Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke

Otkrijte priručnik Građanske energije!

Priručnik je priređen u sklopu Europske klimatske inicijative (European Climate Initiative) – EUKI njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, očuvanje prirode i nuklearnu sigurnost

„Započeti projekt građanske energije je izazovan put gdje možete očekivati zaokrete. U 2022. smo izdali priručnik Građanska energija: Vodič za uspostavu energetskih zajednica kroz koji smo dali smjernice za snalaženje u tom procesu u lokalnom i nacionalnom kontekstu“, ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi koja je sada priredila i hrvatski prijevod priručnika Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke“.

Riječ je o hrvatskoj inačici europskog priručnika „Community Energy: A practical guide to reclaiming power“ koji su izradili REScoop.eu, Friends of the Earth Europe i Energy Cities, a koji je do sada preveden na nekoliko jezika. Priručnik sakuplja iskustva i stručnost vodećih europskih organizacija i 27 projekata za građansku energiju. Sadrži upute, praktične savjete, uspješne primjere i neprocjenjive resurse potrebne za provedbu revolucije obnovljive energije koju predvode građani i lokalne zajednice. Namijenjen je svima koji žele proizvoditi obnovljivu energiju: od znatiželjnih pojedinaca, do lokalnih vlasti koje izrađuje planove ili funkcionalnih energetskih zajednica u usponu.

Saznajte više o energetskoj tranziciji, tehnologijama obnovljivih izvora te istražite oblike građanske energije s koracima do ostvarenja plana preuzimanjem priručnika.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Otvorena međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija"

Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija koja se održava od 30.5. do 1.6. u Zagrebu u suradnji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i njihovih europskih partnerskih mreža otvorena je jučer u Kući Europe. Kao dio trodnevne konferencije održava se i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

Obnovljivi izvori energije, solidarna ekonomija, prehrambeni suverenitet, klimatske promjene i energetski održive zadruge teme su koje će obilježiti glavni program međunarodne konferencije „Dobra energija i ekonomija” koji je na rasporedu u petak 31. svibnja, a odvijat će se u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER