Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Javnozdravstvena akcija održat će se u subotu 4. ožujka 2023. na Trgu Petra Preradovića

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatsko gastroenterološko društvo povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva organiziraju javnozdravstvenu akciju koja za cilj ima podizanje svjesnosti o raku debelog crijeva.

U subotu 4. ožujka na Trgu Petra Preradovića od 10:00 do 14:00 sati, obilježit će se Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, a akciji će se oko 11:00 sati pridružiti i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović.

Javnozdravstvenom akcijom se želi skrenuti pozornost šire javnosti na potrebu povećanja znanja o raku debelog crijeva te mogućnostima prevencije s posebnim naglaskom na važnost odaziva ciljane populacije u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Riječ je o jednom od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu, s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Predstavljanje EGSO-a i članova Skupine III Raznolikost Europe

Predstavljanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i hrvatskih članova Skupine III održat će se u petak 16. srpnja u 11 sati u prostorima Škole narodnog zdravlja (Rockefellerova ulica 4, Zagreb). Članovi Skupine III ukratko će vas informirati o EGSO-u, predstaviti se i obavijestiti o svojim aktivnostima u Odboru. Dođite i pitajte što vas zanima!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER