Početak odvojenog sakupljanja biootpada na području Općine Viškovo

Primjena odvojenog sakupljanja biootpada trebala bi početi u travnju 2023.

Odvojeno sakupljanje biootpada je obavezno za sve korisnike navedene javne usluge iz kategorije kućanstva. Biootpad će se prikupljati putem biorazgradivih vrećica koje će korisnicima biti podijeljene prije početka primjene odvojenog sakupljanja biootpada, izvijestili su iz riječkog KD Čistoća.

Primjena odvojenog sakupljanja biootpada na području Općine Viškovo trebala bi početi u travnju 2023. godine kao dio javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koju na području ove općine pruža Komunalno društvo Čistoća d.o.o. Rijeka. Biootpad će se prikupljati putem biorazgradivih vrećica koje će korisnicima biti podijeljene prije početka primjene odvojenog sakupljanja biootpada.

Svaka vrećica imat će oznaku davatelja javne usluge, naziv otpada koji se u njoj prikuplja i barkod oznaku koja će se pri podjeli povezati na konkretnog korisnika. Biootpad koji će se prikupljati u sklopu javne usluge čini isključivo kuhinjski otpad što podrazumijeva ostatke kora voća i povrća, ljuske od jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatke kruha, listove salate, blitve, kelja i sl., ostatke termički obrađenog voća i povrća, te ostatke termički obrađene hrane koja sadrži ostatke mesa i masnoće, ali bez kosti. S obzirom na brzu razgradnju navedenog otpada, učestalost njegova prikupljanja bit će jednom tjedno.

KD Čistoća ističe kako osim predajom biootpada putem vrećica davatelju javne usluge, korisnici svoj biootpad mogu pravilno zbrinuti i kućnim kompostiranjem korištenjem vlastitih ili kompostera dodijeljenih od strane Općine Viškovo ili u kompostištima vlastite izrade. Korisnicima koji odluče svoj biootpad zbrinjavati kućnim kompostiranjem stoga neće biti dodijeljene vrećice za biootpad, niti će biti uključeni u sustav prikupljanja biootpada. Sukladno tome, KD Čistoća moli sve korisnike koji se odluče zbrinjavati svoj biootpad kućnim kompostiranjem da ispune i potpisom ovjere Izjavu o kompostiranju te je najkasnije do 31. siječnja 2023. godine dostave osobno ili poštom na adresu Općina Viškovo, Vozišće 3, 51216 Viškovo, odnosno elektroničkom poštom na adresu pisarnica@opcina-viskovo.hr.

Izjavu o kompostiranju korisnici mogu preuzeti na stranicama KD Čistoća ili na mrežnim stranicama Općine Viškovo.

Svi ostali korisnici bit će pravovremeno obaviješteni o mjestu i terminu preuzimanja pripadajućih biorazgradivih vrećica te o rasporedu prikupljanja biootpada.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Od 1. srpnja 2022. u Rijeci poskupljuje odvoz miješanog komunalnog otpada

Nepromijenjivi dio cijene minimalne javne usluge prikupljanja komunalnog otpada ranije je utvrđen te za korisnike iz kategorije kućanstvo iznosi 54,91 kn bez PDV-a, a za korisnike koji nisu kućanstva 154,53 kn bez PDV-a. Nove cijene odnose se na promjenjivi dio cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada koja će za kućanstva poskupjeti od sedam do više od 60 posto, ovisno od broja članova kućanstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER