Grad Beč predstavio novu strategiju za prelazak na ekološki prihvatljivo grijanje

Novom strategijom austrijska prijestolnica namjerava održati kvalitetu života u gradu na visokoj razini i za buduće generacije

Prema novoj strategiji do 2040. grijanje fosilnim gorivima u Beču pripast će prošlosti, a sve će se zgrade grijati i po potrebi hladiti obnovljivim izvorima energije.

Beč želi ostati grad s najboljom kvalitetom života na svijetu, stoga pokreće velike promjene u smjeru postizanja postupne neovisnosti o fosilnim gorivima, najavio je gradonačelnik austrijske metropole Michael Ludwig u siječnju 2023. Glavni grad Austrije predstavio je novu strategiju i katalog mjera za prelazak na ekološki prihvatljivo grijanje do 2040. Dotad će se sve zgrade u Beču grijati i po potrebi hladiti korištenjem obnovljivih izvora energije, a grijanje fosilnim gorivima tada će pripasti prošlosti.

U usporedbi s ostatkom Austrije grad Beč ima daleko najnižu potrošnju energije po stanovniku za grijanje i toplu vodu. Međutim, gotovo 90 posto štetnih stakleničkih plinova koji nastaju u zgradama trenutačno uzrokuje plinsko grijanje. Kako bi se što bolje isplanirala tranzicija na obnovljive izvore energije, najprije je izvršena detaljna analiza sustava grijanja u postojećim bečkim stambenim zgradama, na čemu će se temeljiti odabir nove tehnologije koja će se koristiti.

Fokus će prvenstveno biti na starijim zgradama. Dok bi se zgrade u gustim urbanim područjima ubuduće trebale opskrbljivati daljinskim grijanjem, u rjeđe naseljenim područjima prijeći će se na niskotemperaturne toplinske mreže ili će se pak tražiti učinkovita rješenja za pojedinačne zgrade. Nove se zgrade trebaju opskrbljivati lokalno dostupnom, obnovljivom energijom. Osim toga u Beču se definiraju takozvani energetski planovi za pojedine okruge prema kojima se u novoizgrađenim zgradama više ne smiju postavljati plinski bojleri. Takav se koncept sada uvodi u sve više okruga. Novi vrtići i škole također se grade u skladu sa strogim ekološkim kriterijima, a griju se i hlade solarnom energijom, geotermalnom energijom i drugim održivim oblicima.

Pomoću konkretnih projekata Beč želi predstaviti već provedena inovativna rješenja za grijanje. U okviru ove inicijative u tu će svrhu biti odabrano 100 najboljih projekata koji će poslužiti kao primjeri za druge zgrade u gradu. Osim projekata građanima će na raspolaganju stajati informacije i savjeti Grada za prelazak s fosilnih goriva na inovativna rješenja. Cilj je prikazati što veći broj različitih održivih alternativa za opskrbu toplinskom energijom. Provedeni projekti bit će predstavljeni na internetskoj stranici Grada Beča i u aplikaciji Energy!ahead.

Novom strategijom austrijska prijestolnica namjerava održati kvalitetu života u gradu na visokoj razini i za buduće generacije.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, toplinske crpke, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. Poduzeće planira potpuno restrukturirati svoj energetski sustav kako bi zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

Gradski stanovi u Beču postaju energetski učinkoviti bez plina

U pilot-projekt dekarbonizacije uključeno je 277 gradskih stanova koji će se ubuduće grijati geotermalnom energijom. Radovi bušenja već su započeli, a njihov je završetak planiran krajem 2024. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER