Čistoća imala naređenje da ometa prosvjed protiv Bandića

„Koliko god Bandić pokušavao prikazati da drži sve konce u rukama, znamo da je vrlo dobro shvatio poruku i snagu tolikog broja prosvjednika i prosvjednica“

Prošle subote, 1. veljače na Trgu bana Jelačića, tijekom najvećeg prosvjeda protiv Milana Bandića, na kojem se okupilo preko 20.000 ljudi, radnici Čistoće prali su površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda.

Organizatori prosvjeda, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, u posjedu su dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili naredbu da ometaju prosvjed, a koju su izdali odgovorni iz Zagrebačkog Holdinga na štetu svojih radnika.

Jedan od sindikata u zagrebačkoj Čistoći jučer je poslao dopis predsjednici uprave Zagrebačkog Holdinga u kojem traži informaciju „o odgovornim osobama koje su naredila čišćenje Trga bana Jelačića za vrijeme trajanja odobrenog i legalnog javnog okupljanja građana dana 01.02.2020“. U dopisu se ističe kako su vozila Čistoće za strojno čišćenje i pranje grada stajala kod HNB-a već od 14:30, a tek sat i pol kasnije, upravo kada je prosvjed počeo, upućena su „prema Trgu bana Jelačića i započela sa čišćenjem i pranjem Trga“.

Sindikat također naglašava „da je policija privremeno obustavila tramvajski promet kako bi osigurala neometano odvijanje skupa, a naši su radnici skup ometali čišćenjem Trga“. U nastavku navode „Nikad Čistoća nije prekidala i ometala javne skupove, već je po završetku istih uvijek uslijedilo čišćenje površine na kojoj se skup odvijao pa ovakav postupak smatramo izrazito neprimjerenim i štetnim po ugled Čistoće“.

Organizatori prosvjeda smatraju kako su ovakvi besramni, bahati i agresivni potezi Bandića i njegove klike dokaz očaja i straha za vlastite pozicije. Isto tako, navode kako je potpuno neprihvatljivo da su radnici Čistoće primorani sudjelovati u hirovima gradonačelnika koji ovim putem krši njihova radnička prava. Na svim razinama suočeni su s odlučnim otporom koji njihovu eru neminovno privodi kraju pa u pokušaju spašavanja, ne prežu i od ovakvih poteza.

Organizatori prošlotjednog prosvjeda ističu kako odgovorni iz Zagrebačkog Holdinga nisu uspjeli omesti prosvjed, ali su nepotrebno proizveli potencijalno konfliktnu situaciju između prosvjednika i radnika Čistoće, koji nisu krivi za besmislene naredbe svojih šefova.

Organizatori prosvjeda ovim putem izražavaju žaljenje za sve eventualne neugodnosti koje su radnici Čistoće možda doživjeli i pozivaju sve da usmjere svoj otpor prema pravim krivcima za stanje u kojem se grad nalazi.

„Koliko god Bandić pokušavao prikazati da drži sve konce u rukama, znamo da je vrlo dobro shvatio poruku i snagu tolikog broja prosvjednika i prosvjednica“, zaključuju udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te napominju kako zbog zaštite identiteta izvora nisu objavili cijeli dopis.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka 2020: Majstorska radionica suhozidne gradnje

Susjedstvo Kampus, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, poziva sve zainteresirane građane na besplatnu majstorsku radionicu izrade suhozida, namijenjenu svim uzrastima (od djece do umirovljenika), koja će se održavati od 24. veljače do 1. ožujka 2020. godine, svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu Rijeka (Radmile Matejčić 3, teren pored Građevinskog fakulteta).

Treći prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu 1. veljače, s početkom u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER