Braga, Sofija i Zagreb među finalistima za nagradu Europskog tjedna mobilnosti

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada u Gentu 23. ožujka 2023.

Šest gradova finalista ušlo je u uži izbor za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2022 i novu nagradu MOBILITYACTION kojom se promiče upravljanje mobilnošću. Obje nagrade dodjeljuju se kao priznanje za izvanredne aktivnosti provedene u 2022. godini.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Tema prošlogodišnjeg 21. Europskog tjedna mobilnosti bila je „Bolja povezanost“ („Better connections“) kojom se diljem Europe nastojala potaknuti sinergija između građana i lokalnih samouprava koje nude svoju stručnost, kreativnost i predanost podizanju svijesti o važnosti održive mobilnosti i poticanja promjene ponašanja u korist aktivnih oblika mobilnosti, primjerice, pješačenja i bicikliranja, kao i korištenja javnog prijevoza. Pritom je istaknuto kako se pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

Upravo s tim ciljem odabran je i slogan „Kombiniraj i kreći se!“ („Mix & Move!“), kojim se poticao odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Valja naglasiti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, a ovim se načinima aktivnog kretanja ostvaruju i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje.

Najuspješnije lokalne samouprave svake godine konkuriraju za nagradu Europskog tjedna mobilnosti (MOBILITYAWARD), a njome se nagrađuje izvrsnost u podizanju svijesti o održivoj mobilnosti i/ili upravljanju mobilnosti tijekom tjedna od 16. do 22. rujna. Novu nagradu MOBILITYACTION pokrenula je Europska komisija 2022. godine kako bi nagradila izvrsnost u upravljanju mobilnošću.

  • Zagrepčanke i Zagrepčani su prošlogodišnji Europski dan bez automobila obilježili s probnim proširenjem donjogradske pješačke zone na istočni, manje prometni dio Masarykove ulice. Uz jednodnevnu zabranu prometa u užem središtu grada, ovaj je događaj mogao biti idealna prilika da se cijela Masarykova ulica konačno proglasi pješačkom zonom. Uz „pravu“ pješačku Teslinu ulicu, građani i građanke Zagreba dobili bi dugo očekivanu novu gradsku promenadu od HNK Zagreb do Zrinjevca, a gradska uprava time pokazala odlučnost i dala pravi poticaj razvoju održive urbane mobilnosti te tako jasno potvrdila svoju ekološku opredijeljenost. © Ekovjesnik

Zagreb je finalist za nagradu Europskog tjedna mobilnosti

Za nagradu EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2022. nominirana su tri europska grada: portugalska Braga, bugarski glavni grad Sofija i Zagreb. Evo i zašto:

Braga (Portugal) za svoju predanost boljem povezivanju ljudi, lokalnih poduzeća i Sveučilišta Minho putem održive mobilnosti. Tijekom prošlogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, ovaj portugalski grad surađivao je sa stotinu tvrtki na otvaranju ulica za pješake i izgradnji javnih mini parkova. Aktivnosti su uključivale međugeneracijsku gimnastiku, uličnu umjetnost i sigurnu vožnju biciklom za djecu.

Sofija (Bugarska) za svoju novu prijevoznu uslugu koja kvalitetnije kombinira potrebe građana i smanjen utjecaj na okoliš. Usluge uključuju električne autobuse, mobilnu aplikaciju, zelene koridore i nove pristupačnije tarife javnog prijevoza. Uz pružanje čistijeg i pristupačnijeg prijevoza, bugarska prijestolnica djeluje u sklopu projekta InnoAir nastoji smanjiti onečišćenje zraka mjerama za smirivanje prometa u sklopu Urban Innovative Actions Europske unije.

Zagreb (Hrvatska) za integraciju strategija, uključujući Strategiju pametnog grada Zagreba, Program zaštite zraka za razdoblje 2022. - 2026. i Akcijski plan upravljanja bukom (usvojen 31. prosinca 2018.) koji unapređuju ekološku i digitalnu tranziciju uz pomoć održive mobilnosti. Navodi se i kako Grad Zagreb gradi 122 km dugu biciklističku stazu do slovenske granice i 23 km dugu biciklističku stazu do Dugog Sela te da je također proveo studije o tome kako proširiti pješačke zone i odmaknuti se od modela grada koji je usredotočen na automobile.

Podsjetimo, Zagreb je među finaliste Europskog tjedna mobilnosti uvršten 2008. i 2011. godine, a nagradu je osvojio 2012. godine. Nagrađena je i Koprivnica i to još 2007. godine

Tri finalista za nagradu MOBILITYACTION

Za dodjelu nagrade MOBILITYACTION Award, koja se ove godine dodjeljuje prvi put, nominirani su: neprofitna udruga za kulturu Ar2gether (Rim), Metropolia GZM (Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia) kao jedno od najvećih urbanih područja u Europskoj uniji koje čini šire urbano područje poljskog grada Katowice i belgijska farmaceutska tvrtka UCB Pharma (Braine-L’Alleud).

Ar2gether – Strade Future (Rim, Italija) mogla bi biti nagrađena za svoj javni umjetnički projekt koji promovira održivija rješenja mobilnosti. U sklopu projekta „Strade Future“ uz zidove rijeke Tiber, ispod utvrde Castel Sant’Angelo i ispred poznatog parka Parco della Musica Auditorium smještene su umjetničke instalacije sastavljene od reciklabilnih materijala. Time je potvrđena bliska povezanost održive mobilnosti s poboljšanjem urbane kvalitete života i zaštitom okoliša.

Metropolia GZM (Katowice, Poljska) je prošle godine realizirala transformaciju parkirališta u lokalnom sveučilišnom kampusu u interaktivnu zelenu pješačku zonu. Na projektu su surađivali stručnjaci za javni prijevoz, biciklizam, urbanu politiku, društveni razvoj i održivu mobilnost kako bi zajedno kreirali rješenje za transformaciju parkirališta. Lokalno stanovništvo sve više koristi ovaj javni prostor, a cilj je sva nadzemna parkirališta u kampusu pretvoriti u prostor za pješake.

Belgijska farmaceutska tvrtka UCB Pharma (Braine-L’Alleud) organizirala je kampanju podizanja svijesti za povećanje sigurnosti ranjivih korisnika u mješovitom prometu u lokalnom kampusu i proizvodnom području, smještenom južno od Bruxellesa. Kampanja je uključivala natjecanje u dijeljenju automobila, stjecanje iskustva o vožnji teških teretnih vozila i još mnogo toga. Tvrtka UCB ima za cilj svoj kampus do 2030. godine pretvoriti u prostor bez automobila kako bi ubrzo nakon toga postao ugljično neutralan.

 

  • Tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022. u Masarykovoj ulici se provodilo (nepotrebno) testiranje nove pješačke zone u Zagrebu © Ekovjesnik

Dobitnici ove dvije nagrade bit će proglašeni na svečanoj dodjeli koja će se održati 23. ožujka 2023. u belgijskom gradu Gentu. Zašto je nagradu Europskog tjedna mobilnosti za 2021. dobio njemački grad Kassel pogledajte u priloženom videozapisu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Privremena regulacija prometa tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Svim vozačima preporučuje se da tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22. rujna), a posebice Europskog dana bez automobila (22. rujna), izbjegavaju dolazak vozilima u uži centar grada te da umjesto osobnih vozila koriste javni gradski prijevoz i druge alternativne oblike prijevoza, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Uži centar Zagreba barem na jedan dan bez automobila

Europski dan bez automobila tradicionalno se održava 22. rujna i predstavlja središnji događaj svakog Europskog tjedna mobilnosti. Tim povodom, u četvrtak se na ulicama zagrebačkog središta održava tradicionalna 22. „Zagrebačka žbica“ kojom se promiču tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER