Rimski „Božićni svijet“ uništio travnjake Ville Borghese

Tvrtka Lux Eventi navodi kako je za korištenje prostora parka Gradu Rimu unaprijed uplatila iznos od 301.950 eura

Jedan od najvećih božićnih sajmova u Europi, smješten na području jahaće staze rimskog Parka Villa Borghese, od 3. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. posjetilo je oko 350.000 posjetitelja iz Rima i cijelog svijeta. Nakon njih ostala su devastirana tri hektara javne zelene površine, zbog čega Društvo prijatelja Ville Borghese i organizacija Italia Nostra oštro optužuju rimsku gradsku upravu.

Drugo izdanje rimskog božićnog sajma „Christmas World“ tijekom više od mjesec dana posjetila je gomila Rimljana i turista gotovo jednaka broju stanovnika grada Firenze. Božićno selo zauzelo je površinu od tri hektara trećeg po veličini rimskog javnog parka, a posjetitelji su mogli uživati u brojnim sadržajima, fantastičnim instalacijama i kulisama kojima su dočarane atrakcije svjetskih metropola poput New Yorka, Londona, Pariza i Berlina.

Riječ je o komercijalnoj manifestaciji u organizaciji privatne tvrtke Lux Eventi, koja je uz potporu Grada Rima prvi put organizirana u ovom povijesnom parku u središtu talijanske metropole. Božićno selo je bilo ograđeno, a ulaznice su se naplaćivale po cijeni od 12 do 15 eura. Ustupanje javne zelene površine u korist privatne tvrtke, i to u trajanju od oko dva mjeseca, uključujući postavljanje i demontažu, oštro su osudili Društvo prijatelja Ville Borghese (Amici Di Villa Borghese) i Italia Nostra, organizacija posvećena zaštiti i promicanju talijanskog kulturnog i prirodnog nasljeđa. U pismu upućenom rimskoj gradskoj upravi ističe se kako su prekršene odredbe zakona i međunarodnih konvencija koje propisuju korištenje i zaštitu povijesnih parkova, a posebno se kritizira stanje javnih zelenih površina nakon završetka manifestacije.

Park je, naime, 1901. godine kupila talijanska država i potom ga dvije godine kasnije prodala Gradu Rimu kako bi trajno ostao otvoren za javnost. Poveljom iz 1903. godine, kompleks ukupne površine od 80 hektara pretvoren je u javni park („pubblico giardino comunale“) sa slobodnim pristupom za sve talijanske građane. Društvo prijatelja Ville Borghese i organizacija Italia Nostra ističu kako je ustupanjem dijela parka za komercijalnu djelatnost, prometovanjem teških vozila za prijevoz opreme i tribina, a posebno opterećenjem kompleksa golemim brojem posjetitelja, prekršena i Firentinska povelja o zaštiti i obnovi parkovne arhitekture.

Biljni i životinjski svijet ne može braniti svoja prava

Iako je ovaj povijesni park namijenjen za razgledavanje i šetnju posjetitelja, jasno je da se njihov pristup mora regulirati kako bi se očuvao park te njegovo kulturno i prirodno nasljeđe. U pismu gradskoj upravi ističe se kako je broj posjetitelja bio neodrživ, a preglasna glazba čula se tijekom 37 dana 10 sati dnevno i u drugim dijelovima grada što se može okarakterizirati kao remećenje javnog reda i mira.

„Tu je i utjecaj na faunu Ville Borghese, ali ona, kao što znamo, ne može braniti svoja prava. S obzirom na devastirane travnjake, a posebice na trenutačno stanje staze za jahanje, bit će potrebno obnoviti cijelu površinu od tri hektara kako bi se vratila u prvobitno stanje“, ističe se u pismu rimskoj gradskoj upravi.

Kao primjer primjerene organizacije manifestacija u ovom parku navodi se tradicionalna međunarodna izložba konja koja traje pet dana, a posjećuje je tek nekoliko tisuća ljudi. Osim toga, tijekom trajanja ove izložbe osiguran je slobodan prolaz i besplatan pristup za praćenje utrka.  

„Kako se navodi u priopćenju organizatora, događaj je organiziran na način da 'minimalizira negativan utjecaj na okoliš i afirmira zaštitu biološke raznolikosti'. Međutim, postignuto je upravo suprotno jer je uništen dobar dio bioraznolikosti tla, onih organizama koji žive u njegovim površinskim slojevima, koji su od temeljne važnosti za zdravlje tla. Sada je već uobičajena praksa pozivati se na zaštitu bioraznolikosti u reklamne svrhe, a u međuvremenu je devastirati“, ističe se u pismu.

Koliko su organizatori uplatili u gradsku blagajnu?

„Posve je jasno kako u uvjetima nedostatka sredstava za najelementarnije potrebe, primjerice, hitnu sanaciju vodovoda kako bi se osiguralo zalijevanje parkovnih površina, privatne tvrtke iskorištavaju najprestižniju lokaciju u Rimu te dvostruko većom površinom u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju višestruko povećavaju prihode. Tek treba vidjeti koliko je i je li uopće uplaćeno u gradsku blagajnu, no pitanje glasi je li uopće dogovorena bilo kakva naknada za korištenje javne površine što je općenito standardna stavka u ugovorima između organizatora događanja i Grada Rima“.

„Od 1820. pa sve do nedavno, ovaj dio parka bio je mjesto za sport i nedjeljne piknike, ovdje su se održavala konjička natjecanja, a planirana je i biciklistička staza. Stoga bi za Grad Rim, ali i sve Rimljane i Rimljanke, bilo vrlo važno ovom prostoru vratiti njegovu prvobitnu namjenu. Bilo bi izvrsno kad bi ova nepotrebna i štetna organizacija privatnog božićnog sajma polučila takav rezultat“, ističu Društvo prijatelja Ville Borghese i Italia Nostra.

Osudi neprikladnog korištenja ovog povijesnog parka u međuvremenu su se pridružile i druge udruge te naglasile obvezu osiguranja još veće zaštite rimskih povijesnih lokacija.

Tvrtka Lux Eventi se također oglasila svojim priopćenjem, u kojem navodi kako je za korištenje prostora parka u trajanju od oko 50 dana Gradu Rimu unaprijed uplatila iznos od 301.950 eura, odnosno po 5.000 eura (+PDV) za 39 dana trajanja manifestacije te po 2.500 eura (+PDV) za 21 dan postavljanja i demontaže božićnog sajma. Navode kako su u organizaciju manifestacije „Christmas World“ uložili oko pet milijuna eura, a posao je dobilo oko 700 mladih ljudi te 15 tvrtki koje su protekle dvije godine bile teško pogođene pandemijom. U priopćenju se potvrđuje da su posjetitelji manifestacije „svojim koracima oštetili dotrajale travnjake, ali su s veseljem sudjelovali u najvećem božićnom događaju koji se održava u Europi.“

„Do 27. siječnja planirano je uređenje korištene javne površine koja će se Gradu Rimu vratiti u boljem stanju od onog koje je zatečeno krajem studenog 2022. Nadamo se da će gradska uprava sredstva uplaćena za korištenje ove javne površine iskoristiti za zaštitu parka, koja bi inače morala osigurati prenamjenom sredstava namijenjenih drugim hitnim potrebama“, zaključuju organizatori.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Blagdani u Vječnom Gradu posvećeni miru i štednji energije

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Rima, Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), ovogodišnji božićni blagdani u Rimu inspirirani su mirom, štednjom energije i postizanjem 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Ova sjajna norveška vila skrivena je pod zelenim krovom

Dvije povijesne seoske kuće smještene su usred zaštićenog krajolika u blizini fjorda Oslo, a pored njih izgrađen je dom nove generacije vlasnika gospodarstva. Ova vila s fantastičnim pogledom savršeno je stopljena s okolišem i gotovo je „nevidljiva“ pod prostranim zelenim krovom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER