorenih vrtova, ova se dvodnevna manifestacija ubrzo pokazala vrlo uspješnom. Prošle godine „Vikend otvorenih vrtova“ održao se na ukupno 242 lokacije diljem Češke ili 48 lokacija više nego 2021. godine. Očekuje se da će ove godine sudjelovati približno isti ili veći broj perivoja i vrtova, a osim raznih ustanova i udruga koje raspolažu vlastitim vrtovima, događaj uključuje više dvoraca, samostana, arboretuma i botaničkih vrtova pa čak i nekoliko povijesnih groblja te privatnih vrtova čeških umjetnika.

  • I ove godine za posjetitelje će biti otvoreni brojni vrtovi u Pragu, ali vrtovi i diljem Češke. / Pixabay

U „Vikendu otvorenih vrtova“ mogu sudjelovati javni i privatni perivoji i vrtovi koji mogu ponuditi zanimljive programe ili su povijesno značajni i imaju zanimljivu priču. Manifestacija se organizira s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja vrijednih vrtova i javnih prostora, kao i poticanja zanimanja stanovništva za krajobraznu arhitekturu.

Naziv manifestacije ipak može dovesti u zabludu jer ulaz u pojedine vrtove ne mora biti besplatan. Ideja i sam naziv manifestacije preuzeti su iz Engleske u kojoj se u sličnoj prigodi otvaraju inače nedostupni vrtovi, odnosno oni koji se inače ne mogu posjetiti tijekom godine, a ulaz se najčešće naplaćuje. Tijekom češkog „Vikenda otvorenih vrtova“ za posjetitelje se organiziraju programi u obliku vođenja, radionica, koncerata i sličnih aktivnosti pa naplata ulaznica ovisi o vlasniku i često služi za pokrivanje troškova popratnog programa.

  • Barokni dvorac Troja (Trojský zámek) / Pixabay

Tradicionalno, za javnost će i ove godine biti otvoreni vrtovi Akademije Straka (Strakova akademie), sjedišta Vlade Češke Republike smještene u poznatoj gradskoj četvrti Malá Strana na lijevoj obali rijeke Vltave, zatim vrtovi baroknog dvorca Troja (Trojský zámek) u istoimenoj sjeverozapadnoj praškoj četvrti i benediktinskog samostana Břevnov (Břevnovský klášter), kao i vrtovi ispod Praškog dvorca.

U brojnim će se češkim perivojima i vrtovima povodom održavanja ovogodišnje manifestacije organizirati bogati popratni programi, uključujući vođenja, dječje aktivnosti, koncerte i sl., a popis svih perivoja i vrtova koji sudjeluju u „Vikendu otvorenih vrtova“ dostupan je ovdje.

Kako se prošlogodišnji „Vikend otvorenih vrtova“ odvijao u očuvanom povijesnom vrtu u središtu gradića Jindřichův Hradec možete vidjeti u priloženom videu udruge Krafferova zahrada koja o njemu pažljivo brine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prag će od poplava braniti meandar rijeke Vltave

Na desnoj obali rijeke Vltave, u području između gradskih četvrti Karlín i Libeň, uz privatna ulaganja u tijeku je i nekoliko projekata čiji je investitor Grad Prag. Svakako najvažniji je projekt uređenja novog gradskog parka Maniny koji bi trebao zadržati sva obilježja urbane divljine, a kojim će se uz spuštanje razine tla ujedno stvoriti novi riječni kanal s ciljem obrane od poplava.

Očekuje vas bogata jesen u Parku prirode Lonjsko polje

Jesenski dani donijeli su nova odjela prirodi. Zelene, žute i crvene boje dolaze do izražaja u Parku prirode Lonjsko polje, gdje drveća obasjavaju naše rijeke i čine plovidbu čamcima na solarni pogon još posebnijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER