Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

Ekonomija i energija mogu biti dobre – nove inspirativne priče koje čine naš svijet boljim mjestom

Obnovljivi izvori energije, solidarna ekonomija, prehrambeni suverenitet, klimatske promjene i energetski održive zadruge teme su koje će obilježiti glavni program međunarodne konferencije „Dobra energija i ekonomija” koji je na rasporedu u petak 31. svibnja, a odvijat će se u kinu Tuškanac u Zagrebu.

U kinu Tuškanac 31. svibnja ne propustite međunarodnu razmjenu dobrih praksi iz područja energetike, solidarne ekonomije i progresivnih javnih politika

 

Na nizu panela, rasprava i radionica o tim važnim temama razgovarat će predstavnici gradova iz Europske unije i regije zapadnog Balkana te vodećih energetskih zadruga iz cijele Europske unije, kao i brojni domaći i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka, društveni poduzetnici, inovatori, aktivisti i entuzijasti iz područja energetike, solidarne ekonomije i progresivnih javnih politika. Također, bit će predstavljeni novi ekonomski modeli i najbolji primjeri prakse demokratizacije u području energetike iz europskih gradova i regija, s naglaskom na suradnju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije te dobrobiti koje takva suradnja donosi lokalnoj zajednici.

Konferenciju će u petak, 31. svibnja u 9:45 sati u kinu Tuškanac otvoriti predstavnici organizatora: Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruga (ZEZ) i Dražen Šimleša iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te Dirk Vansintjan iz Europske federacije energetskih zadruga – RESoop.eu i Roberto Morea iz mreže Transform Europe. Nakon World Caféa koji počinje u 10:15 sati i u kojem sudjeluju predstavnici europskih partnerskih mreža organizatora: Dirk Vansintjan (REScoop.eu), Jason Nardi (RIPESS) i Francine Mestrum (Transform Europe), u 11:30 sati slijedi Pecha Kucha na temu Kako lokalne vlasti (uključujući gradove i općine) mogu surađivati s energetskim zadrugama kako bi ubrzale energetsku tranziciju na lokalnoj razini?. Sudionici su: Maëlle Guillou (Enercoop/Francuska), Erik Christiansen (EBO/Danska), Mario Rajn (Grad Križevci/Hrvatska), Siward Zomer (De Windvogel/Nizozemska), Mark Lunley (Energy4All/UK), Nestor Ruiz (Centar za životnu sredinu/BIH) i Nuri Palmada (Som Energia/Španjolska).

Panel rasprava „Suradnja između lokalnih vlasti i članica REScoop-a vidljiva je iz perspektive EU-a i Balkana“ počet će u 12:30 sati, a govornici su: Jean-Claude Simon (New Trends in Society/Nouvelles Tendances de la Société/Danska), Julije Domac (FEDARENE/Hrvatska), Thomas Mitscke (GIZ/Bosna i Hercegovina), Dirk Vansintjan (REScoop.eu), Ian Turner (Energy Cities), Zoran Kordić (ZEZ/Hrvatska), Ana Seke (UNDP Solar Cities initiative) i Tim Taylor (EIT Climate KIC).

U 15 sati na rasporedu je panel Demokracija na radnom mjestu – gdje smo sada?, o čemu će govoriti Dario Azzelini (ILR škola, Cornell Sveučilište), Dario Farcy (Federacija zadruga Argentine i projekta Coopar) i Benoît Borrits (Transform Europe). S početkom u 16:15 sati uslijedit će panel Tko će nas hraniti u budućnosti: mladi poljoprivrednici u Hrvatskojna kojem će sudjelovati Ivica Babojelić iz zadruge Berry Organica i predstavnik OPG-a Prpić.

Program konferencije koji se odvija u petak u kinu Tuškanac otvoren je za javnost, uz obaveznu prethodnu prijavu. Prijave su moguće putem ove poveznice.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) održat će se ZEZ-ove paralelne radionice dobre energije: „Uspješna provedba klimatskih i energetskih planova u suradnji s lokalnim energetskim zadrugama – iskustva Sporazum gradonačelnika (CoM) u Hrvatskoj i na Balkanu“ te „Iz teorije u praksu: Korištenje paketa EU-a za čistu energiju kako bi se stvorili okviri za građane, energetske zadruge i lokalne vlasti“, a više informacija o cjelokupnom programu možete pronaći na internetskoj stranici: www.zez.coop

Međunarodnu konferenciju „Dobra energija i ekonomija“ organiziraju Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s njihovim europskim parterskim mrežama: Europskom federacijom energetskih zadruga – Rescoop.eu, Transform Europe i Europskom mrežom solidarne ekonomije – RIPESS. U sklopu trodnevne konferencije bit će održana i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

Partneri i podržavatelji konferencije su međunarodne organizacije: Europska udruga gradova Energy Cities, Kolokacijski centar za klimatske promjene Europskog instituta za inovacije (EIT Climate KIC), Mreža Transform Europe, Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe i Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj te domaće organizacije: Terra Hub, Udruga gradova u Hrvatskoj, Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet Varaždin i Zelena akcija.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“

Povodom obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe (20. listopada 2019.), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH kao nacionalna kontakt točka za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe organizira Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“. Simpozij se u suradnji s Hrvatskim vodama i Javnom ustanovom Maksimir održava 18. listopada 2019. godine s početkom u 12 sati, u Hrvatskim vodama.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Otvorena međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija"

Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija koja se održava od 30.5. do 1.6. u Zagrebu u suradnji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i njihovih europskih partnerskih mreža otvorena je jučer u Kući Europe. Kao dio trodnevne konferencije održava se i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER