Šezdeseta godišnjica zaštite platane u Nedelišću

Godina platane u Općini Nedelišće

Platana u Nedelišću prvi je zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji, a zaštićena je 1963. godine. Iako nije riječ o hrastu, često se naziva „birov hrast“ jer se nalazi pored kuće u kojoj je nekad živio „birov“ - predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

Platanu su u proljeće 2019. godine dotjerali obučeni penjači (arboristi), kada je izvršeno orezivanje suhih grana i sidrenje krošnje. Time je poboljšan vitalitet stabla i produžen očekivani životni vijek. Ova ponosna dama imala je 2020. godine prsni opseg 627 cm i jedna je od najvećih platana u Hrvatskoj.

Dana 4. veljače 2023. obilježit će se šezdeseta godišnjica zaštite platane u Nedelišću, a tim povodom i na inicijativu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode te Odlukom Općine Nedelišće ova je godina proglašena Godinom platane.

Svečano obilježavanje i program „2023. Godina platane“ održat će se u četvrtak 2. veljače 2023. u dvorani DVD-a Nedelišće s početkom u 11 sati. U sklopu programa održat će se prezentacija o Spomeniku parkovne arhitekture Platana u Nedelišću, prezentacija tvrtke Urbani šumari d.o.o. o stanju platane i radovima na platani, predstavit će se likovni natječaj za osnovne škole i vrtiće, prezentacija Općine Nedelišće o planu uređenja glavnog trga, kao i videozapis o platani realiziran 2019. godine. Uzvanicima će se pozdravnom riječju obratiti Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće, Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Po završetku svečanosti planirano je skupno fotografiranje svih generacija pod nedelišćanskom platanom.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kamo za vikend? U Međimurje na Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu!

Zatvaranje ovogodišnje sezone na Matulovu gruntu i Dan otvorenih vrata održat će se u nedjelju 25. rujna od 14 do 18 sati. Na danu otvorenih vrata moći ćete prošetati starom „hižom“, popratnim gospodarskim objektom u kojem se nalazi stara preša te cijelim „gruntom“ na kojem možete organizirati piknik.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER