Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Javnozdravstvena akcija održat će se u subotu 4. ožujka 2023. na Trgu Petra Preradovića

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatsko gastroenterološko društvo povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva organiziraju javnozdravstvenu akciju koja za cilj ima podizanje svjesnosti o raku debelog crijeva.

U subotu 4. ožujka na Trgu Petra Preradovića od 10:00 do 14:00 sati, obilježit će se Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, a akciji će se oko 11:00 sati pridružiti i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović.

Javnozdravstvenom akcijom se želi skrenuti pozornost šire javnosti na potrebu povećanja znanja o raku debelog crijeva te mogućnostima prevencije s posebnim naglaskom na važnost odaziva ciljane populacije u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Riječ je o jednom od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu, s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

VEZANE VIJESTI

Zaštitite se od napasnika i uklonite legla komaraca u dvorištima i vrtovima

Komarci su prvi na ljestvici najsmrtonosnijih životinja na svijetu i prenose brojne zarazne bolesti od kojih u svijetu godišnje umre približno milijun ljudi, a zarazi ih se približno 700 milijuna, odnosno svaka deseta osoba na planetu. Povodom Svjetskog dana komaraca Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ donosi savjete kako se možemo zaštititi od komaraca i spriječiti njihov razvoj.

Predstavljanje EGSO-a i članova Skupine III Raznolikost Europe

Predstavljanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i hrvatskih članova Skupine III održat će se u petak 16. srpnja u 11 sati u prostorima Škole narodnog zdravlja (Rockefellerova ulica 4, Zagreb). Članovi Skupine III ukratko će vas informirati o EGSO-u, predstaviti se i obavijestiti o svojim aktivnostima u Odboru. Dođite i pitajte što vas zanima!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER