Korištenjem e-romobila u Europi izbjegnuto više od 20 milijuna km putovanja automobilima

Na europskim tržištima ušteđeno 2,4 milijuna kg emisija CO2, od toga 27.000 kg u Hrvatskoj

Ispitano je više od 7.000 Boltovih korisnika u 17 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, a istraživanje je pokazalo da se u više od trećine putovanja Boltovi romobili koriste kao nadopuna javnom prijevozu.

Bolt, superaplikacija za mobilnost i najveći operater e-romobila u Europi, objavio je da je samo u posljednjem kvartalu 2022. više od 20 milijuna km putovanja automobilom zamijenjeno vožnjama Boltovim e-romobilima. Kao rezultat toga u Europi je ušteđeno 2,4 milijuna kg CO2 ekvivalentnih emisija, a u Hrvatskoj 27.000 kg CO2 od listopada do prosinca 2022. „Taj učinak na okoliš u Hrvatskoj jednak je sadnji 1.300 stabala, korištenju 205.200 plastičnih vrećica ili kao 30 povratnih letova od Pariza do New Yorka“, navodi Bolt.

Putem Boltove aplikacije anketirano je više od 7.000 korisnika u 17 zemalja uključujući Hrvatsku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Ukrajinu, Rumunjsku, Latviju, Švedsku, Estoniju, Litvu, Norvešku, Slovačku, Belgiju, Češku, Španjolsku, Italiju i Dansku.

„Rezultati ovog istraživanja pružaju dodatne dokaze o prednostima koje mikromobilnost može imati za gradove i ljude koji u njima žive. Prelazak na alternativne oblike prijevoza smanjuje emisije u cestovnom prometu što znači čišći zrak za sve, kao i više mjesta na cesti za održivija prijevozna sredstva. Istraživanje pokazuje kako kombinacija dijeljenih električnih romobila s javnim prijevozom može zamijeniti putovanja automobilom, smanjujući gužve i promet u gradu.“ – rekao je Ivan Begović, menadžer za mikromobilnost za Bolt Hrvatska i Slovenija.

  • Boltovi e-romobili u Osijeku

Korisnici su također upitani jesu li koristili romobil u kombinaciji  s javnim prijevozom, a rezultati pokazuju da je na 17 tržišta ukupno 38 % putovanja e-romobilima započelo ili završilo u blizini autobusnih, tramvajskih ili željezničkih stanica, pokazujući kako se mikromobilnost može integrirati u gradsku prometnu infrastrukturu.

U prosjeku su gotovo četiri od deset vožnji u 17 zemalja povezane s javnim prijevozom, a na nekim je tržištima ta brojka bila čak i viša: u Njemačkoj je čak 46 % vožnji romobilima povezano s javnim prijevozom, 43 % u Češkoj , a 41 % u Poljskoj. U Hrvatskoj je gotovo trećina putovanja, odnosno njih 29,8 %, bila povezana s javnim prijevozom.

Puni pregled i analiza istraživanja po zemljama dostupna je na poveznici.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Boltovi romobili spremni za novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Dana 30. srpnja na snagu su stupile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji regulira korištenje osobnih prijevoznih sredstava, uključujući i romobile za najam. Bolt je već spreman za novu regulativu - uređaji su prilagođeni, a edukativni materijali dostupni u aplikaciji poštuju nova pravila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER