Radnici zagrebačke Čistoće u štrajku, od jutros ne odvoze smeće

Kažu da neće odvoziti smeće sve dok se trojica radnika koji su dobili izvanredne otkaze ne vrate na posao

Vozila Čistoće od jutros ne odvoze otpad. Radnici Čistoće spontano su pokrenuli štrajk zbog najave izvanrednog otkaza trojici zaposlenika koji su, navodno, spremnike s različitim vrstama otpada praznili u isto vozilo.

Štrajk oko 400 radnika Čistoće počeo je u ponedjeljak ujutro u šest sati u sjedištu tvrtke, kada su netom prije početka smjene samoinicijativno odbili izaći na radne zadatke. Okupili su se ispred sjedišta Čistoće, u Radničkoj 48, iskazujući nezadovoljstvo sankcijama kojima prijete trojici njihovih kolega, javlja HRT.

Podsjetimo, trojici radnika zagrebačke Čistoće krajem prošlog tjedna uručen je izvanredni otkaz zbog incidenta u kojem su u zagrebačkom naselju Središće kontejnere s miješanim otpadom, biootpadom, plastikom, a zatim i papirom ispraznili u isto vozilo, a kao dokaz poslužila je snimka objavljena dana 5. siječnja u Dnevniku HTV-a.

Radnici Čistoće spontano su se okupili u znak podrške trojici kolega koji su dobili izvanredni otkaz, a prema snimci koju je na Facebooku podijelio zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža, ustraju u zahtjevu da im se kolege vrate na posao. Također, traže da se provede nova sistematizacija radnih mjesta uz korekciju plaća na razinu plaća koje imaju radnici iste kategorije u drugim tvrtkama Zagrebačkog holdinga.

U Zagrebačkom holdingu još nisu komentirali štrajk, a prema pisanju medija među okupljene radnike jutros je došao i voditelj Čistoće Davor Vić te uzalud apelirao da uđu u kamione i počnu raditi.

HRT / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Čistoća imala naređenje da ometa prosvjed protiv Bandića

Prošle subote, 1. veljače na Trgu bana Jelačića, tijekom najvećeg prosvjeda protiv Milana Bandića, na kojem se okupilo preko 20.000 ljudi, radnici Čistoće prali su površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER