Rijeka: Prirez porezu na dohodak smanjen s 14 % na 13 %

Drugi korak ka ostvarenju konačnog cilja u skladu s predizbornim obećanjima - smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10 % od 1. siječnja 2025.

U cilju daljnjeg poreznog rasterećenja Riječanki i Riječana, Grad Rijeka je od 1. siječnja 2023. za jedan postotni poen smanjio prirez porezu na dohodak koji sad iznosi 13 %.

S ciljem poreznog rasterećenja građanki i građana Rijeke, stopa prireza porezu na dohodak je u Rijeci 2022. godine smanjena za jedan postotni poen, odnosno s prvotnih 15 % na 14 %. Smanjenje prireza na 13 % drugi je korak u ostvarenju konačnog cilja u skladu s predizbornim obećanjima – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10 % od 1. siječnja 2025, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Izmjenama Odluke o porezima grada Rijeke, usvojenima na 14. sjednici Gradskog vijeća održanoj 8. prosinca 2022., zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 10.306,00 kuna odnosno 1.367,84 eura (primjer prosječne mjesečne bruto plaće za srpanj 2022. godine, prema podacima DZS-a), u odnosu na 2021. godinu kada je stopa prireza iznosila 15 %, zbog daljnjeg smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 13 % u 2023. godini na godišnjoj razini imat će veću neto plaću za 203,76 kuna odnosno 27,04 eura.

Financijski učinak na proračun Grada Rijeke u 2023. godini

Budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2022. godini procjenjuje na 62,4 milijuna kuna, odnosno cca 8,2 milijuna eura, procjena je da će se daljnjim smanjenjem stope prireza porezu na dohodak prihod Grada Rijeke od prireza porezu na dohodak smanjiti za približno 4,5 milijuna kuna odnosno oko 600.000,00 eura.

Osim izmjena Odluke o porezima Grada Rijeke, na istoj su sjednici Gradskog vijeća usvojene i izmjene Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području grada Rijeke, kojim je paušalni porez povećan sa sadašnjih 300,00 kuna ili 39,82 eura po krevetu na 60,00 eura. Ovim povećanjem iznos godišnjeg paušalnog poreza po krevetu uvećava se za 152,07 kuna odnosno 20,18 eura, što je još uvijek znatno niže od srednje vrijednosti propisanog mogućeg raspona iznosa paušalnog poreza po krevetu (750,00 kuna), ističu u Gradu Rijeci.

Grad Rijeka kontinuirano provodi ulaganja u sve oblike komunalne infrastrukture, što bitno pridonosi kvaliteti života u gradu. Ta su ulaganja jedan od osnovnih preduvjeta, kako za ugodan život građana, tako i za posjetitelje Rijeke. Međutim, zbog kontinuiranog rasta broja turista, u ljetnom se razdoblju povećava pritisak na komunalnu infrastrukturu, što posljedično zahtjeva i veća izdvajanja novčanih sredstava za održavanje i poboljšanje iste.

Nadalje, Grad Rijeka značajna novčana sredstva izdvaja i za unaprjeđenje i jačanje turističke ponude. Slijedom toga, protekle je godine u gradskom proračunu povećan iznos bespovratnih sredstava koja su, kroz Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, dodijeljena za organizaciju turističkih i gospodarskih događanja s ciljem unapređenja/obogaćivanja turističkog proizvoda/ponude te razvoja kongresnog, nautičkog, zdravstvenog, eno-gastro i ostalih selektivnih oblika turizma, i to sa 50.000,00 kuna na 200.000,00 kuna. Opći program mjera se kroz godine kontinuirano mijenja i nadopunjava u skladu s potrebama i razvojnim ciljevima Grada Rijeke te će, sukladno tome, od iduće godine pravo na bespovratna sredstva za modernizaciju i podizanje kvalitete svojih smještajnih kapaciteta moći ostvariti i privatni iznajmljivači, zaključuju u Gradu Rijeci.

Odluke o izmjenama prireza i paušalnog poreza po krevetu dostupne su u Službenim novinama Grada Rijeke br. 14/22 i 15/22.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Udruga Sunce Split poklanja članstvo u programu „Dalmatia Green“

Tijekom trajanja mjera sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u sklopu programa „Dalmatia Green“ privatnim iznajmljivačima nudi besplatno certificiranje turističkog objekta te članstvo u programu.

Webinar za privatne iznajmljivače

Ako planirate instalirati fotonaponsku elektranu na svom turističkom objektu i OPG-u ili vas samo zanima tema energetske tranzicije, pridružite se ovom besplatnom webinaru u četvrtak 19. studenog

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER