Bolja zaštita za pliskavice i morske ptice u zaštićenim područjima Sjevernog mora

Europska komisija donijela nove mjere za zaštićena područja mreže Natura 2000

Na prijedlog njemačke vlade, kao i temeljem zajedničke preporuke zemalja iz tzv. Scheveningenske skupine, Europska komisija je u četvrtak donijela nove mjere za zaštitu ugroženih vrsta i staništa u zaštićenim područjima Sjevernog mora, izvijestilo je njemačko Savezno ministarstvo zaštite okoliša, očuvanja prirode, graditeljstva i nuklearne sigurnosti.

Pliskavice i morske ptice, kao i grebeni i sprudovi na njemačkoj obali Sjevernog mora od sada će biti adekvatnije zaštićeni. Kako je jučer izvijestilo njemačko Savezno ministarstvo zaštite okoliša, očuvanja prirode, graditeljstva i nuklearne sigurnosti, ribolov je potpuno zabranjen na Amrumbanku, pješčanom sprudu u prirodnom rezervatu Sylter Außenriff , istočnonjemačkom zaljevu koji pokriva područje od 5603 km² i proteže se oko 20 km zapadno od sjevernofrizijskih otoka Sylt i Amrum daleko u Sjeverno more na zapad i jug. Ovo morsko područje jedno je od najvažnijih područja razmnožavanja i uzgoja pliskavica ili morskih svinja te služi kao područje hranjenja, zimovanja, mitarenja i odmora za mnoge vrste morskih ptica. Mjere se temelje na zajedničkim prijedlozima Saveznog ministarstva okoliša (BMUV) i Saveznog ministarstva poljoprivrede (BMEL), usklađenih sa susjednim zemljama EU-a koje izlaze na Sjeverno more.

„Očuvana morska područja temelj su našeg postojanja i naši saveznici u prevladavanju klimatske krize, krize onečišćenja i izumiranja vrsta. To se također odnosi na naše Sjeverno more, iako njegovi veliki dijelovi nisu u dobrom stanju. Pozdravljam stoga nove mjere u zaštićenim morskim područjima jer time možemo doprinijeti očuvanju osjetljivih morskih vrsta i staništa. Također, nove mjere važan su korak u kontekstu naših napora za razvoj ribarstva koje štiti prirodu.“ – izjavila je savezna ministrica okoliša Steffi Lemke.

„Štiteći more štitimo temelj našeg ribarstva. Mjere su dobar kompromis između boljeg očuvanja morske prirode i potreba industrije. Samo očuvan i stabilan ekosustav Sjevernog mora može jamčiti održivi ribolov u budućnosti, a time i egzistenciju naših ribara u obalnim regijama.“ – kazao je njemački savezni ministar ribarstva Cem Özdemir.

Paket uključuje različite mjere upravljanja ribarstvom u četiri morska zaštićena područja mreže Natura 2000 u njemačkom isključivom gospodarskom pojasu: Sylter Außenriff, Borkum-Riffgrund, Doggerbank i Östliche Deutsche Bucht (Istočni njemački zaljev), kao i u područjima Klaverbank, Friese Front i Centrale Oestergronden. Unutar ovih područja zabranjene su ili vremenski ograničene pojedine ribolovne aktivnosti u gospodarskom ribolovu, a mjere sadrže propise za korištenje mreža stajaćica i zaplećućih mreža, kao i ribolovne opreme koja dodiruje morsko dno.

Mjere doprinose očuvanju biološke raznolikosti u morskim zaštićenim područjima mreže Natura 2000 i Okvirnoj direktivi o morskoj strategiji, koju je Njemačka dužna provoditi prema pravu Unije. Također, Uredbom Europske komisije implementirana je zajednička preporuka skupine zemalja EU-a koje izlaze na Sjeverno more ili tzv. Scheveningenska skupina.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Hamburški suživot s vodom

VEZANE VIJESTI

Hrvatska ne odustaje od kršenja EU zakona u slučaju vjetroelektrana

U najnovijoj objavi Europske komisije kojom se obavještava javnost o povredi EU zakonodavstva od strane pojedinih članica EU-a, našla se i Hrvatska. U slučaju Hrvatske, EK ukazuje kako Hrvatska nije pravilno primijenila Direktivu o staništima prilikom odobravanja izmjena za pojedine projekte vjetroelektrana, priopćili su iz Udruge BIOM.

Revizija smjernica o upravljaju područjima ekološke mreže Natura 2000

U sklopu Akcijskog plana za prirodu, ljude i gospodarstvo, Europska komisija objavila je revidirane smjernice za tijela javne vlasti država članica EU, zainteresirane strane i građane EU o očuvanju i upravljanju zaštićenim područjima ekološke mreže Natura 2000.

Institut Plavi svijet obilježio Svjetski dan kornjača

Svjetski dan kornjača (23. svibnja) obilježen je u sklopu Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirano je javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more, izvijestili su iz Instituta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER